Kategoriarkiv: Rymden

Bokslut, lite överkurs och Gläntan i P1

I dag skrev jag sista meningen i min nya bok men det kommer säkert att bli en del putsande också. 31 kapitel blev det till slut. Men riktigt klar är jag alltså inte. Det jag nu jobbar med, innan jag skickar över förslaget till Storytel, är att planera hur de olika kapitlen kan marknadsföras som enskilda ljudbokserbjudanden.

Boken är ju rätt massiv, närmare 800.000 tecken, vilket är ungefär 350 sidor med enbart text om vi utgår från samma typsättning som ”Det okända”-boken.

I dag har jag fokuserat mycket på de ovanligare sakerna som kan falla från himlen. Som synålar och järnbitar. Alltså före satelliternas och flygplanens tid. Det känns kul att kunna samla allt på det här sättet i ett slags forteansk rapsodi. En hel del kommer givetvis inte med – det mesta om jag ska vara ärlig – men det blir i alla fall en bra spännvidd på ämnena som sträcker sig från meteoriter och satellitdelar över vulkanaska och Saharasand till grodor och isklumpar.

I dag berättade min arbetskamrat Johar Bendjelloul om Gösta Carlssons tefatsmonument i Sibirienskogen i utkanten av Ängelholm i P1:s ”Tankar för dagen”. Det gjorde mig glad! Johar läste min och Göstas bok ”Mötet i gläntan” tidigare i år och var så nöjd med den att han köpte fler exemplar för att ge bort till vänner i Ängelholm.

Göstas observation lever vidare i folks medvetande och oavsett vad man tror (jag är själv skeptisk) så har den satt ett djupt avtryck i den svenska ufohistorien. Något jag tycker att jag visar i boken. Johan lyckades köpa de sista exemplaren som fanns kvar och jag hoppas nu kunna skriva till något kapitel så att vi kan ge ut en tredje upplaga av den.

Under dagen har jag hjälpt Markus med lite smått och gott och när kvällen kom lagade vi mat tillsammans alla tre. Fiskgryta den här gången.

Fick också ett sms från rymdvännen Börje som tipsade om en auktion som just nu pågår på Christie’s och där man säljer en samling med Nasas pressbilder från det tidigare rymdprogrammet. Sammanlagt rör det sig om 2.400 bilder, skriver Smithsonian Magazine och när man tittar på priserna blir man alldeles matt. Det handlar om tiotusentals kronor per bild! Och då talar vi ju inte om original utan om papperskopior som Nasa skickade ut till pressen.

Vansinnigt givetvis.

En av bilderna föreställer Buzz Aldrin under en Geminifärd 1966 och påstås vara den första rymdselfien. Hur det ligger till med den saken är nog inte så klart men en sak är desto klarare. Om ni inte vill bjuda motsvarande 45.000 kronor för bilden, som ni kan se här nedan, så gå till Nasas hemsida och plocka ned den gratis, skriv sedan ut den på en bra fotoskrivare och så har ni en bild av samma kvalitet till kanske en femtiolapp.

För inte så länge sedan höll Sotheby’s en liknande auktion och även där var priserna astronomiska. Och då vill jag åter påminna om att Nasa äger negativen och aldrig säljer dem. Däremot är alla Nasas bilder gratis.

Efter fiskgrytan klämde jag och Anneli två avsnitt ”The Crown” innan jag återvände till datorn för att jobba fram till 00.30.

Gratisversionen.

 70 total views