I dag har vi vår traditionella glögg- och mummabjudning för grannar och vänner. Så dagen har bestått av en del städning och förberedelser inför den. Markus har klätt granen, innan han pep iväg på golfträning, och Niklas har huggit ved. Anneli har fixat skinkan och gröten och jag har blandat mumma och pyntat.
Mumma är viktigt och en tradition som vi själva har infört. Innan gästerna började ramla in vid 15.30-snåret så ringde jag kusin Ragnhild som nu var tillbaka från en spahelg på Västkusten och grattade på den jämna årfyllardagen. Ragnhild har totalkoll på vår släkt, som visserligen inte är så stor, och vet var alla bor och var resten ligger begravda. Det är en tjej med huvudet på skaft som faktiskt är min enda kusin.
Ja, gästerna droppade alltså in efterhand och Ylva var först med en fin blomma som present. Sedan kom närmsta grannarna Gunnar och Vanja med en skottkärra med en svart plastsäck! Säcken visade sig vara full av potatis från Näsåker! Och den smakar helt underbart. Finns ingen potatis som kan mäta sig med den.
En stund senare kom Anette lite längre bort på gatan. Hon skulle ha haft med sig sin Peter men han låg hemma däckad i halsont. Av henne fick vi ett tryckt blad. Och så till sist Peter och Eva med sonen Johan och hans flickvän Anna som hade med vacker blomma och en Imperial Stout i form av Santas Little Helper från Port Brewing Company i Kalifornien.
Som sig bör slog vi oss ned i storarummet med ett par varianter av glögg, pepparkakor och olika goda ostar att lägga på dem innan vi flyttade till långbord i köket där gröt, skinkmackor och mumma dukades fram.
Gästernas bjöds också på en del annat drickbart och vi hann testa några olika öl, bland annat två som inte är julöl: Brewdogs Tokyo Intergalactic Stout som med sina vassa 16,5 procent blev till en sötbomb i munnen. Jacobsen Brown Ale hade jag med mig från Danmark i september och den är som alltid en trevlig bekantskap.
Julölsmässigt drack vi Oppigårds Winter Ale som var en blek och vilsen variant av det Oppigårds brukar kunna prestera och Designbrew från Danderyds Juleko Tomten’s Belle Chic med en sval smak som slutade brantare än en ättestupa. Inga höjdare altså och båda med mil slagna av den egna mumman som jag rört ihop tidigare i dag. Den smakar i alla fall jul!
Så här är listan från 0 till 10 – just nu:
7 Sigtuna Winter IPA, ekologisk (bra och trevlig men med en oväntat tunnhet i slutet)
7 Vår egenhändigt mixade mumma (julsmak om än lite söt)
6 Eklöws Julöl (okej men inte den rätta tomtekänslan)
5 Anderson Valley Winter Solstice (en smak man inte glömmer men heller inte suktar efter)
5 Oppigårds Winter Ale (vilsen version av tidigare succéer)
5 Electric Nurse Underbar Jul (tyvärr, för mycket svagström i flaskan)
5 Lagunitas Holiday Ale (saknar julens sötma)
4 Dugges Christmas idjit! (too much – no taste)
4 Anchor Christmas Ale (blek version av tidigare succéer)
3 Slottskällans Winter Eko (slinker ned utan att skapa några minnen)
3 St Eriks Julale (för lite av allt)
3 Eriksbergs julöl (lätt att glömma)
2 Juleko Tomten’s Belle Chic (den lilla smak som finns slutar i en brant nedförsbacke)
1 Mikkeller Holiday Ale (smak av vinterdäck)
Jag har också jobbat en stund med nya kapitlet till boken på förmiddagen, vunnit en frimärksauktion på Tradera och så vill jag visa den senaste sändningen med frimärken från Ole i Oslo som jag har jobbat med att sortera under veckan. Ni kan se en bild av den här nedan. Riktigt mycket roligt som vanligt!
Och när alla gästerna gått hem och jag diskat och plockat undan medan Anneli vilade sig (välförtjänt efter att ha fixat mat och mycket annat) så satte jag mig och skrev klart det nya kapitlet till min senaste boks nya upplaga. Klar kring 01.00. Skönt att den biten är klar – och det precis på deadline också!
Markus klär granen.
Frimärken från Ole.