månadsarkiv: april 2023

Lund, Landskrona och majbrasa

Majbrasa på Sven Johns udde.

Efter frukost gav sig alla av från Hotel Lilton här i Ängelholm. Hela UFO-Sverigegänget tog sina bilar och körde mot sina respektive hem. Det har varit ett par riktigt bra dagar här i Ängelholm och traditionen att hålla ett möte per år här är något vi måste hålla i. Visserligen en bit att åka men så himla roligt att komma hit oh träffa Anna, Mikael och Tora som vi annars inte ser mycket av.

Och det har varit en fantastisk uppställning då så många har gjort sig besväret att resa hit.

Nu var det inte riktigt alla som åkte hem. Jag och Anneli tog sikte på Lund och Hild Svenningsen som är mamma till min vän Martin och änka efter Anders som var min konfirmationspräst i Skaga en gång i tiden.

Hild med en del av de böcker som vi fick med oss.

Klockan 11 kunde i parkera rakt utanför hennes port och sedan tillbringade vi några timmar tillsammans. Hon hade samlat ihop böcker som hon ville skänka till arkivet så att vi kunde sälja dem och på bordet i köket låg flera stora travar.

Men jag frågade givetvis om jag fick titta också de hyllor som fanns i flera av hennes hem och det fick jag. Där plockade jag ihop ytterligare några kassar, en del av direkt intresse för AFU, andra som kommer att gå att sälja.

En quilt som Hild sytt från sin makes slipsar och skjortor.

Sedan satt vi och fikade och pratade och det var intressant att höras hennes levnadshistoria, utbildad folkskollärare som hon var och mycket duktig på språk. Att möta människor man inte tidigare mött och lyssna till dem är en av mitt intresses absolut största förmåner.

När vi burit ut allt till hissen kom hennes granne och vi delade hiss ned medan Anneli väntade där uppe. Jag passade på att prata med honom och han var intresserad av ufo, eller ”det tror jag på” som han sa. Jag gav honom mitt visitkort och bad honom höra av sig om han skulle springa på någon som ville göra sig av med böcker inom det okända.

När allt var utburet körde vi till konstnären Ann-Gerd Linander i Landskrona och till hennes ateljé där hon mötte upp. Ann-Gerd är en skicklig målare och har redan tidigare donerat ett stort antal böcker till AFU inom våra ämnen, som också är hennes intressen.

Da Vinci målad av Ann-Gerd.

Nu fick vi ett stort antal litografier som vi får sälja till förmån för arkivet plus flera kassar böcker med intressanta titlar. Efter det körde jag och Ann-Gerd hem till henne för att hämta ytterligare böcker medan Anneli gick, bilen var ju i princip full igen.

Vi blev bjudna på sju sorters kakor och te och kaffe och satt och pratade en bra stund. Ann-Gerd hade också en intressant livshistoria och flera mycket spännande paranormala upplevelser att berätta om. Flera tavlor hade motiv från Egypten, en kultur hon var mycket fascinerad av. Liksom vi.

Jag och Ann-Gerd framför ett av hennes verk.

Det blev några timmar hos Ann-Gerd och jag är övertygad om att vi kommer att ses igen.

Efter att ha träffat de två personer vi hade bokat tid med körde vi tillbaka mot Ängelholm. Anneli googlade och sökte en restaurang och hittade Hamnkrogen i Skälderviken dit hon ringde och fick tillsvar att om vi kom nu så fanns det bord. Så vi körde raka även dit. Under tiden pratade jag med Aners på AFU om att vi kommer att dyka upp i morgon för att lasta av böcker och tidigare pratade jag en bra stund med Anders Berglund också och rapporterade om vad som hänt på mötet.

Gös till Anneli och entrecôte till mig.

Hamnkrogen visade sig vara populär i kväll men vi hade valt en perfekt tid, precis före den stora anstormningen. Vi kom 17.15 och var klara en timme senare. Då mätta och nöjda efter riktigt snabb service rakt igenom.

Visserligen var min entrecôte lite tunn och inte lika röd som jag ville ha den men den smakade helt okej med sin potatisgratäng. Anneli var mycket nöjd med sin gösfilé.

Vi satt i den ljusa delen av restaurangen med utsikt mot en liten bro och mot en kanal. Det är där man ska sitta. Längre in är det mörkare och tråkigare.

Klara där körde vi till Sven Johns udde, också den i Skälderviken, där Anneli hittat en majbrasa. Vi var där lite väl tidigt så vi parkerade som andra bil på en större p-plats och tog var sin ”catnap” medan vi väntade på att tiden skulle gå.

Och efter en stund dyker det upp en bil med en person vilt vinkande och det visar sig vara Anna från Lilton, hennes tidigare man och deras barnbarn. Så vi kunde slå följe till den fullständigt öde majbraseplatsen där en stor hög med pinnar och annat tornade upp sig mot himlen i väntan på att tändas 20.00. Nu blev det inte först 20.40 och då var vi ordentligt kylslagna.

Fram tills dess hade vi det trevligt trots kylslagen snålbåst och höll ett öga på småflickorna som for omkring överallt. En av dem kom sig för att börja samla stora stenar som hon fyllde fickorna med! Barn har en del kul saker för sig.

Mormor Anna med två trötta barnbarn.

Det som varit en öde plats fylldes sakta men säkert av hundratals människor, säker långt över tusen till slut. Och efter vårtal (som är det minst tacksamma man kan hålla då alla bara vill att brasan ska tändas) och alldeles för många sånger tände så en grupp scouter från Barkåkra elden och efter en trög start blev det en stor och varm brasa.

Som vanligt stod folk alldeles för nära och fick snabbt börja backa av värmen men dne var bara att njuta av efter att vi stått i blåsten så himla länge. En blåst som dessutom mojnat betydligt när elden väl tändes.

Då hade Anna, Peter och barnbarnen hunnit åka eftersom allt dragit ut så länge på tiden och de var tvungna att hämta barnens mamma i Helsingborg. Jag och Anneli hängde kvar tills vi var nöjda och körde tillbaka till Lilton för kvällen.

Vacker brasa med Kullaberg i bakgrunden.

Hittade faktiskt en parkering på en tvärgata vilket var bra eftersom det var fullt överallt annars. Skönt att komma upp på rummet igen.

Jo, sedan har vi ringt och grattat Annelis bror Thomas som fyller 60 år i dag. Han och familjen är i Frankrike och firar. Grattis, grattis!

I morgon åker vi till Järfälla igen via AFU.

Loading