Hemliga UAP-rapporten ”offentliggjord”

Svårläst.

I dag lade ufologen John Greenewald ut den hemliga sammanfattning som den amerikanska underrättelsetjänstens arbetsgrupp för UAP-frågor, UAPTF, presenterade för kongressens underrättelsekommittéer på midsommarafton förra året. Många minns säkert den uppståndelse som den öppna delen av rapporten väckte då endast en av 144 undersökta rapporter kunde identifieras och resten fick läggas åt sidan.

Den öppna rapporten var bara på nio sidor men var ändå intressant. Nu offentliggörs alltså delar av den hemliga rapporten, inte heller den särskilt omfattande – 17 sidor.

I sammanfattningen slås fast att ”de flesta rapporterna om UAP utgörs troligen av fysiska föremål sedan majoriteten av UAP:erna registrerades av flera sensorer, inklusive radar, infraröda sensorer, elektrooptiska sensorer, målsökande sensorer och genom visuella observationer”. Något som gick att läsa även i den öppna delen.

Rapporten konstaterar också att det ”i ett begränsat antal fall” har registrerats ovanliga flygegenskaper men rapportskrivaren anser att dessa observationer kan ha sin förklaring i fel på sensorer, imitation av verkliga föremål genom olika medel eller felaktiga observationer av den som rapporterat händelsen. Dessutom klagar rapporten på att de många ouppklarade fallen sannolikt beror på ”en begränsad tillgång till data eller utmaningar när det gäller insamlingsprocessen eller analysen”. Också detta visste vi förut.

Någon slutsats om vem eller vilka som ligger bakom observationerna av de oidentifierade föremålen dras inte i rapporten som konstaterar att de hur som helst utgör en fara för den flygande personalen, och att de skulle kunna utgöra ett hot mot rikets säkerhet ”om” det skulle visa sig att främmande makt ligger bakom dem eller om en möjlig fiende skulle ha lyckats ta fram en helt ny teknik. Inte heller detta är något nytt.

På ett ställe hålls läsaren på halster då det sedan tidigare kända stycket lyder: ”Några UAP:er kan vara plattformar för underrättelseinhämtning utvecklade av Kina, Ryssland, andra nationer, eller en enhet utanför regeringarna. De kan också vara…”

Hur den meningen slutar får vi inte veta men tydligen garderar sig rapportskrivaren då nästa mening börjar med ”å andra sidan…”. Och just den biten har vi inte tidigare kunnat läsa.

Liksom den öppna rapporten konstaterade pekar den hemliga ut brister i rapporteringsrutinerna när det gäller UAP; först i mars 2019 införde den amerikanska flottan sådana och i november 2020 följde flygvapnet efter.

Stora delar av det nu offentliggjorda dokumentet är överstrukna och fortsatt hemliga. Bland annat får vi inte veta vilken den vanligaste formen de UAP:er haft som rapporterats av militära piloter. En illustration som visar ”vanliga former” har helt tagits bort liksom en med rubriken ”inte lika vanliga”. Inte heller får vi veta på vilka höjder föremålen oftast uppehöll sig. Allt detta har strukits över med svart liksom övriga detaljer som skulle kunna avslöja olika typer av prestanda.

Det är alltså små, små fragment som är nya nu när den hemliga rapporten till vissa delar släpps.

En del som inte fanns med i den öppna rapporten men som nu går att läsa tar upp den amerikanska federala polisen FBI:s roll: ”Med tanke på konsekvenserna när det gäller den nationella säkerheten i samband de potentiella hot som UAP utgör när de opererar i närheten av känsliga militära aktiviteter, installationer, kritisk infrastruktur eller andra områden kopplade till den nationella säkerheten, bör FBI utnyttja sin undersökande kapacitet och auktoritet för att stödja de fall där försvarsdepartementet och samverkande organ försöker utröna vad som ligger bakom dem.”

Jag blir också lite nyfiken på vilken myndighet det är som är så hemlig att den inte får nämnas i uppräkningen av de som bidragit till rapporten. Ni kan se den struken här nedan.

Vem saknas?

Så blev vi klokare av de nya dokumenten? Knappast. Men vi kan se att de amerikanska underrättelsemyndigheterna hade mer kött på benen än vad den offentliga rapporten visade. Å andra sidan måste det givetvis finnas betydligt mer underlag i form av utredningar, bilder och filmer som legat till grunden för de båda rapporterna som vi över huvud taget inte får se eftersom de utgör arbetsmaterial.

I övrigt har jag ägnat dagen åt att jobba vidare med att skanna bilder till Mats bok. Fick nämligen hans kuvert med nio diabilder med posten i dag. Det skulle ha varit tio. Men kuvertet var öppnat, tejpen som suttit baktill bortriven och det var ett rent under att inte alla bilderna ramlat ur. Som tur var fattades ingen av de viktiga fotografierna.

Jag har också sorterat och märkt upp alla ljudfiler från Houston, tog en stund, och sorterat klart alla bilderna. Har även börjat jobba med ett digitalt föredrag som jag ska hålla på en brasiliansk kongress – på distans – och engagerat Rolf som hjälpte mig att översätta till portugisiska senast det begav sig.

Anneli och jag tog också en tur till Ica i Barkarbystaden för att handla inför morgondagen och helgen.

Under kvällen hade jag kontakt med en av mina ukrainska vänner som nu funderar på att skicka sin fru och sitt barn till Polen så snart som möjligt.

Jag pratade också i nästan 50 minuter med sonen till en i England avliden ufolog som jag var god vän med och har besökt fyra gånger. Vi ska träffas när jag har fått in England i planeringen för året. Han har en stor del av sin pappas material kvar i huset och vill gärna att AFU ska ta hand om det.

Bordet får en ny yta.

Under kvällen började vi också förbereda mötet som Anneli ska ha här hemma i morgon då omkring 20 av hennes arbetskamrater kommer och jag ska hålla ett kortare ufoföredrag för dem. Nu står ett extrabord på plats och vi har plockat ihop alla stolar vi kan uppbringa. Det räcker.

Anneli oljade också in köksbordet eftersom det var ett tag sedan vi fixade det.

När jag pratade med Mats så kunde han berätta att UFO-Aktuellt anlände från tryckeriet till Sala i dag och att han och Gunnar burit ned lådorna till den lokal där tidningarna sedan ska stoppas i kuvert. Vi får se vilken dag det kan bli av.

Fick boken ”Atlas över vår konstiga värld”, som Pelle Persson tipsade mig om, på posten i dag. Trevlig bok som innehöll lite om ufo och därmed kunde jag läsa de bitarna och lägga till den till min bibliografi som nu innehåller 699 poster.

Höll på att glömma att jag ägnade en timme på förmiddagen åt att välja ut sju artiklar som jagvill tipsa om på sajten Gazzine där jag själv medverkar med ett antal sådana. Gazzines reaktion hade bett mig om det. Tror att det hela läggs ut i morgon och då återkommer jag till den saken.

Vid 00.30 lämnade jag datorn för att stoppa in en hög tvätt i maskinen. Då hade jag också hunnit tanka ner ett antal stora filer från en ufovän i Ukraina. 01.00 satte jag punkt för dagen.

Loading