
Förmiddagen ägnade jag åt att gå igenom en massa påsar med böcker nere i källaren för att plocka ut sådana som vi kommer att ta med till Böckernas hus på fredag och sådana som ska till Uppsala och Röda rummet. Jag hann inte riktigt klart utan får fortsätta i morgon. Jag behöver verkligen få iväg ett gäng kassar nu.
Och kanske kan jag sälja fem–sex kassar till Joel på Antikvariat Verklighetsflykt inom kort. För han ringde och så gjorde vi upp den senaste leveransen och så går pengarna till AFU.

Allt detta gjorde att jag kom iväg lite sent till Komethallen, så sent att Stefan satt där före mig. Ombytt! Det har nog inte hänt sedan Hedenhös. Jag känd emig i bra form för en badmintonholmgång men väl på banan gick det sämre. Förlust med 15–17 i första set som jag nog borde ha vunnit, banade väg för 9–15 och 11–15 och så blev det förlust i tre set.
Men, det viktiga är att vi får springa och ha lite kul. och man mår så mycket bättre efteråt.
Efter frukost på rester körde jag till Bagarmossen för att hämta ännu fler böcker hos min tidigare arbetskamrat Jan Malmborg som dessutom sålde ett ex av sin alldeles nyutkomna bok om Svante Arrhenius. En forskare som intresserar mig mycket och som var tidig med att lansera panspermieteorin om att liv förs genom kosmos med hjälp av kometer och annat som rör sig där.
Nästa etapp på utflykten blev Stockholms Auktionsverks utlämningsställe i Frihamnen. Där fick jag först ställa på gatan eftersom många skulle hämta ut sina inköp men snart kunde jag parkera vid lastkajen.
Nu gick inte allt så friktionsfritt tyvärr. Tre av mina inrop var det inga problem med: En stereoskopisk bild av månen tagen på 1860-talet, fyra fina lådor med modeller kopplade till det tidiga rymdprogrammet och böcker av Camille Flammarion.
Det fjärde inropet däremot blev inte som jag tänkt mig. Här hade auktionsfirman blandat ihop några bilder som lagts ut i samband med budgivningen och det visade sig att flera av de böcker jag trodde att jag ropat in egentligen var med i en annan lot. Suck! Där fanns bland annat två böcker om Mars av Lowell som jag väldigt gärna velat ha och dessutom en tavla föreställande månfolk som jag hade tänkt att AFU kunde ha nytta av i framtiden.
Det hela slutade med att jag krävde kompensation och efter ett tag drog auktionsverket av 1 500 kronor på totalbeloppet.

Medan jag stod där med mina påsar dök en annan budgivare upp och skulle hämta sina böcker, dock inte de jag saknade. Han visade sig heta Lennart Angelman och drev ett eget nätantikvariat. Vi pratade en bra stund och bytte sedan visitkort.
Väl tillbaka hemma hann jag egentligen bara duscha innan jag och Anneli tog bussen och pendeln till Sergels torg för en snabb burgare (Anneli fick äta sin sallad gående över torget eftersom klockan gick) innan vi skulle möta Jennie Backman på Klarabiografen på andra våningen i Kulturhuset.

Där visades Micke Engströms film om Eugen Semitjov ”Semitjov – Drömmen om en bättre värld” som var riktigt bra. För oss som haft kontakt med Eugen och som dessutom påverkats starkt av hans artiklar på 70-talet var dokumentären väldigt intressant. Dessutom fantastiskt snyggt gjord av Micke som också tackade mig och många andra i eftertexterna.
Vi satt bra på första raden vilket var perfekt med tanke på den mindre duken och som dessutom satt i ögonhöjd.

Efteråt blev det lite paneldiskussion där Micke, Mikael Burman och Sture Hegerfors pratade om Eugen och när det blev frågesund lånade jag mikrofonen och berättade att tre av dem som var med i filmen, Eugen, Bertil Falk och Anders Palm, nu hade delar av sina arkiv på AFU.
Lite roligt var att när jag presenterade mig ropade svensk seriekulturs nestor, Sture Hegerfors, rakt ut: ”Det är du!”
Jag blev stående länge och pratade med lite folk som känt igen mig och vill fråga en massa och när jag väl lyckades lämna salongen hann jag prata lite mer med Micke.

Hemma igen kikade jag lite på mina bokfynd. En stor trave. Där finns mycket rart, roligast (kanske) var Albert Robidas ”Le Vingtième siècle” från 1883 med massor av häftiga illustrationer om hur livet kunde tänkas bli i det 20:e århundradet.

Men en överraskning var tre nummer av New York-tidningen The Sun från 1835 med den fejkade historien om hur Herschel sett levande varelser på månen i sitt teleskop i Sydafrika. Något jag skrivit om flera gånger och som det finns en helt underbart bra bok om: ”The Sun and the Moon” av Matthew Goodman. Ni ser en bild högst upp.
Sedan blev det bastu för mig och Anneli och så en macka och sängen efter midnatt.