Intressant om teosofin

Intressant läsning

I dag läste jag ut Per Faxnelds bok om de esoteriska strömningarna kring år 1900 och även om fokus ligger på konst och konstnärer innehåller den mycket också för den ufointresserade. Även om det ordet inte nämns så handlar boken om teosofins framväxt och splittring och de rötter som leder upp till dagens ufologi, något som min kollega Håkan Blomqvist ofta pratat och skrivit om.

Boken är också intressant för alla, som undertecknad, har fångats av Hilma af Klints konst men här berättas också om hennes samtida konstnärsvänner, Tyra Kleen och Lucie Lagerbielke – som också hade ockulta intressen och var engagerade teosofer.

Det Per Faxneld gör tydligt är hur många kulturpersonligheter som tog till sig teosofins tankar och hur viktig den var under ett antal årtionden på båda sidor om förrförra århundradeskiftet. Teosofi och ockultism var inte några randfenomen utan viktiga delar av samhällsdebatten.

När jag inte läste skrev jag på min egen bok under några timmar. Hjälpte också Niklas med en bild till Rapport-Nytt som han håller på att layouta. Och så åkte jag till jobbet, för i dag gick jag på skiftet igen.

Arbetsdagen gick i Brexits tecken med omröstning i brittiska underhuset om att britterna (Boris Johnson) vill bryta mot den överenskommelse som han själv skrivit under en gång i tiden. Brexit tar aldrig slut verkar det som. Och så skrev jag om bränderna i USA plus lite corona givetvis.

När det väl blev matdags vandrade jag iväg till Lilla Asien för att hämta åt både mig och Pontus. Där var personalen trött på att jobba långa dagar och att sköta allt själva. För personalen består sedan i juni av den man och hustru som äger restaurangen, all övriga personal har fått slut.

Jag förstår att det måste kännas tufft att bara vara två och sköta allt. Väldigt få serveras på plats de flesta plockar med sig hämtmat, precis som jag. Däremot sitter det alltid några där och dricker öl.

I dag nyheten att forskare upptäckt att planeten Venus atmosfär innehåller större mängder av gasen fosfin än vad forskarna kan förklara på annat sätt än att det rör sig om biologiska orsaker. Detta kan alltså vara tecken på liv – eller möjligen på andra okända kemiska processer. Debatten lär nog rasa ett tag, inte minst för att Venus är en ogästvänlig planet. Men kanske kan det finnas någon typ av liv i atmosfären! I så fall vore det en upptäckt som kommer att ge ett framtida Nobelpris. Om det hela kan bekräftas.

Under kvällen hann jag också förbereda en intervju jag ska göra i morgon. Men klockan 01 var det slut för i dag.

 125 total views,  2 views today