Ljus över Sollentuna

sollentunabild09

Bilden ovan togs av en kvinna i Sollentuna igår och även i kväll har hon sett samma fenomen. När jag pratade med henne för någon timma sedan så kunde hon se det i ostsydost i riktning med Mörby centrum. Mitt tips är att det rör sig om en strålkastare från en butik i just Mörby centrum. Någon läsare av denna blogg som har sett ljuset?

Har fortsatt att skriva på kapitlet om det svenska försvarets ufoarbete 1932-2009. Ett rätt omfattande skrivarbete där jag måste välja ut det allra viktigaste för att kunna hålla mig inom ramarna. Men under arbetets gång skriver jag också parallellt en del på svenska och förhoppningsvis så kanske det kan bli en ordentlig historieskrivning för en svensk publik också en dag.

Jag har länge funderat på att skriva en bok (som ingen vill ge ut, dock) om svensk ufohistoria med försvarets arbete som fokus. Material har jag, men sällan tiden. Nu måste den amerikanska biten bli klar först, sedan, efter årsskiftet, är det dags att skriva nästa Semic-bok som ska vara färdig någon gång tills i slutet av april. Kanske kan det bli en stund över efter det.

Dagen har inte bara bjudit på skrivande, dessutom har jag rensat en del i förrådet på bottenplanet. Har också pratat en stund med Christer Axbom som jobbar åt UFO-Sveriges rapportcentral som Fas 3-anställd. Hans jobb är mycket viktigt och det är tur att han har ett genuint ufointresse sedan länge.

Har också haft några mycket positiva mejlväxlingar med Torbjörn Sassersson som driver sajten SoulTravel. Att vi har olika infallsvinklar på ufofrågan är nog känt av de flesta och många minns också de många gånger hårda ord som undertecknad skrivit i denna blogg när det gäller Torbjörn. Under kvällen tycker jag att vi har rett ut mycket av detta. Dessutom har Torbjörn själv visat insikt och mognad när det gäller mycket som vi har bråkat om tidigare. Så nu är det väl dags för mig att också visa detta.

I vilket fall har vi lagt det gamla bakom oss och skakat våra virtuella händer. Den kritik som hädanefter kan komma att riktas mellan oss ska vila enbart på fakta och aldrig på person. Vi är, även om vi är olika, trots allt båda lika nyfikna på vad som döljer sig bakom ufogåtan. UFO-Sverige har valt att undersöka den genom att ge sig ut i verkligheten, möta folk och gräva i arkiv. Det är den väg som vi tror är mest framkomlig. Sedan gäller det för oss att vara öppna för kritik från dem som tycker annorlunda än vi gör.

Att bråket oss emellan blev så infekterat beror till stor del på en artikel och några grundlösa påståenden som publicerades på SoulTravel för över ett år sedan där det bland annat påstods att jag skulle ha tagit makten inom UFO-Sverige genom ”en kupp”. Eftersom jag diskuterade detta i min blogg den 6 november så ska jag inte tjata om det en gång till, men att just denna lögn spreds utan det minsta ifrågasättande fick mig att gå i taket. Det fanns också andra felaktiga påståenden om UFO-Sverige som publicerades på ett sätt som gjorde skada och som kändes fruktansvärt orättvisa.

Nu har vi alltså rett ut detta och jag tror att vi båda förstår varandra bättre i dag än för bara ett år sedan.

När Torbjörn nu skriver till mig i ett mejl att han förstår vilket arbete som UFO-Sverige gör så känns det ärligt och bra. För det finns ett antal andra personer som gärna försöker att svartmåla organisationens arbete och som försöker få andra att tro att vi skulle spela med dubbla kort. När dessa får läsa lögner och felaktigheter som passar in i deras bild av UFO-Sverige, och av mig, så hjälper givetvis inga fakta eller förklaringar. Det finns ju inget som är så svårt som att ändra på en persons förutfattade meningar. Särskilt som personen i fråga inte är van vid att arbeta objektivt och neutralt.

Det som ofta förvånar mig är att våra kritiker hela tiden skjuter in sig på just dessa vandringssägner och inte ägnar sig åt att ge kritik i sakfrågor och konkreta fall. Gjorde de det så skulle kritiken komma till nytta, vi skulle kunna förändra oss och vårt arbete skulle bli bättre. Men genom att lyfta fram myterna om UFO-Sverige så målar man upp en tydlig fiende som det går att känna motvilja mot ända nere i maggropen. Förnuftet kan kopplas bort och känslorna kan flöda. Då spelar det ingen som helst roll att det hela bara är lögner.

Det är så man ska ena en grupp. Skapa en yttre fiende och ge denna fiende attribut som inte går att mäta utan bara går att känna inför. Det svetsar samman. Problemet är bara att en grupp som enbart finns till för att man ogillar någon annan sällan överlever särskilt länge. Till slut tar diskussionsämnena slut och eftersom ingen i gruppen själv är beredd att göra något eget arbete så vittrar den sönder.

Fick mejl från en medlem på UFO-Sajten i kväll och vi hade en lång utväxling av information. Mycket intressant. Förhoppningsvis ska personen ifråga ordna fram namn och nummer till ett vittne som jag gärna vill prata med.

Blev grattad av ”småpojkarna” på Fars dag i dag. Fick ett par handskar, ni kan se dem och det fina kortet här nedan. Anneli hade bakat en äppelkaka och så smaskade vi i oss den med vaniljsås.

farsdagshandskar09

forts…

Loading