Lunch med Ebbe

ebbeschon2015cs
Hann jobba en stund med fältundersökarkursen innan jag tog tunnelbanan in till Skanstull för att träffa Ebbe Schön för lunch på Gunnarsons Specialkonditori – som det så fint heter! Konditoriet ligger på Götgatan 92 och när jag kom dit, efter att ha läst mig genom tunnelbaneturen med hjälp av Jean Heglands fint skrivna bok ”In i skogen”, satt Ebbe där och höll en fönsterplats.

Ebbe har skrivit 35 böcker eller så md sin avhandling från 1973 som första alster. I dag fick jag hans senaste bok ”Fan i båten” (Båtdokgruppen) med illustrationer av Bengt Arne Runnerström som utspelar sig längs den bohuslänska kusten 1944, alltså i slutet av andra världskriget, och som väver samman krigshändelserna med det Ebbe också är expert på, folklore.

Medan jag åt min lunch och Ebbe drack sitt kaffe så pratade vi om ufo som etnologiskt ämne och vilket viktigt arbete som Ebbe menar att vi gör som dokumenterar detta. Ingen annan gör det, konstaterade han.

Strax innan vi var på väg att gå kom en man fram och pratade med Ebbe om en bok, de hade träffats tidigare förstod jag. Efter en stund vände han sig oväntat till mig och sa: ”Och jag gillar dina artiklar också.” Vilket gjorde mig både glad och förvånad. Glad över berömmet, som jag tackade ödmjukt för, men mest förvånad över att han känt igen mig.

Också till middagen hade jag sällskap, förutom Staffan då, då Aftonbladets Katarina Norrgrann anslöt med en pizza på La Barca och ställde en del frågor till mig när det gällde UFO-Sveriges verksamhet och Kolmårdenprojektet.

Själva artikelskrivandet har spretat lite i vanlig ordning och bland annat har jag gjort en uppföljning på vänsterriksdagsmannen och anklagelserna mot honom om försök till polisvåld men också en intervju med en företrädare för assyrierna i Göteborg efter det att någon klottrat hotfulla slagord mot dem på ett par väggar.

Har försökt hinna hjälpa en del andra mejlare som undrat över än det ena och än det andra också. En dags ska jag skriva ihop en FAQ med de vanligaste svaren så att jag slipper upprepa dem.

Eftersom detta är sista dagen på passet så ingår att städa skrivbordet och tömma pappersinsamlingen innan man går hem. Nu väntar ett par dagar med kursförberedelser och sedan kurs på Föllingen.

Hemma från jobbet satte jag mig och förde in det korrektur som Stefan hittat och strax före klockan 03 så var jag nöjd med UFO-Aktuellt nummer 3 för i år och skickade filen till Håkan.

Eftersom Carl-Anton hittade ännu en bok i serien ”Sällsamheter” i dag så ser min växande samling numera ut så här:

Sällsamheter i Bergslagen.
Sällsamheter i Blekinge.
Sällsamheter i Bohuslän och Dalsland.
Det sällsamma Dalarna.
Gotlands sällsamheter.
Sällsamheter i Halland.
Sällsamheter i Helsingborg.
Sällsamheter i Medelpad.
Mälardalens sällsamheter.
Sällsamheter i Norrbotten, Kustlandet.
Sällsamheter i Siljansbygden.
Sällsamheter i Småland Del 2.
Sällsamheter i Stockholm.
Sällsamheter i Stockholm – innerstaden.
Sällsamheter i Stockholms skärgård.
Sällsamheter i Södermanland.
Sällsamheter i Tornedalen.
Sällsamheter i Uppland Del 1.
Sällsamheter i Uppland Del 2.
Sällsamheter i Västerbotten.
Sällsamheter i Västergötland Del 1.
Sällsamheter i Västergötland Del 2.
Sällsamheter i Västerås.
Sällsamheter kring Vättern.
Sällsamheter i Örebro.

Loading