Dags för Mars

Så var det dags för den röda planetens intåg på natthimlen. Visserligen har Mars synts i öster sedan åtskilliga veckor men nu börjar den komma upp sig lite över horisonten och ljuset från den har blivit allt starkare. Minnesgoda läsare vet att Mars figurerat i denna blogg redan tidigare i höst, men nu är det dags för en återkomst.

I kväll fick jag ett mejl från signaturen ”Karin” där hon skriver:
”Vad är det jag ser varje kväll något som liknar en stjärna, men med gulaktigt sken. Som flyttar sig. Vad kan det vara??”

Svaret är alltså Mars. Den röda gynnaren går upp i nordost redan vid 18-tiden och härskar sedan över himlavalvet hela natten tills solen dränker den med sitt sken mer än tolv timmar senare då den bleknar bort i väster.

Mars är ingen stor ufobov även om den faktiskt orsakade ”ufo-larm” i Ötsgöta-Correspondenten i augusti 2003. Tio nätter i rad hade en kvinna i Skäggetorp sett en märklig ljuskropp dyka upp på himlen kring midnatt. När hon och grannarna tittade på den i kikaren såg den ut som ”ett hönsägg” och lyste ”som en 100-wattslampa” på himlen. Damen som upptäckt den kunde nästan inte sova av oro.

Hur små ljuspunkter på firmamentet kan skrämma upp folk så till den milda grad är något som kan vara svårt att förstå om man inte sysslar med ufoundersökningar. Men faktum är att liknande rapporter finns i sådan mängd att många utländska ufoorganisationer inte ens bemödar sig om att spara på dem i sina arkiv. Vilket givetvis är helt åt skogen.

Utan de lärdomar som vi kan dra av dessa misstolkningar och de berättelser som vanligt folk ger av dessa himlafenomen skulle vi inte kunna fortsätta vårt arbete på ett seriöst sätt. Det är först sedan man har lärt sig hur folk reagerar på vanliga, naturliga fenomen och hur svårt det kan vara att identifiera dem för en ovan iakttagare, det är då som man kan skilja agnarna från vetet när fall av betydligt svårare kaliber kommer i vår väg.

Tills dess rekommenderar jag alla som har en lika klar himmel som jag själv att ta tillfället i akt och sticka ut näsan för en inte-så-nära-kontakt med Mars. Se och njut!

Loading