Dagsarkiv: 07 januari 2018

Markus på väg till Florida


Klockan 06.15 i morse ringde klockan och sedan var det bara att börja skrapa is på bilen eftersom jag och Anneli skulle köra Markus till Arlanda för vidare överfart till Florida. När jag tittade upp såg jag en alldeles klar himmel och en vacker konjunktion mellan Jupiter och Mars. Var givetvis tvungen att ta en bild och sedan också visa Anneli och Markus.

Det roliga var att även Jupiters ena måne Callisto syntes för blotta ögat. Snyggt! Ni kan se bilden jag förstorade här nedan och en karta från Starry Night. Också finländska amatörastronomer har noterat detta.

När vi kom fram till Arlanda var det bara att krama Markus och önska honom trevlig resa. Vinterjackan lämnade han i bilen trots att det kommit lite snö i Florida. Men det blir nog inga problem. Anneli var mest bekymrad över att vi parkerat på en handikapplats, därav blicken ovan.

Efter en stund fick vi ett samtal från Markus att planet var försenat med nästan två timmar men en stund senare hade han sprungit på Erik som han delade rum med i två år i Cuthbert så tiden gick nog rätt snabbt ändå. Erik ska till Atlanta så de de två åker med olika flighter.

När Anneli åkte in till stan satte jag mig och gick igenom det material som jag fått av Ebbe Johansson för ett par år sedan. Material från Malmö Interplanetariska Sällskap, MIS. Det tog resten av dagen att få in det i sex pärmar. Här finns mycket av historiskt intresse men det är synd att mycket av mötesprotokollen bara är kladdar skrivna i all hast och ofta utan datum. Korrespondensen är intressant och här finns brev från Gösta Rehn och Astrid Gilmark bland andra.

När jag var klar med detta var klockan 19 och då hade Anneli hunnit hem och vi ätit en pizza framför ett avsnitt ”Stranger Things”. Sedan fortsatte jag att sortera lite annat material som jag fått från Carl-Anton Mattsson. Också det i starkt behov av att sättas in i pärmar under rätt flik.

Pratade också med en kille från Tullinge som ringde mig mitt i lunchen. Han hade sett ett föremål som lyste vitt och som hade ett rött blinkande ljus passera, som han tycket, ljudlöst över Tullinge klockan 04.20 ungefär i morse. Den saken har jag bett Rapportcentralen att titta närmare på. Det kan ju ha varit ett flygplan.

Slog själv en signal till ett av de namn som dök upp i Ebbe Johanssons material också. Nämligen till forskaren Detlef Quast som höll föredrag för MIS. Han var vänlig och intressant och kommer att skicka mig lite material kring sin föreläsning.

Och så var det dags att slakta grisen. Lite sent kanske någon tycker och där är det bara att hålla med. För i dag är det sista dagen jag äter godis och i dag var det dags att avsluta säsongens julgodisätande med att skära halsen av marsinpangrisen jag fick av pojkarna i julklapp.

För er som inte vet så äter jag bara godis vid två tillfällen under ett år. Dels i samband med utlandsresor och dels under jul och nyår. Och i dag tar den senare perioden slut. Och grisen, import från Göteborg som ni kan se på bilden nedan, smakade alldeles utmärkt. Anneli fick också smaka en (liten) bit.

Säng tidigt efter en lång dag. Före 23 med en bok framför näsan. Då hade Markus precis landat i Miami.

Jupiter övers och Mars underst.

Och här en kart från Starry Night.

På flygplatsen mötte Markus sin gamle rumskompis från Cuthbert, Erik.

Nu ryker grisen.

 549 total views,  1 views today