Paneldiskussion och hos VoF

Hela panelen.

När jag vaknade vid 07.30 hade Anneli gått till gymmet en stund men snart var båda på väg till frukosten på våning 29. I dag intog vi den tillsammans med Johan och Ann-Sofie men också med Thomas von Heijne som gått i pension från SVT. Thomas har gjort mängder av rymdinslag och program genom åren men nu tillhör alltså även han pensionärernas skara.

Innan vi gick därifrån hann jag också prata en stund med min tidigare arbetskamrat Ingrid Carlberg som numera är en (med rätta) firad författare.

Mycket folk.

För min del var första programpunkten ett samtal på scenen med docenten i astronomi och SETI-forskaren Erik Zackrisson och forskaren och astronomen Beatriz Villarroel i en lokal som hette F3 och som fylldes till nästan sista plats. Rubriken var ”Hallå! – Finns det någon annan där ute?” och samtalsledare var Johanna Koljonen, författare och journalist.

Innan vi intog scenen samlades vi för ett försnack i Speakers lounge där vi som håller låda kan få gratis mackor och dryck. Medan jag väntade pratade jag bort en stund med en av damerna som kollade insläppet dit och hon hade sett ”UFO Sweden” som hon älskade.

Scensnacket blev bra även om vi hade lite olika åsikter om en del detaljer och Johanna skötte modererandet perfekt och gav oss alla bra med tid. I publiken satt flera kända ansikten, bland andra Tora Greve som alltid är på Bokmässan. Anneli skötte om fotandet.

Efteråt stod jag kvar och pratade med flera intresserade, bland en pilot som berättade om en observation han gjort från marken. Men sedan gick jag och Anneli i väg mot Speakers lounge igen för att äta lunch.

Jag och Per.

Sedan hade vi faktiskt en timme bara att gå runt och kika på böcker. Sprang på Per Eriksson från Katrineholm som är en av UFO-Sveriges fältundersökare och några meter senare Susanna Lewenhaupt och Marcus Pettersson som gör podden ”Har vi åkt till Mars än?” som jag varit med i. Vi gjorde också ett gemensamt framträdande på Södertörns högskola för några år sedan. Och min tidigare arbetskamrat Lasse Wierup hann jag också säga hej på.

Vi slank också in på ett antikvariat med Västgötalitteratur där jag hittade en kul liten bok från 1822 med titeln ”Den animala magnetismen” som alltså handlade om hypnos och förändrade medvetande tillstånd men också om paranormala fenomen som ”fjerran-seende” och ”clairvoyance”. En riktig pärla som tyvärr saknade originalomslaget.

Vid 12.30 styrde vi stegen mot Vetenskap och Folkbildnings monter där jag skulle dra igång med mitt ufoföredrag klockan 13. Flera kära återseenden även där, bland annat kom Angela Fredin som jag inte sett på väldigt länge. Lyssnade en stund på Jonathan Lindström som pratade före mig men sedan var det dags att bli introducerad av Per Johan Råsmark, mentalist med mera som har förgyllt många UFO-Sverigekurser och vårt 50-årsjubileum.

Staffan Lückander höll som vanligt i tekniken och som vanligt sändes allt direkt på VoF:s sajt.

VoF samarbetade med Humanisterna.

Det samlades en försvarlig grupp med intresserade åskådare, sannolikt den största jag haft i den här montern där alla måste stå direkt i gången där folk passerar för att lyssna.

Anneli hade sett till så att det fanns böcker att köpa och efter mina 30 minuter var det många som bad att få dem signerade. Ordföranden Lina Tebbla kom fram och tackade för att jag alltid ställer upp och pratar hos dem och hon var mycket positiv till det jag berättat och nu blir det till att prata hos VoF igen nästa år när min nya bok ligger på bokhandelsdiskarna.

Tobias Söderlund.

Sedan var Bokmässan slut för min och Annelis del men vi hann handla lite till, bland annat den senaste boken i raden av Palmeböcker. Hann också säga hej på Tobias Söderlund som stod och sålde sin bok ”Spökraketen” vid Rymdstyrelsens scen. En bok som jag hjälpt till med några faktauppgifter till.

Pratade också en stund med Peter Sparring på Cobolt förlag som jag alltid brukar handla något med Tintin av och sa hej på Jonas Andersson på Albumförlaget som ger ut bland annat Lucky Luke.

Men sedan var det bara att krama Cilla på Semic som har jobbat häcken av sig under de här dagarna och styra stegen mot bilen som Anneli och Ann-Sofie redan hade packat med våra tungt lastade väskor och med Ann-Sofies välmatade bokkasse som vi lovade att ta med hem.

Jag och Patrik Stigsson.

Men mötena tog inte slut för att vi lämnat mässan, i gången till parkeringshuset kom Patrik Stigsson med dotter, alltså Patrik som var med i ”Ufo-Mysteriet med Felix Herngren” och som också skrivit i UFO-Aktuellt.

Egen bastu på rummet.

Men sedan kom vi äntligen i väg mot Tvååker och Ästads vingård som är ett spahotell och där vi planerat att varva ner efter en mycket intensiv mässa. En fin anläggning med väldigt bra mat, visade det sig. Och med egen bastu på rummet.

I restaurangen.

Vi softade en timme innan vi vandrade till Logen som restaurangen heter. Och maten gjorde oss verkligen inte besvikna. En fyrarätters middag som inleddes med tre små rätter var och en drink, därefter förrätt (jag tog råbiff och Anneli Variation på rödbeta), sedan huvudrätt där jag åt hjort och Anneli en emmerechinivariant och så blev det en utmärkt och fantasirik hallonsorbet till efterrätt.

Snacksen.

Anläggningen är fin och vi utnyttjade deras supervarma utomuspool där man bara kunde sitta och njuta, vilket vi gjorde – länge. En kall cola satt fint och vi kände oss långt ifrån mässans buller.

Närmörkret började lägga sig dök Saturnus upp och senare följd av Jupiter. Vi tog på oss våra morgonrockar och gick ned längs en stig till ett hus där det fanns en bastu en trappa ned – under vattenytan. Där satt vi och en massa andra par och tittade på alger och sjögräs, lite häftigt.

Vi hann också testa en annan av de fyra bastuarna där man satt med fötterna i vattnet. Men sedan blev det rummet för att läsa och ta det lugnt. I morgon blir det sovmorgon.

Loading