Falks grav

 falksgrav

Efter att ha startat tidigt i morse så stannade vi till hos mamma i Mariestad innan vi fortsatte till Dunderhult, inte långt från Kinnekulle. Där lämnade jag familjen i kusinernas ömma vård för  att åka skidor på kullen i några timmar. Själv tog jag bilen de femton milen eller så till Hökensås för att besöka Falks grav som är en av de platser som jag kommer att berätta om i min kommande bok.

Falks grav en plats mitt ute i skogen där mördaren Jonas Falk ligger begravd efter att ha skiljts från sitt huvud dömd till döden för ett ha mördat en postiljon 1854. Vägen in i skogen var inte den bästa och definitivt inte gjord för att ta sig med bil efter en dags häftigt snöfall och det var flera tillfällen då jag fruktade att jag skulle köra fast på vägen mot graven. Dessutom råkade jag missa skylten som pekade rakt in i skogen och körde nästan 800 meter för långt. Fick göra en halsbrytande vändning på en mötesplats helt täckt av snö efter att ha sonderat hur långt det gick att köra genom att trampa runt i snön.

Själva graven består bara av ett järnkors och några stenar lagda i en cirkel. Men efter en vandalisering i höstas så är tvärslån där det tidigare stod ”Falk 1855” borta. Mystiken kring graven består egentligen bara av att det sägs att det alltid finns färska blommor på platsen. Sommartid vill säga. Nu är den inte särskilt konstigt eftersom den besöks av många människor och att de flesta i dag känner till sägnen och tar med sig egna blommor och lägger dit.

Också jag lyckades gräva fram en bukett som dolts under snön, den hade nog kommot dit några dagar tidigare. Annars var det mest mängder sprit. och ölflaskor som låg både i och runt tunnan en bit bort som gjorde mig beklämd.

Efter en halvtimma på platsen körde jag till Ljungstorp för att hämta Verna och besöka en annan plats med en märklig historia. Nämligen en kulle i Skövde där flera personer oberoende av varandra hade sett ett hus – ett hus som aldrig har funnits där. Vi for runt en stund i det gråkalla vädret och hittade till slut platsen. Men då var det nästan mörkt så jag får nog åka tillbaka någon gång lite längre fram.

Hann precis fram till middagen i Dunderhult vilket var trevligt. Alltid kul att träffa Lena och Mikael och barnen tycker om sina småkusiner Emil och Rasmus. Men vi var tvungna att dra vidare till Annelis föräldrar där vi ska bo i natt. Fast på vägen stannade vi till inne i Ekby för att prata med Inga-Maj som planerar att plocka dit mig för att hålla ett föredrag i bygdegården i april. Visade mina bilder för henne och Torbjörn och pratade om hur ett sådant arrangemang kunde tänkas se ut. Sedan for vi till Annalis föräldrar och pustade en stund framför teven. Jag trött på att fara runt halva Skaraborg och de andra trötta efter en hel dag i skidbacken.

Loading