Mot Ekerö för att fira Anneli

I dag gav vi oss av till Ekerö, jag och Anneli, medan Markus får vara husvakt. Orsak: Dubbla! Dels firar vi tjugoårig bröllopsdag (i går) och Annelis 60-årsdag ( i dag). Så nu blir det hotell och bad ett par dagar. Vädret ser ut att bli bra så vi kommer nog att ge oss ut på en liten vandring också.

Nu blev resan mot Skytteholm inte riktigt som vi tänkt oss eftersom Markus under färden in kom på att han inte skulle kunna hämta oss på fredag då han fått en kund. Så medan vi passerade CircleK kom vi överens om att det nog var bättre att vi behöll bilen och att Markus tog cykeln till banan.

Så Markus vände, vi körde hem och så tog jag över ratten och vi började om. Fast nu med ett nytt delmål eftersom Markus skulle ha vattnat Ylvas blommor och vi nu fick ta över det ansvaret.

Halvvägs ringde vd:n på Werlabs och tipsade om att de kommit med en ny immunitetsmätning och att det rörde sig om drygt 80.000 stockholmare. 14,7 procent hade visat sig ha antikroppar. Jag fick nyheten först innan någon annan skulle få den.

Eftersom jag har semester ringde jag till jobbet och lämnade tipset vidare och mina kollegor gjorde en artikel med intervju.

Till slut var vi i alla fall framme på Skytteholm och kunde checka in på rum 302. Men vi var snabbt på väg till ett annat hus ett par hundra meter längre bort där vi bjöds på några mikroskopiska snittar men också på var sitt glas prosecco som passade perfekt att skåla för Anneli med. För nu blir hon 60 på riktigt!

Femtio längre bort låg bastuanläggningen som hade fin utsikt över Mälaren. Efter lite vattenbegjutning av aggregaten kom den upp i 80 vilket var lite klent. Varvat med dopp i det svala vattnet så blev det skönt och avkopplande. Vi träffar flera trevliga personer i bastun, bland annat en familj från Täby, som vi pratar med innan det är dags att bryta upp och gå till middagen som vi har bokat till 18, men det blir 18.30 vilket går lika bra.

Det är en grillbuffé med mycket grönt men också flankstek (perfekt röd) och anka. Minförrätt och en bra efterrätt. Vi sitter en bit in i lokalen men det är helt okej. Solen lyser genom fönstren så att de automatiska markiserna åker upp och ned.

Efterrätten äter vi i loungen och det är skönt att softa lite. Anneli ringer Raili och jag hänger på och pratar en stund. Under tiden har grattishälsningarna strömmat in till Anneli via Facebook så hon har haft fullt upp att hinna svara.

När vi känner oss färdiga med sittandet går vi en sväng i området som ligger vackert vid vattnet och har flera Carl Milles-statyer. Det blåser en del så Anneli tar på sig tröjan och jag min jacka. Men när vi går genom skogen och snuddar utkanten av golfbanan (ja, Markus har spelat här), så känns det bara skönt.

Tillbaka på hotellet läser vi i våra medhavda böcker. Anneli i Susanna Alakoskis ”Bomullsängeln” och jag i en pdf-bok jag ska recensera åt Bibliotekstjänst, Isabelle Törnqvists ”Kirin” som är en fortsättning på ”Fågeln” som jag gav bra kritik när jag läste den för något år sedan. En iskall Fanta gör oss sällskap och ett telefonsamtal från Ylva och Anna B i Umeå lyser upp i mörkret som nu börjat sänka sig utanför fönstren. Tjejerna passade till och med på att sjunga för Anneli i telefon. Snyggt!

Sedan blev det kväll på riktigt och vi hoppade i säng och fortsatte läsa. När Anneli somnat smög jag ut och spanade efter kometuslingen men allt jag såg var nattlysande moln i nordost och en liten meteor. Men himlen var fin och det var ändå skönt att stå och spana en stund.

Ett glas rött till maten för årfyllaren.
Anneli beundrar ett av flera Carl Milles-verk.
Nattlysande moln efter midnatt.

 120 total views,  1 views today