Dags för ufopremiär!

Äntligen klara! Jag och Felix i Kallbadhuset i Båstad.

I kväll klockan 21 är det premiär på riktigt för ”Ufo-mysteriet med Felix Herngren”, och då räknar jag inte in fusket att två av avsnitten redan har gått att se på TV4 Play sedan ett tag. Nej, nu blir det skarpt läge och det är många som har sett fram emot detta. Vi också, som har jobbat med serien sedan i maj förra året.

Felix flyger drönare på väg mot Backsjön.

Det har varit en riktigt häftig resa att filma tillsammmans med Felix som jag inte kände alls tidigare. Han visade sig vara en varm och omtänksam kille med stora krav på sig själv och en älskare av omtagningar (som jag hatar) och att flyga drönare. Jag vet inte hur ofta vi stannade med husbilen under vår resa till Backsjön utanför Arvika. Många stopp blev det då Felix med jämna mellanrum konstaterade att det vi just då passerade var det vackraste han sett.

På plats i gläntan.

Vi kom att filma i Stockholm, Vallentuna, Hällefors, Backsjön, Grevie, Ängelholm och på flera platser i västra USA. Vi träffade vittnen och forskare och en del vanligt folk som inte sett något alls. Vi intervjuade SAS-piloten Lars Naur i cockpit där han berättade om en egen ufoobservation och vi mötte Raëlsektens USA-ledare i Las Vegas och stod utanför infarten till Area 51 där en störningssändare gjorde det omöjligt att filma för nära bommen och en mystisk bil dök upp och blockerade vår väg under nästan en halvtimme.

Jag håller ordning på taket tillsammans med John Nordling medan Felix styr vidare och Fred Andersson bevakar läget.

Mycket annat blev det också. Vi var till exempel nära att tappa innertaket på Felix husbil när vi körde en alldeles för liten grusväg genom skogen till Backsjön. Och på vägen från den fantastiska familjen Järvid, som gjort en observation av ett störtande föremål den 27 juli 1999, stannade vi för att plocka Karljohansvamp!

Summa summarum tror jag att vi ger en blandad och balanserad bild av ufofenomenen. Vi möter allt från forskare som Avi Loeb till en kvinna i Kalifornien som ansåg sig ha blivit ombordtagen. Och en annan ”uppsida” med serien är att jag har lärt känna den fantastiske Fred Andersson ordentligt. Utan hans research hade den här serien inte blivit något alls.

Själv kommer jag att missa tevepremiären eftersom jag är på min och Annelis kamrat Johan Marcopoulos 60-årskalas men jag har i alla fall hunnit berätta om min roll i serien för Radio Skaraborg som ringde mig i dag. Blev också bokad av en förening i Värmland som ville ha mig som föredragshållare i höst. Det ska bli kul!

Och så sändes intervjun med mig om spökraketerna i P1 klockan 14.03 i dag. Lyssna gärna på Vetenskapsradion Historia om ni vill höra mig och Bo Berg berätta om detta märkliga fenomen som Urban Björstadius intervjuar oss om.

Jag, Micke och Börje på kometbaren.

Vid 16.30-tiden klev jag och Anneli in på Raketbaren i Solna och överräckte ett paket med blandade godissaker, med rymdanknytning, till Johan. Och snart strömmade det in en massa gäster, några för oss nya bekantskaper och en hel del gamla. Som på bilden ovan där jag tar ett grepp om barens Tintininspirerade kranar tillsammans med Micke och Börje.

Under tiden som vi var där kunde jag följa tittarnas positiva reaktioner på det första avsnittet i TV4-serien på mobilen och strax innan det hela började sändas ringde Jan Rippe och berättade att han sett mig och Felix på ”efter fem” och nu skulle sätta sig och titta på avsnittet tillsammans med sin fru.

Stort uppslaget med mina bilder i NWT.

Också Felix hörde av sig och vi pratade en stund, även han spänd på tittarnas reaktioner. När vi kom hem lite senare på kvällen låg ett exemplar av Nya Wermlandstidningen från den 22 mars i brevlådan med en stor artikel inför det första avsnittet och vi kan verkligen inte klaga på den uppmärksamhet serien hittills fått.

Jag, Johan och Börje har känt varandra rätt många år nu.

Festen för Johan blev superlyckad. Börje läste upp ett litet poem där han, Ami, jag och Anneli gav Johan och Ann-Sofie en lunch i Vaxholm som present.

Johan och Micke som hade rätt klädsel på sig.

En av dem som jag inte träffat på ett tag var Tintinöversättaren Björn Wahlberg som det var kul att byta några ord med. Björn träffade jag första gången undre min tid som Namn och Nytt-chef på DN då jag skreb världens längsta artikel om de nyöversatta Tintinalbumen, som Björn låg bakom. Sedan dess har vi hållit kontakten men setts allt för sällan.

Jag och Björn Wahlberg.
Jag, Ami och Börje.

Det var fri bar med många riktigt fina öl, flera från Omnipollo! Men också fri restaurang så jag tog flera portioner råbiff som var riktigt fin. Inte billigt för Johan som bjöd på allt och vi var drygt 50 personer där.

Anneli med Ann-Sofie och Ami.

När vi kom hem var klockan bara 21.50 och då hade jag fått in en massa reaktioner på TV4-avsnittet, alla positiva.

Det har hänt en del annat under dagen också. Bland annat pratade jag med en lektor på ett svenskt universitet som ville ha till ett samarbete mellan AFU och universitetet för att ge eleverna en möjlighet att använda vårt spännande material. Lektorn hade mejlat och eftersom jag satt på bussen och inte hade annat att göra ringde jag upp honom.

Jag kan bara konstatera att ufofrågan tack vare UFO-Sverige och AFU tagit steget in i den akademiska världen här i Sverige. Ett stort och viktigt steg.

Under dagen fick jag också veta, genom Håkan Ekstrand, att Riksorganisationen UFO-Sverige nu godkänts som ett registrerat varumärke vilket skyddar oss från intrång. Fick också telefon från Hillevi Andersson i Vallentuna som var mycket nöjd med helgens invigning och från Mia på Vallentuna kulturhus som skrev: ”Det är en strid ström av besökare mest hela tiden i huset så intresset är fortsatt stort.” Kul!

En mycket bra och trevlig dag helt enkelt och ärligt talat hände det så mycket mer i dag att jag inte hinner skriva allt.

Loading