Tro och vetande

Fick snabbt svar från min tandläkare som ringde mig så snart han hade öppnat i dag. Det var bara att komma klockan 10.30 så skulle han fixa min söndertuggade tand. Och snabbt gick det. Trettio minuter senare var jag en perfekt tandlagning rikare och lite drygt 900 kronor fattigare. Det var värt pengarna.

På jobbet handlade dagen om EU-valet och det kraschade franska flygplanet. Som vanligt. Men jag plitade också ihop en blogg med anledning av Humanisternas nya annonskampanj där Gud ifrågasätts. Humanisterna tycker att olika religiösa grupper får alldeles för många fördelar trots att de borde behandlas som andra organisationer av mer sekulär art. Kan bara hålla med. Tro är något som borde vara en privatsak men som har blivit stor affärsverksamhet där man handlar med själar.

Alla människor ska ha rätt till sin egen tro och ingen ska lägga sig i vad man tror på – så länge det inte orsakar skada eller problem för andra människor. Där går i alla fall min gräns. Nu är det rätt många som gömmer sig bakom en påklistrad religiös fasad för att få den särbehandling som Humanisterna varnar för och det kan inte vara rätt.

Själv är jag av den uppfattningen att veta alltid är bättre än att tro. Å andra sidan ägnar sig många forskare också åt tro även om de grundar den på experiment och undersökningar. Men trots det är skillnaden stor mellan denna tro och religionens. Det vetenskapen kommer fram till är provisoriska sanningar som när som helst kan bytas ut. Det är alla forskare medvetna om. Även om inte alla vill låtsas om det.

Mig veterligen har ingen religion denna syn på sin verksamhet. Här är det lagt kort som gäller.

Alla forskare som jag känner är ödmjuka nog att erkänna att de inte har alla svaren. Tror man sig ha det så riskerar man att falla rätt långt.

Har jobbat några timmar med nästa nummer av UFO-Aktuellt. Dessutom fick jag en pdf-fil på hela inlagan i min kommande bok via mejlen i dag. Ska titta igenom den under morgondagen.

Drack den schweiziska ölen La Meule till maten i kväll. Kan inte rekommenderas.

Loading