Dagsarkiv: 20 februari 2019

Ufopodden och Hälleforsintervjuer


Eftersom jag skulle intervjuas av Astrid Mohlin (ovan) på Sveriges Radio för sommarens tredje säsong av Ufopodden i P3 så läste jag på lite om Hälleforsfallet tidigare i veckan. Och i dag tog jag kontakt med några av dem som var inblandade i händelsen den 15 oktober 1981.

Jag började med att ringa Gudrun Andersson i dåvarande Västerbergslagens UFO-förening som var den som tog sig till Hällefors för att prata med några av vittnena. Gudrun konstaterade att det tyvärr gjordes väldigt lite dokumentation under utredningen och att det i dag inte finns några vittnesintervjuer att läsa.

Så istället gick jag vidare och ringde till två av de poliser som blev vittnen till farkostens framfart den där mörka oktoberkvällen. En tredje ringde jag senare på kvällen medan den fjärde hade avlidit för några år sedan.

Men beväpnad med denna kunskap satte jag mig i bilen och körde in till DN (gjorde faktiskt en av intervjuerna med lurar och handsfree på vägen in) där jag träffade Astrid för en halvtimmes intervju. Jag tror att vi båda blev nöjda med den.

Riktigt kul var att hon var oerhört nöjd med det förra avsnittet som jag hjälpte henne med, nämligen Backsjökraschen 1999. Familjen som blev vittne till den händelse ställde upp sedan jag lagt ett gott ord för podden, något de inte hade gjort annars sa Astrid. Hela det avsnittet blir som en dokumentär berättade hon också. Häftigt! Tänk så långt vi kommit sedan första säsongens lite otydliga avsnitt där en del element smögs in som egentligen inte hade med själva händelsen att göra.

När vi var klara jobbade jag lite med ett skyddsombudsuppdrag och hjälpte Elin på webbeteve med en del faktauppgifter som hon behövde till en riktigt fin grafik som ska vara med i ”Mysteriejakten”. Och så hade Tommy H lämnat ett antal Mufon-häften i receptionen, som en gåva till AFU.

Faktum var att jag hade jobbat med en DN-nyhet redan i morse då AP-fondernas etikråd ringde och tipsade mig om att alla fonderna nu hade sålt av eller var på väg att sälja av sina aktier i Vale, det brasilianska gruvföretag som orsakade dammkatastrofen där flera hundra människor dog i januari. Jag vaknade faktiskt av det tipset och gick raka vägen till datorn och skrev och mejlade in det till DN.se som toppade med det och snart hade TT snappat upp det och spridit nyheten vidare.

Efter DN tog jag bilen till Söder och Erkki på Serieslussen för att göra upp notan efter de tidningar och böcker han köpt av mig senast, pengar som nu går till AFU:s drift. Passade också på att köpa det nya Asterix-albumet som Erkki hade fått in. Vill ju gärna ha hela serien.

Klockan 14.30 satt jag i Ayans (min tandhygienists) väntrum och läste mejl i väntan på att klockan skulle bli 15 och min tur komma. Fick ett svar från cirkelundersökaren Colin Andrews (som en gång myntat begreppet ”crop circles”) om att han skriver under uppropet inför AFU:s crowd funding-kampanj. Det börjar bli en del bra namn där men jag har flera på gång.

Såg också att Anders Berglund, som vikarierar som kassör vid sidan av att han är ordförande, skickat ett mejl om att två personer skänkt 400 kronor totalt till min AFU-insamling. Och senare på kvällen messade Kenneth R att även han skänker en summa – 2.000 kronor närmare bestämt! Fantastiskt fina donationer som vi på arkivet tackar ödmjukast för.

Ayan tog hand om mig i 50 minuter och sålde dessutom in en elektrisk tandborste. Har aldrig gillat den typen av tandborstar men när jag fick prova den här så kändes den bra på alla vis. Ska vara bättre än en vanlig ”manuell”. Vi får väl se.

På vägen hem stannade jag till på McD på Hornsgatan (fanns faktiskt en parkering utanför!) och köpte en Big Mac som jag sedan åt i bilen. Första maten sedan frukostmackan i morse. Big Mac är perfekt att äta i bilen, den är lätt att klämma tag i och enkel att äta utan att alting faller ur.

Framåt kvällen kom Maria och åt middag med oss och spelade spel med Anneli. TP blev det och jag hörde många glada skratt från köket där de satt. Själv jobbade jag på med föredraget inför i morgon och med att förbereda mig inför Melodifestivalens fjärde deltävling. Plus lite ufojobb och en vända till med gänget på Facebook som tror att terrordådet på Drottninggatan var påhittat.

I säng efter 01 blev det till slut.

Elin och Daniel på DN kikar på Elins senaste grafikjobb för ”Mysteriejakten”.

På vägen till tandhygienisten stannade jag till hos Erkki.

Jag och min tandhygienist Ayan Shucayb.

Anneli och Maria spelade TP.

478 total views, no views today