Dagsarkiv: 31 juli 2008

Mot Karlstad

Bild
Solen skiner alltså åker vi till Karlstad. Där solen givetvis alltid skiner. Fast vi ska ju till Skoghall – utanför Karlstad. Om en stund sätter jag mig på tåget med destination Västerås där Håkan E hämtar upp. Först ska vi till posten med alla UFO-Aktuellt som plockades i kuvert i går och nu ska till prenumeranterna. Sedan bär det av mot Värmland.

I Skoghall ska vi träffa begravningsbyrån för att titta på Sven Magnussons kvarlåtenskap och inte minst plocka upp en del datorutrustning som vi får ta över till UFO-Sverige. Sedan får vi se hur det blir med resten av hans material. En del ska säljas medan annat förhoppningsvis hamnar hos AFU.

/…/

På vägen till Karlstad passerade vi en svår olycka som sedan visade sig ha krävt två människors liv. Klockan var 15 ungefär och vi kom fram till platsen bara minuten efter det att en tung långtradare hade kört rakt in i en bilkö och krossat fyra bilar. Det rök från ett par av dem och en chockad kvinna fick hjälp att ledas bort från platsen av några andra bilister.

Det är alltid otäckt att se hur helt vanliga människor, som sekunderna tidigare suttit lugnt i sina bilar, drabbas av något sådant här. Jag har visserligen varit ute på många, många olyckor under mina år som journalist men det är något man aldrig vänjer sig vid.

Väl framme i Skoghall sammanstrålade vi med begravningsentrepenören och gick in i Sven Magnussons lägenhet. I nittio minuter jobbade vi med att plocka ut papper och tidskrifter som annars bara hade kastats. Vi tog också hand om hela Sökarens bildarkiv. Sven var mitt uppe i arbetet med nästa nummer då han gick bort.

Till slut hade vi fyllt bilen och var tvungna att åka. Men vi får nog komma tillbaka en gång till.

Annars började min morgon med ett läsarsamtal där en man påpekade att det var fel i den stora solförmörkelsegrafiken i dagens DN. Suck! Själv satt jag hemma och skrev texten och fick aldrig se hur grafiken utformades. Resultatet blev tre fel.

Det första var att samtliga tidpunkter för förmörkelsen hade klippts bort ur min text och inte heller återfanns i grafiken. Här är de:

Stockholm: 10.39-12.46, maximum 11.42.
Göteborg: 10.36-12.36, maximum 11.35.
Lund: 10.39-12.36, maximum 11.37.
Luleå: 10.40-12.50, maximum 11.45.

Det andra felet gäller bilden där en man sitter och tittar genom bladen på ett träd för att se på solen. Gör aldrig det! Man ska titta på marken där vackra miniatyrbilder av den förmörkade solskivan kastas. Ett vackert skådespel.

Det tredje felet visade en man med ett papper med hål i sig som släpper igenom solljuset mot ett annat papper som man sedan ska titta på. I själva verket står mannen och glor genom hålet i riktning mot solen. Gör aldrig det!

Man ska aldrig titta direkt mot solen med oskyddade ögon. Solglasögon räcker heller inte. Man måste ha svetsglas eller sotat glas för att vara säker.

Det är trist när det blir sådana här fel. Nu ska de rättas i morgondagens tidning.

En gammal tant ringde också och undrade om det var farligt att gå ut i solen när förmörkelsen äger rum. Hon hade väl hört att solen kunde vara farlig (att se på) då. Jag förklarade för henne att det inte är det men fick en känsla av att hon nog ändå kommer att hålla sig inne de timmar som förmörkelsen äger rum.

Den här artikeln skulle ha hamnat i DN men blev nedstruken:

Solmörker
Fredagens solförmörkelse kan ses över hela Sverige även om vi får nöja oss med en partiell. Vill man se hela solen bli svart måste man åka betydligt längre norrut.

En solförmörkelse är ett av naturens mest dramatiska fenomen. När nymånen passerar in framför solen störs ordningen på himlen. Forna tiders kulturer studerade och noterade det som hände redan för 4.500 år sedan. I Kina trodde man allmänt att det var en drake som försökt äta upp solen och ordet för solförmörkelse, ”chih” betyder också ”att äta”. Genom att slå på trummor och annat som kunde föra oväsen lyckades man dock alltid jaga draken på flykten. Omkring år 20 e. Kr. insåg de kinesiska astronomerna att drakar inte hade med förmörkelserna att göra utan att det var månen som i sin bana orsakade detta fenomen.

Intresset för solförmörkelser är fortfarande stort också från professionella astronomer och flera expeditioner har skickats ut för att dokumentera fredagens händelse som syns som total i havet norr om Kanada, Grönland, och Spetsbergen för att sedan svepa in över land genom Sibirien och ned i Kina. Det forskarna framförallt intresserar sig för är solens korona, ett mycket hett område som sträcker sig ut från själva solytan som bara syns då månen helt skymmer ljuset från skivan. Den fråga man vill få svar på är hur koronan, vars utseende varierar, kan hettas upp till flera miljoner grader medan solens yta bara är 6.000 grader varm.

För svensk del kommer förmörkelsen att bli som störst vid Treriksröset där den närmar sig 80 procent av solens yta medan Malmö och Smygehuk får nöja sig med knappt 40 procent. För Stockholms del blir lite drygt 50 procent av solen förmörkad.
Några hålltider:
Stockholm: 10.39-12.46, maximum 11.42.
Göteborg: 10.36-12.36, maximum 11.35.
Lund: 10.39-12.36, maximum 11.37.
Luleå: 10.40-12.50, maximum 11.45.

Även en partiell förmörkelse är en upplevelse att titta på. Men man måste vara extremt försiktig med ögonen. Trots att delar av solen förmörkas är det farligt att titta rakt på den med oskyddade ögon. Det räcker inte med solglasögon. Den som har tillgång till svetsglasögon kan använda dem eller utnyttja några av de knep som finns redovisade i grafiken här intill.

Man kan också använda en vanlig fältkikare för att projicera solen igenom. Men man får aldrig titta in i kikarens okular! Kikaren riktas mot solen och sedan låter man dess bild falla på ett vitt papper.

Kanske kan vi också dra nytta av de stackmoln som kommer att vandra över i stort sett hela Sverige. SMHI lovar tidvis klart i Svealand och Götaland med risk för lokala värmeåskväder i norra Värmland och Dalarna. Mellersta och norra Norrland får halvklart. De passerande molnen kan användas som solfilter om man vill fotografera förmörkelsen. När solen skyms av dem kan den ändå lysa igenom så mycket att det går att ta ett kort. Titta då genom kamerans display och inte genom siktet. Var också noga med att inte ta bilder rakt på den oskyddade solen eftersom det kan skada kameran. Tänk på att använda liten bländare och korta exponeringstider.

Senast en total solförmörkelse syntes på jorden var den 29 mars 2006 och nästa gång blir den 22 juli nästa år. 2009 års förmörkelse syns inte alls från Sverige men väl från Indien, Nepal, Kina och delar av Stilla havet. För svensk del dröjer det till 2126 innan någon kan se en totalförmörkelse av solen.

Länkar till sajter som sänder den totala förmörkelsen direkt:
Novosibirsk
http://novosibirskguide.com/eclipse-200 … adcasting/
Novosibirsk
http://www.live-eclipse.org/index_en.html
Yiwu, Kina
http://sunearthday.nasa.gov/2008eclipse/
Xinjiang Uygur, Kina
http://www.exploratorium.edu/eclipse/2008/
Xian, Kina
http://sems1.cs.und.edu/~sems/index.php

Loading