Magisk afton i Borlänge

borlangestolar0912

Gick raka vägen till datorn för att göra klart ytterligare några sidor till UFO-Aktuellt och för att själv börja skriva min sista artikel till det här numret. Jag hann ganska långt innan telefonen ringde och det var dags för en intervju med Allas veckotidning som hade hört av sig redan i går. Intervjun handlade om konspirationsteorier och framför allt hur unga dras till dessa och vad föräldrar kan göra för att undvika att den information som deras barn tar till sig (från nätet) blir för ensidig.

Det är ju så himla lätt att tro på det man läser på nätet och har man sedan en negativ inställning till politiker och myndigheter så är steget inte långt till att också börja tro på att dessa för oss bakom ljuset. Istället för att själva jobba politiskt och att sätta sig in i vår moderna historia är det ofta enklast att bara konsumera det som verkar spännande på nätet.

Många tror också att de genom att vara kritiska till etablissemanget också är kritiskt granskande och ifrågasättande i stort. I själva verket är det få av konspirationsivrarna som kritiskt granskar det de själva tror på och de källor som man sätter tilliten till. Här övergår man helt enkelt till minsta motståndets lag och låter de egna förutfattade meningarna utgöra grunden för det man sedan tar in.

Har också jobbat en stund med att skriva ihop ett 30 minuters föredrag till i kväll då jag ska till Fornby folkhögskola i Borlänge för att hålla föredrag och prata med en diskussionsledare. Start klockan 18.30. Jag har hållit många föredrag i Dalarna men det var ett tag sedan jag var i Borlänge senast, 2005 om jag inte minns fel.

/…/

När jag satt i bilen på väg till Borlänge ringde Reinhold Carlerby och bad om ursäkt för att han inte hade svarat på mitt senaste brev som jag skickade för ett drygt halvår sedan. Han visade sig ha legitimt förfall eftersom han trillat ned från taket på ett trevåningshus och slagit sig halvt fördärvad. Bäckenbensbrott, ett antal dygn i respirator och blödning innanför skallbenet var bara en del av eländet. Att han över huvud taget levde var närmat ett under. Han är ju inte unga pojken längre precis. Trevligt i alla fall att höra ifrån honom och han lät precis som vanligt med samma energi så det finns nog hopp om att han blir helt okej igen.

Det blev några trevliga timmar i Borlänge, från klockan 18 till 21.30 närmare bestämt där det hela avslutades med att jag intervjuades av Radio Dalarna. Själva föredraget, som ingick i ”En magisk afton”, blev rätt kort och efter att ha presenterats av arrangören Jocke Strömberg så levererade jag 40 minuter om UFO-Sverige, mig själv, en del oförklarade fall och några med kul twist som faktiskt fått sin förklaring.

Sedan slog vi oss ned i var sin fåtölj (bilden ovan) där Jocke och publiken fick chansen att fråga ut mig under nästan lika lång stund till innan det blev paus med glögg och kakor. Pausen blev bra på ett annat sätt också då jag fick in ett intressant ufofall från en man och hans hustru som kom fram till mig. Får återkomma till det.

Det var väl en 45 personer i lokalen och efter paus var det Lennart Larssons tur att berätta om cirklar i sädesfälten. Lennart bor i Bispberg är medlem i Svenska slagruteförbundet och arrangerar resor till södra England för att titta på cirklar. Han visade en rad fantastiska bilder av cirklar innan det blev dags för honom att sitta ned med Jocke och prata. Sedan fick även jag ta plats och så avslutade vi med att ge våra, rätt olika, synpunkter på cirkelfenomenet.

Träffade två bekanta ansikten, Lars Rindeskär från Annonsbladet i Borlänge och Väderbitarnas Lars Andersson som också tagit den fina omslagsbilden med blixtnedslaget till min bok om naturfenomen. Efteråt intervjuades jag av Anders Brundell på Radio Dalarna, Anders som en gång varit ordförande i Uppsala UFO-förening. Världen är liten. Det finns mer att säga om kvällen men vi får stanna där eftersom klocka är alldeles för mycket.

