Niklas till Tokyo och vi till Nyköping

Vi lämnar Niklas på Arlanda.

I förmiddags körde vi Niklas till Arlanda för att han skulle ta flyget till Tokyo via Helsingfors. En nio timmar lång resa från Helsingfors till Naritaflygplatsen där han landade med Finnairs flight AY071 klockan 00.36 svensk tid natten mot onsdagen. Nu blir han borta några veckor för att bland annat bevaka handbollen i OS och för att skriva en hel del annat.

Jag och Anneli fortsatte tillbaka till Stockholm och vidare till Carl-Anton och Britt-Marie i Nyköping där vi bjöds på lunch och sedan också på en guidad tur i Femörefortet i utkanten av Oxelösund. Ett fort byggt i berget mellan åren 1961 och 1965 och som skulle försvara farleden in mot Norrköping och Bråviken.

På vägen till Nyköping blev jag intervjuad om den nya upplagan av ”Mötet i gläntan” av en reporter på Helsingborgs Dagblad.

Fyrvaktarstugan och en del av försvarsanläggningen i förgrunden.

Eftersom vi var på plats vid fortet i god tid hann vi äta glass och jag och Carl-Anton kunde dessutom gå en sväng till fyrvaktarbostaden och titta en del av anläggningen som syntes ovan jord. Men 14.30 var det vår tur att tillsammans med ett gäng andra vandra runt och titta på en av pjäserna samt en radarantenn innan vi gav oss ned in i berget.

Det var stort, svalt och en hel del att se under de 45 minuter som vi befann oss inne i själva fortet som beskrevs som kärnvapensäkert. Härifrån styrdes tre pjäser som skulle beskjuta fienden om någon försökte ta sig in i Sverige den här vägen. 70 soldater kunde arbeta här samtidigt.

En av de tre pjäserna.

Här följer en del bilder från vår vandring djupt ner i berget.

Anneli kollar en saneringsdusch där soldater som utsatts för gas eller strålning skulle göras rena innan de kunde ta sig vidare in i berget.
Sjukstugan.
Vår guide.
Med hjälp av ett periskop gick det att se ut över inloppet.
Carl-Anton testar periskopet.
En del av stridscentralen.
På väg från stridscentralen.
Anneli testar en hjälm.
På väg genom underjorden.
Ett ammunitionslager nära en av pjäserna.

När vi kom ut i den relativa värmen igen åkte vi till Carl-Anton och Britt-Maries bostad i Nyköping för att äta smarrig paj och kakor och så passade jag på att hjälpa Carl-Anton lite med hans dator.

På vägen hade vi stannat till på Coop och handlat och så tog vi med oss kvällsmaten ut till Carl-Anton och Britt-Maries stuga .

Anneli och Britt-Marie efter skogspromenaden.

För att inte äta för tidigt gick vi en sväng i skogen fram till ett stenbrott och tillbaka. Och det var hemskt att se hur granbarkborren dödat mängder av annars fina granar.

Men sedan blev det kvällsmat som vi åt vid bersån i den fina sommarkvällen. En och annan mygga försökte göra livet surt för oss.

Det blev helt enkelt en väldigt bra dag och när vi åkte hem vid 20-tiden så kändes det som en riktig semesterdag.

Hemma hjälpte jag journalisten från HD med lite bilder till hennes artikel och efter att ha packat upp slog vi oss ned framför ett avsnitt ”Morden i Midsomer” som inte var dumt alls. Jag passade också på att följa Niklas plan när det flög in mot Tokyos flygplats Narita genom Flightradar24 och kunde sedan se att det landade tryggt och fint.

Sedan blev det sängen 01.30.

Niklas flight på väg in för landning på Naritaflygplatsen. Niklas flög med en Airbus A350-941 som bara var ett år gammalt.

 142 total views,  1 views today