Dagsarkiv: 29 oktober 2019

Vi möter vintern i Visby


Det blåste på när vi kom fram till Visby strax före 15 i dag men det var inte värre än när vi lämnade Nynäshamn som hade fyra grader. Vintern är på gång och det känns nu.

Resan över gick lugnt och fint med M/S Visborg och vi hade fått en handikapplats för bilen nära hissen så att Anneli skulle slippa gå för långt med sin fot. Solen sken och det kändes klart och fint i luften men det var inte läge att vandra omkring på däck. Vi satt och läste och så åt vi lunch, jag en utmärkt Öjburgare och Anneli en Vegburgare.

När vi körde av var det inte långt till vårt boende som ligger på Södra Murgatan 14 där vi har en egen lägenhet. Parkeringen var 100 meter bort där man kan stå för en billig penning.

Visby är liten fin stad med många spännande hus att titta på och vi har vandrat runt en del här i eftermiddag.

Det är inte många turister här och mycket är också stängt men det gör inte så mycket. Vårt mål i dag var att köpa vinterskor till oss båda och Anneli hittade ett par fina på en liten butik (Skoboden) inte långt från vattnet medan jag hittade två par på Min Sko utanför muren.

Vi kunde givetvis lika gärna ha köpt skorna i Järfälla men nu hade vi ledigt tillsammans och kunde shoppa runt. För min del blev det ett par låga Eccoskor (vi kastade mina gamla på butiken) och ett par med höga skaft (Tamaris) som kändes riktigt varma och fina.

När vi kom ut hade mörkret sänkt sig. Innan vi gick hem gick vi in på Coop och köpte lite chips och dricka och sedan blev det Bolaget för att köpa med oss några lokala Visbyöl hem. Det blev några Lauters Fårö Malört, Burgsviks Bryggeri Pilsner och flera varianter från Barlingbo: Galgbacken IPA, Gumsen Porter och Kalkstens-Hawaii Mangoale (!). Sedan slappade vi en stund innan det var dags att gå ut och äta på Bakfickan.

Bakfickan är en liten men mycket bra restaurang på Stora Torget 1. Vi har båda varit här tidigare men bara var för sig ihop med andra. Det blev ett litet bord för två i samma hörn mot ”avträdet” (som det står på skylten som jag satt vid mitt förra besök.

Maten gjorde oss inte besvikna. Anneli tog rökta räkor med toast och jag en sillröra till förrätt. Mycket goda! Huvudrätten för Annelis del blev fisksoppa med aioli medan jag åt restaurangens patenterade stekta strömming med potatismos och lingon. Till detta dracks det petit Chablis och en Farmhouse Ale.

Vi satt där och pratade en stund innan vi vandrade hem genom de slingrande och nu rätt mörka gatorna. Väldigt mätta hamnade vi sedan i sängen för att läsa. Jag i min ”Ninth house” och Anneli i sin ”Doften av en man” (som hon somnade med över näsan.

Creperian.

Solnedgång vid Kruttornet.

En nöjd Anneli utanför skobutiken.

Sankta Katarina vid Stora torget.

Kanske värt ett besök någon gång?

 419 total views