UAPTF ska rapportera varje kvartal

En del av dokumentet.

Den amerikanska arbetsgrupp som inledde sitt arbete med att undersöka 144 rapporter om oidentifierade flygande föremål i början av året och som lämnade sin första rapport på midsommaraftonen svensk tid kommer från och med nästa år att lämna nya rapporter till kongressens underrättelsekommittéer en gång i kvartalet. Det står att läsa i underättelseanslaget för 2022.

Unidentified Aerial Phenomena Task Force (UAPTF) väckte internationell uppmärksamhet då den första preliminära rapporten visade att de amerikanska underrättelsorganen inte lyckats identifiera mer än ett föremål av de 144 som man undersökt.

Nu står det alltså klart att UAPTF i fortsättningen ska leverera rapporter var 90:e dag och chefen för de amerikanska underrättelseorganen, DNI, och USA:s försvarsminister i samråd med varandra ska se till att varje del av underrättelsetjänsten och försvarsdepartementet ”omedelbart” skickar alla rapporter om ufofenomen som når dem till UAPTF samt National Air and Space Intelligence Center. Alltså det amerikanska flygvapnet enhet för analys av militär underrättelseinformation med inriktning på utländska luft- och rymdstyrkor, vapen och system.

Flera ufologer har redan konstaterat att detta alltså betyder att US Air Force nu åter har börjat undersöka ufofenomen. Något man inte har gjort sedan projekt Blue Book lades ned den 17 december 1969. I alla fall inte officiellt.

Så nu är både US Navy och US Air Force inblandade vilket är klart intressant. Dessutom Nasa där chefen Bill Nelson har sagt att han gett sina forskare i uppgift att titta på de senaste rapporterna.

Rapporten som UAPTF ska lämna var 90:e dag ska innehålla samtliga UAP-observationer som gjorts under de 90 dagarna samt alla andra äldre rapporter som inte redan redovisats men som kommit in under perioden.

Mindre bra är att samtliga rapporter ska vara hemliga. Vi utomstående får hoppas på någon form av öppen sammanfattning, precis som senast.

Det ska bli intressant att se vad som kan komma ut av detta. Inte minst hur samarbetet över myndighetsgränserna kommer att fungera. För i den första preliminära rapporten (den på midsommarafton) stod bland annat att de civila luftfartsmyndigheterna (FAA) redan hade börjat förse de militära underrättelsemyndigheterna med information från sina radarstationer. Alltså information om för dem okända ekon. Med hjälp av civil och militär radar täcks nu ett stort område i USA men som i så många andra länder är radartäckningen bäst längs gränserna.

Detta är alltså dagens stora ufonyhet. Själv har jag ägnat en hel del tid åt att göra klart de sista dokumenten ur Nils-Olof Jacobsons arkiv så att de hamnat i uppmärkta lådor med relevanta etiketter innan de körs ned till AFU.

Men jag har också hjälpt Anneli med tvätt och att få ordning på mycket av det som vi tog med oss från Railis lägenhet. Nu har vi lyckats få in det mesta av det vi hämtade i lådor och skåp. Sådant som inte ska gå till Niklas och Markus förstås.

Har pratat flera gånger med Anders Berglund inför morgondagens styrelsemöte i UFO-Sverige och ringt ett antal samtal till personer som hört av sig under sommaren. Bland annat en kvinna som ville berätta lite minnen från hennes mans tid som hockeyspelare i Rögle under Gösta Carlssons tid med laget. Jag har också bokat ett möte med ordföranden i Väderbitarna i Uppsala på onsdag.

Väderbitarna har tagit hand om Lars Anderssons arkiv och AFU är lovat allt som kan intressera oss. Inte minst sådant med ren ufoanknytning som Lars hade en del av. Jag har fortsatt rensa på skrivbordet men varje papper behöver en åtgärd, ett samtal eller ett brev. Så det tar sin tid.

Satte mig en stund framför teven och klistrade in urklipp också. Mest sådana från Populär Astronomisk Tidskrift som jag fått i Uppsala. Men också en hel del andra klipp om ufo och parapsykologi.

Kikade på lite OS under tiden där Niklas skrev om finalen i handboll under eftermiddagen. Snart har han jobbat klart i Tokyo men kommer att stanna kvar veckan ut för att hinna se en del av den japanska huvudstaden. Redan nu har han börjat få röra sig lite mer och åkte kommunalt för första gången häromdagen.

Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson.

OS börjar gå mot sitt slut men i dag slog Sverige till på allvar då hopplandslaget i en omhoppning mot USA lyckades vinna guld under stor dramatik. Jag, Markus och Anneli satt (ibland stod) som på nålar när allt avgjordes i lagtävlingens sista hoppning. Det var som en straffsparksläggning i fotboll. Fantastiskt bra gjort av det svenska laget, Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson, som iskallt visade att de fungerade perfekt under press.

Framåt kvällen lagade Anneli köttfärslimpa med potatis, brunsås och lingon plus egeninlagd pressgurka. Så himla gott med kall mjölk till. En festmåltid! Sedan jobbade vi en stund vid var sin dator innan det blev ett avsnitt ”Ett fall för Vera”. Sedan sängen.

 391 total views,  2 views today