Efter frukost blev det en halvtimmmes gångtur för Anneli och mig och sedan hem för att fixa en liten videohälsning till alla våra vänner, något som hör traditionen till. Ni kan se den här ovan.
Perfekt blev den inte men det är ju tanken som räknas.
Och julkorten fortsätter att ramla in, fast de har nog legat där sedan i går. Men brevlådan bjöd i alla fall på en hög även i dag. Och vädret bjöd på en ordentlig isskorpa på bilrutan.
Kvällen kom vi att tillbringa tillsammans med Mats och Eva och själva tolvslaget åt vi oss mot på Gondolen i Stockholm. Markus hade vänner hemma på mat, som han fixade, medan Niklas firade med andra kompisar.
Och tänk! Det kom snö några timmar före tolvslaget!
Nå, resan mot midnatt inleddes med att jag och Anneli tog bussen till Barkarby och sedan pendeln in till Odenplan där vi bytte till tunnelbanan mot Slussen. När vi satt där i tunnelbanevagnen, som var rätt glest befolkad, kom en man i 30-årsåldern gående med bestämda steg mot oss. Först trodde jag att han ville tigga pengar men sekunden efter insåg jag att han var alldeles för fint klädd för det.
När han kom fram till mig sa han att han var ”ett stort fan” och undrade om det fick bra att ta en selfie tillsammans så här på nyårsafton. Och det fick han givetvis. Vi skakade hand och önskade varandra Gott Nytt År innan Fredrik, som han hette, gick tillbaka till sin plats och vi steg av några stationer längre fram.
På Slussens tunnelbanestation mötte vi Mats och Eva som kom bara ett par minuter efter oss och sedan vandrade vi uppför Katarinavägen till Scandic ”Sjöfartshotellet” där vi hade bestämt oss för att ta en drink innan bordet väntade på oss på Gondolen 20.45. Och vi kom i god tid, fick de bästa fåtöljerna och kunde beställa våra drinkar innan rusningen kom.
Vi satt där i 90 minuter och pratade innan det var läge att gå vidare till vårt bokade bord.
Mycket folk på Gondolen, det behöver knappast sägas. Vårt bord hade fin utsikt över Slussen där det till slut började snöa och bli allt vitare på marken. Kanske satt vi för nära det lilla jazzbandet för det kändes skönt så fort de hade paus. Den saken får vi tänka på inför kommande år.
Menyn var Gondolens nyårsmeny som startade med en drink, grön som soylent green (men betydligt mera smakfull skulle jag tro) bestående av Romsbury gin, Bianco vermouth, mint, lemon balm och Champagne foam.
Sedan serverades en tallrik med tre kanapéer: oscietra caviar, löjrom och pilgrimsmussla. Jag fastnade nog mest för kaviaren. Det gällde att äta långsamt och bara njuta – och det gjorde vi.
Det fanns gott om tid att hinna prata mellan rätterna och att ta bilder av varandra, något som ju hör till det också. Och så fick jag en nyårspuss lite i förskott av min söta Anneli.
Nästa gång kyparen dök var hon utrustad med en skaldjurscocktail och efter den en fantastisk piggvar med champagnesås, löjrom, forellrom, caviar och gräslök som ni kan se på bilden här nedan.
Huvudrätten var en perfekt tillredd oxfilé provençale med potatis och en smakrik sås och haricots verts. När Eva inte riktigt orkade hela sin fick jag ett hörn som bonus. Man tackar!
Som första avslutning blev det en efterrätt gjord på choklad, kaffe och körsbär som trots inslaget av kaffe var väldigt god den också. Och till sist en liten pralin.
Timmarna gick fort som de brukar i glada vänners sällskap och vi var överens om att det blev en fantastisk bra nyårsafton. När tolvslaget kom skålade vi i cava och tittade på fyrverkerierna genom fönstret. Vi gick aldrig ut eftersom det var så disigt att det inte kändes särskilt lockande.
Efter några försök fick vi tag på Niklas och Markus och kunde konstatera att de haft riktigt bra på sina håll också. I mejlen kom en bild från DN som Daniel Berg fixat och där satt ett tappert gäng och åt nyårsmat. Flera nyare ansikten men de flesta personer som jag jobbat med under många år. Det värmde i hjärtat.
Hemfärden blev lätt kaotisk då väldigt många skulle med sina tunnelbanetåg. Men hem kom vi efter några byten och då tog sig Anneli an att sopa bort lite snö.
Sedan var det skönt att hoppa i säng vid tvåsnåret.
Hoppas att alla ni som läser den här bloggen också fick ett bra slut på 2024 och sedan med tillförsikt kan gå in i 2025. Vi ses där!