En sak till, dock. På vägen upp satt jag i telefon med Håkan E, Ole Jonny i Oslo och Tobias på rapportcentralen angående en observation av ett ljusfenomen som syntes över stora delar av norra Norge klockan 07.45 i morse. Det hela både filmades och fotograferades. Så här skriver Tobias Lindgren och Håkan Ekstrand i en sammanfattning av det de kom fram till under kvällen:

Det ljusfenomen som var, på grund av det mycket klara vädret, synligt från hela Nordkalotten strax före åtta på onsdagsmorgonen var en testuppskjutning gjord av den ryska ishavsflottan.  Det som testades var en ubåtsmissil som ryssarna kallar för RMS-56 Bulava, medan NATO kallar den för SS-NX-30. Missilen kan bära upp till tio stycken multipla kärnstridsspetsar och har en räckvidd på 8000 km. Testet gjordes från en ubåt av  Borei-klassen, som vid tillfället i befann sig i södra Vita havet, söder om Kolahalvön och inte långt ifrån staden Arkangelsk. Missilen skjuts med avsikt att gå en nordlig bana mot Novaja Zemlja, vilket stämmer mycket väl med de observationer som gjorts.

Provskjutningsområdet var mycket tydligt avlyst för både båttrafik och civilt flyg från klockan 02:00 till 09:00 på morgonen, vilket var annonserat sedan länge.  Detta var dock inte första gången som en test av detta slag misslyckats. Första november kund en liknande händelse rapporteras, men då betydligt tidigare på natten.  Hittills är det bekräftat att 13 prov gjorts, men att mindre än hälften anses lyckade.

Det som de flesta iakttagarna såg var inte själva missilen i sig då avståndet är allt för långt, utan avgaser och bränsle som läckte ut ur missilen, där av den roterande rörelsen.  Styrningen av missilen har omöjliggjorts då motorn havererat. Bränslet har slungats ut och bildat den spiralformation som sedan utvidgat sig.  Det svarta hål som beskrivit vid fenomenets slutskede är en naturlig följd av att bränslet tagit slut eller att testet avbröts på ett kontrollerat sätt.

Det var uppskjutning nr 13 i en provskjutningserie av den ryska missilen RSM-56 Baluva, som är en ubåtsbaserad missil som kan bära upp till 10 st MIRV kärnstridsspetsar. Det har inte lyckats vidare bra för ryssarna, man vet att 8 av 13 uppskjutningar gått fel. Man skjuter dessa prov åt norr mot ögruppen Novaja Zemlja vilket överenstämmer med den riktning man hänvisar till i filmer och på foton.

På en rysk nätsajt (jag kan inte tyda om det är en varning för flyg eller sjötrafik) som jag lyckades hitta finns en varning om denna uppskjutning så här lyder den:

ZCZC FA79
031230 UTC DEC 09
COASTAL WARNING ARKHANGELSK 94
SOUTHERN PART WHITE SEA
1.ROCKET LAUNCHING 2300 07 DEC TO 0600 08 DEC
09 DEC 0200 TO 0900 10 DEC 0100 TO 0900
NAVIGATION PROHIBITED IN AREA
65-12.6N 036-37.0E 65-37.2N 036-26.0E
66-12.3N 037-19.0E 66-04.0N 037-47.0E
66-03.0N 038-38.0E 66-06.5N 038-55.0E
65-11.0N 037-28.0E 65-12.1N 036-49.5E
THEN COASTAL LINE 65-12.2N 036-47.6E
2. CANCEL THIS MESSAGE 101000 DEC=
NNNN

Här är adressen till sajten: http://forum.flot.su/showthread.php?p=102072

En liknande händelse inträffade på morgonen den 1 november i år också över norra Norge.

Bilder finns på:

Loading