Filmar med Antikrundan

Magnus Broni intervjuar på AFU.

Efter att ha packat bilen med ett stort antal kassar med böcker som tillsammans med de 26 arkivboxarna med Rolf Ejvegårds arkiv som jag stuvade in i går, så drog jag iväg 09.30. Första målet var Carl-Anton som skulle plockas upp i Nyköping och på vägen dit ringde jag och grattade Roger Ersson som fyller år i dag och så pratade jag med Nic i Malmö om lite av varje. Handsfreen är verkligen en gudagåva.

När jag och Carl-Anton kom fram till Norrköping hade vi tänkt att plocka med oss var sina burgarmål från Max vid norra infarten men där pågick ett omfattande byggjobb så butiken såg stängd ut.

Istället fick det bli Chilli och var sin hämtpizza som jag bara hann äta upp hälften av när vi väl kom fram till AFU där Thomas M, Anders och övriga väntade. Att det blev så lite ätet berodde på att Thomas hade en tid att passa och vi var tvungna att gå ned till en av alla de 16 arkivlokalerna för att plocka rätt på leksaker med rymdteman. För ett av målen med dagens resa var att bli filmad och intervjuad av ”Antikrundan” som är på plats i Norrköping i morgon.

Vi trängde ut Anders lunchande till ena kanten av bordet.

Nu plockade vi ihop en försvarlig hög med prylar som experten Erik Ingare skulle kika på. Inte så mycket för att värdera dem utan för att vi skulle ha något antikmässigt att prata om. Det räckte inte med oss själva även om vi börjar platsa i ”Antikrundan” lite till mans.

Kollar igenom ett antal hundra böcker efter Bertil Falk.

Men det var ändå inte här som vi skulle börja att filma utan på Arbetets museum. Nu tog det en stund innan vi kom så långt eftersom gänget var försenade så jag passade på att titta igenom alla lådor med böcker från Bertil Falks arkiv som Peter på AFU ansåg måste bedömas var för sig. Så där stod jag i 90 minuter och slet i mitt anletes svett innan det var dags att ta bilen till museet.

Där väntade utställningschefen Johanna Haverlind som vi haft mycket med att göra när hon och hennes personal byggde utställningen ”UFO Norrköping” med en hel del prylar från AFU. Utställningen har dragit över 100 000 besökare sedan den öppnade den 11 mars 2023 och nu ska den pågå till den 2 mars nästa år. En riktig succé.

När vi gick ned till själva utställningen för att Johanna skulle placera ut en skylt med filminspelning pågår på var ”Antikrundans” fotograf Henrik Crona redan på plats. Magnus och Erik skulle ansluta senare.

Några av de nyfikna pensionärerna.

Medan vi stod där och pratade vällde det in mängder av bussresande pensionärer från Förenade fabriksverkens seniorklubb i Eskilstuna för att titta och snart stod jag och pratade med ett tiotal intresserade runt omkring mig med Henrik filmade.

Jag och Erik Ingare på utställningen.

Men så kom Erik Ingare och Magnus Broni och vi kunde börja spela in på allvar, vilket vi gjorde under 45 minuter där jag fick chansen att berätta om AFU och om utställningen. Erik testade också på om han kunde identifiera de foton som finns i ett interaktivt quiz på utställningen och det gick väl sådär.

Rådslag om vad som ska filmas.

Nästa mål var att vi tog var sina bilar, jag med fotograf Henrik i min, och körde till arkivet där näste filmsession skulle ta vid. Då blev det prat om leksaker men lika mycket om vad arkivet jobbar med.

Erik kollar in ett av våra tefat.

Erik är särskilt intresserad av robotar så han fastnade vid den enda vi hade att visa upp men snart insåg alla inblandade att vi var omgivna av ett hav med spännande ufofall i hyllorna omkring oss.

Magnus letar efter fall.

Både Erik och Magnus plockade fram arkivboxarna med fall från året de var födda men lyckades inte hitta någon observation exakt på sina födelsedatum. Men väl några väldigt nära som vi också kom att prata om.

Avslutningsfilmning.

Vi höll säkert på långt över en timma för ett inslag som ska bli tre minuter. Men det var ingen tvekan om att gänget från ”Antikrundan” blev väldigt nyfikna och intresserade av det de såg och fick höra. Något de också poängterade i vår gästbok efteråt.

När alla trodde vi var klara bad jag alla som var med om hjälp att tömma bilen på kassar och arkivboxar men när vi sedan skulle börja bära ut kassar och lådor med Bertil Falk-böcker som jag ska sälja då var det dags för de tre från ”Rundan” att åka. Vi var nog alla ganska möra vid det laget.

För mig återstod att köra Carl-Anton tillbaka hem och sedan den rätt trista färden upp mot Stockholm och sedan Järfälla där Anneli väntade med korv stroganoff! Behövligt.

Efter maten var det bara att tömma bilen och bära in allt i garaget och en del in i huset, diska och sätta mig vid datorn. Sängen lockade strax före midnatt.

Jo, i går lyckades jag lägga ut en puff om ett event i Luleå som jag ska vara med på. Och så skrev jag åt pipsvängen fel datum! Den 17 september ska det vara. Punkt.

”Antikrundan” från Norrköping och AFU sänds i början av nästa år.

Loading