Ett sista farväl till Raili

I dag tog vi farväl.

I dag steg vi upp tidigt för att köra till Mariestad och Railis begravning. Vi som möttes vid Skogskapellet var jag och Anneli med våra pojkar, Niklas och Markus, Thomas och Kristina med Kasper och Linus och så Lena och pappan till deras pojkar Mikael med Emil och Rasmus.

Själva akten utfördes av Mats Blom från Bloms begravningsbyrå, en man jag känt sedan vi var unga killar här i stan.

Lena ser till så att Emils slips sitter som den ska.

Innan begravningen inleddes klockan 13 lämnade vi Niklas och Linus för att öva på den sång de skulle framföra, Linus på elgitarr och Niklas som solist. Jag, Anneli, Markus, Thomas, Kristina och Kasper åkte till Lundstedts för att fika i väntan på att åka tillbaka till kapellet och för min del blev det sedvanlig slabang med päronsoda som jag också fick Markus att satsa på. Och han var nöjd.

Alla samlade kring Railis stoft.

Det blev en riktigt fin begravningsakt där också Thomas höll ett vackert tal om Raili. Överhuvudtaget fick Raili ett värdigt avsked och när vi gick fram för att lägga våra rosor sa tackade jag henne för alla skratt och för att hon värmt våra hjärtan.

Markus tar bort lite barr och en kotte.

Innan vi lämnade Skogskyrkogården gick vår familj till min mammas och pappas grav som är bara hundra meter från kapellet. Där satte vi några av rosorna som stått vid Railis urna och ägnade Elsie och Lennart några tankar. Det kändes också skönt.

Vid mammas och pappas grav.

Anneli hade beställt mat på Tandoori, en restaurang som höll öppet enbart för oss. Och maten var suveränt god. Där kunde vi sitta helt ensamma i 90 minuter och prata innan jag tog bilen med övriga blommor och körde till Ullerås, där Raili bodde sin sista tid, och gav personalen en mängd rosor som de kunde sätta ut på borden för att hedra Railis minne.

Minneslunden i Ullervad.

Jag gick också till minneslunden vid kyrkan intill och lade ut ett blomsterarrangemang som Kristinas föräldrar och syster beställt till Raili. Nu får blommorna ligga i den minneslund där Railis aska kommer att strös och där hennes man Ingemars redan har strötts.

På Böckernas hus.

De andra hade fortsatt till minigolfbanan vid Hamnen i Mariestad där jag sedan mötte upp men först fortsatte jag färden till Böckernas hus för att ge personalen där den sista rosen. Det var de värda efter alla år av samarbete.

Många om bollen.

Sedan blev det minigolfbanan även för mig men det var lite sent att hoppa in. Spännande eftersom alla var så jämna och till slut gick det till särspel mellan Markus och Kasper. Första hålet kunde inte skilja dem åt utan det skulle dröja till det andra innan Markus lyckades vinna.

Glad vinnare.

Sedan skildes våra vägar. Familjen Dahlin-Åstebro körde till Hindås där de ska på fest i morgon och vi övriga till Dunderhult där Lena bor. Och där tillbringade de flesta av oss också natten efter att ha ätit kvällsmat och pratat.

Vinden friskade i så pass att det dånade i huset och ett träd blåste ned på vägen när Emil och Markus körde förbi sent på kvällen. Markus ska nämligen bo hos Emil i Mariestad i natt eftersom de ska spela golf på Månsarud i Töreboda i morgon.

Utsikt från Lenas hus.

Himlen var dramatisk och en rovfågel som dök upp utanför fönstret hade svårt att flyga och blev nästan hängande stilla i luften innan den nödlandade i ett träd utanför fönstret.

Midnattsjam.

Men vid midnatt hade Lena och Anneli gott och lagt sig medan Niklas och Rasmus satt i köket och jammade. Med hjälp av texter på telefonen sjöng de Johnny Cash och annat. Vackert och lite dystert var det på det sätt som Johnny Cash kunde få sina låtar att vara.

Sedan blev det sängen efter midnatt.

Loading