Allan Gut

allan_gut_430

Har mest suttit och jobbat med nya boken i dag, upp vid 09 och sedan parkerade jag mig vid datorn fram till 11 då det blev tidig lunch eftersom jag hade bokat tid för en intervju på Ångströmlaboratoriet i Uppsala klockan 13. Den man jag skulle möta var professor emeritus i matematisk statistik vid Uppsala universitet Allan Gut, en mycket sympatisk och kunnig man visade det sig.

När jag kom fram och hade anmält mig i reception så kom professor Gut ned för att visa mig upp till sitt delade rum på översta våningen. För han är ju pensionerad och jobbar inte längre alla dagar i veckan vilket har gjort att han numera får dela sitt redan lilla rum med ytterligare en person.

Vi valde att sätta oss i ett relativt tomt fik lite längre bort i korridoren där jag ägnade två timmar åt att fråga och diskutera kring slumpen vilket ju är temat för min kommande bok. Jag tycker att det blev ett givande samtal även om det inte alltid var helt enkelt att följa med när matematikern tog överhanden. Men vi försökte i alla fall att gå igenom alla mina frågeställningar och jag hoppas att detta kan bära till ett eget kapitel i boken.

Innan vi skildes åt tog jag några bilder av Allan Gut och han letade fram en bunt papper med artiklar som han trodde att jag kunde ha nytta av. Och gudskelov var de fria från matematiska formler!

På vägen hem bunkrade jag en hamburgare på McD i Stora Wäsby. Lunchen var nog i tidigaste laget.

Hemma var snart hela familjen på plats och jag kunde ge Markus ”Dr Jekyll and Mr Hyde” som kom från Amazon i dag, en bok som han har uppgift att läsa men som saknades i skolbiblioteket och som jag dessutom saknade själv. Det ska bli kul att se vad han tycker om den. Jag fick också hjälp av honom att bära ut två flyttlådor, ett par kassar och den stora bandspelaren jag fick av Andrea i måndags till bilen eftersom de ska ner till AFU i morgon.

Lagade mat tillsammans med Anneli, något som höll på att sluta med förskräckelse. När hon väl satt in potatisbåtarna i ugnen började det ryka som från en mindre skogsbrand. Visserligen vit rök, men inte riktigt vad vi räknat med. Först trodde vi att det var fel på nya spisen men när vi testat med att ha på lite mindre olja så slutade det. Det verkar helt enkelt som att den nya ugnen inte klarar samma mängd olja som den gamla utan här gäller det att anpassa sig.

Själv stekte jag var sin tjock och fin skiva entrecõte som blev kvällens middag. Till den drack jag en flaska isländsk Mori, den öl som var godast på Island, och som vi lyckats få med ett par flaskor tillbaka till Sverige. Anneli och pojkarna fick också smaka. Gott!

Kvällen avslutades vid datorn och med lurar på öronen för att skriva ut intervjun med Allan Gut. Hann halvvägs eftersom det är mycket som ska kollas och funderas på innan det hamnar ”på papper”. I morgon blir det alltså AFU hela dagen så jag får väl fortsätta skriva i morgon kväll.

Loading