Zoomföredrag, prat med Chris och bluffmakare

En av bilderna Anders Berglund visade under sitt föredrag.

I dag var det så dags för UFO-Sverige att inleda den lilla föredragsserien som vi håller under januari och februari. Först ut var Anders Berglund som berättade om vad föreningen gör och vad vi står för. Och det gick riktigt bra! Efteråt blev det frågestund och de som mejlat in sina frågor fick dem upplästa av vår moderator Thomas Michanek.

Både jag, Peo Wärring och Johan Gustavsson fick också gå in och svara på en del. Jag på sådant som handlade om AFU. Under Anders föredragning spelade han också upp tre minuter långa ljudfiler som jag, Johan och Peo hade pratat in om våra kommande föredrag och Tobias fick berätta direkt om sitt.

Innan förmiddagen var slut läste jag också ut ”Hergés äventyr” (Cobolt) som är en tecknad berättelse om Georges Remis liv, alltså Tintins upphovsman. Och jag måste erkänna att jag blev väldigt besviken. Historien var rapsodisk och stundtals svår att hänga med i och för att förstå den måste man ha läst en hel del om Remis i förväg.

Teckningarna närmast klichéartade och hoppen mellan de olika tidsåldrarna utan röd tråd mellan sig. Och jag måste erkänna att historien handlade väldigt lite om hur Hergé arbetade med Tintin, vad som drev honom och vilka svårigheter han måste ha haft. Här antyds mest att han under långa perioder inte tecknade alls men var begiven på flaskan. Synd.

Framåt kvällen ringde Chris Aubeck på Messenger och ville diskutera en sak. Chris arbetar med ett stort bokprojekt med tre böcker om forteanska fenomen. Ni vet kanske att Chris har skrivit ”Wonders in the sky” (med Jacques Vallée) och ”Return to Magonia” (med Martin Shough). Jag har träffat Chris i Spanien två gånger och vi hade hoppats få hit honom till UFO-Sveriges 50-årsjubileum förra året men det blev det ju inget med som ni vet.

Chris är en utomordentligt skicklig forensisk ufolog, om jag får kalla honom det, eftersom han gräver i gamla rapporter (då talar vi om 1800-talet till exempel), kartlägger dem, spårar folk för att se om de verkligen funnits och kritiskt granskar det han kommer fram till. Snyggt!

Under kvällen fick jag också, lite oväntat, ett Messengermeddelande från min vän Rick Hilberg i USA som verkade helt oskyldigt och som jag svarade på. Men efter ett par meddelanden hit och dit kom Rick med en fråga om jag kände till att det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet var på väg att betala ut stora summor. Det gjorde jag inte. Då svarade ”Rick”:

”OMG it’s a new program and I’m blessed from them I got a sum of 50,000.00 from the grant support they are helping does who need paying their bills, buying a home, starting their own business, going to school, or even help raise their children, it is also meant for, widow/widower retired people, and disabled. You don’t have to pay it back, Do you know how to apply or should I forward you the online claim agent link so you can also apply too?”

Då stod det fullständigt klart att det rörde sig om samma typ av upplägg som jag råkade ut för i oktober 2019 där en person skrev till mig via Messenger och påstod 150.000 dollar i ett slags lotteri kallat PCH Bonus. Personen kallade sig för ett namn på en av mina Facebookvänner och eftersom jag snabbt blev misstänksam bestämde jag mig för att spela med ett tag. Ni kan läsa om den rätt roliga utvecklingen av det ”samtalet” på min blogg från den dagen.

Jag rekommenderar alla som får sådana här meddelanden att skriva till den vän som bluffmakaren utger sig för att vara via mejl och fråga om det är de som har messat eller inte. Jag skrev till bluffmakaren att jag skulle skicka ett mejl och gav denne två minuter att svara. Bluffmakaren svarade då iskallt att det skulle han göra.

Istället fick jag svar från den riktige Rick som givetvis skrev att han absolut inte messat mig via Messenger.

Anneli har varit borta en del av dagen då hon tog bilen till Hölö med vänner Maria för att åka spark och träffa en annan väninna. De höll sig mest utomhus. Medan hon var på väg hem fixade jag det mesta till vår tacosmiddag men vi hade lite för mycket nötfärs så Markus hjälpte mig att steka köttbullar av en del av det dryga kilot.

Mycket som ska hackas, rivas och fixas, lök, tomater, ost, gurka och så plockade jag fram en burk majs eftersom Markus älskar det. Himla gott blev det och till det hela delade vi på en Oppigårds julöl. Det krävs en något kraftigare dryck för att kunna göra sig rättvisa när man äter tacos.

Bytte trasig lampa utanpå garaget också, bra med Markus som aldrig behöver en stege!

Det blev lite soffsittning på slutet av kvällen också i form av ett avsnitt ”Morden i Midsomer” där jag börjar misstänka att vi snart sett allt.

Under dagen har jag också pratat med Håkan i Örebro som fortsätter att gå igenom, organisera och skanna gamla papper från de tidigare UFO-Sverigegrupperna. Ett mastodontarbete som ingen annan än Håkan kan göra. Varför? Jo, det är inte för inte som vi kallar honom för UFO-Sveriges historiker. Det är inte mycket av föreningens tidiga historia som Håkan inte har koll på – ändå gör han nya kunskapsfynd bland AFU-papperen med jämna mellanrum, säger han.

I slutet av kvällen blev det en stunds Facebookskrivande. Mest att svara på frågor som så ofta. I dag flera angående kondensstrimmor på himlen som verkar vara ett ständigt bekymmer för många människor.

I säng efter 01 då jag och Markus plockat ur diskmaskinen.

Så här började bluffmakarens mess.

 162 total views,  2 views today