Råbiff med Ylva och bokjobb


I dag var det dags för årets råbiffssittning tillsammans med Ylva, en bra tradition som den här gången utfördes hemma hos mig och Anneli med Markus som fjärde matgäst.

Men innan vi kom så långt kom dagen att bestå av en del annat som att köra till återvinningen (garaget börjar bli tomt, men inte riktigt ännu), åka till Systembolaget (öl och vin till kvällen), tanka (det var ett tag sedan), köpa den svenska oxfilén på Kötthallen (mycket bra butik) och handla resten på Ica Viksjö (bra den också).

Det tog sin lilla stund trots att det inte var några köer på något av ställena men när jag kom hem så var det i alla fall dags att börja skriva igen. Två kapitel blev klara innan eftermiddagen var slut så nu är det 24 plus två (de inledande) som är färdigskrivna, åtminstone i ett hyfsat råformat. Jag räknar med att gå igenom allt och hyfsa till det längre fram.

Jag har också infört ett nytt element på sidorna. Eftersom varje uppslag av de 50 som kommer efter inledningen har text till vänster och bilder till höger så blir allt ganska likartat, vilket är helt okej. Men bilderna kommer att göra varje uppslag unikt eftersom de är så olika.

Varje textsida har en luftspalt till vänster där det ska ligga en bit text som handlar om vad AFU har om just det ämne som uppslaget handlar om. För huvudtexten på uppslaget ska ta upp intressanta exempel som ger bra läsning. Men förutom sticket om AFU har jag också börjat föra in lästips tagna ur AFU:s bibliotek som också kan ligga i spalten. Tror att det kommer att bli riktigt bra.

I morgon måste jag försöka skriva tre kapitel för att hålla tempot uppe.

Under eftermiddagen fick jag ett mess från vännen Kalevi i Rovaniemi att han skickat med ett paket med böcker och filmer som ska till AFU. Dyrt som bara den – portot gick loss på 850 kronor. Riktigt snällt av Kalevi som har försett AFU:s finländska samling med mycket fina saker genom åren. Nu blir det ytterligare en donation.

Vid 18.30 kom Ylva och då stod jag och skrapade oxfilén som bäst. 850 gram fin kvalitet som tar 45 minuter att fixa för hand. Då hade jag också hackat rödlöken, saltgurkan och rödbetorna och krossat svartpepparkornen i morteln. Anneli såg till att äggen blev knäckta och så lade jag upp det hela på fyra tallrikar.

Till denna delikata måltid serverade vi Fuller’s ESB med var sin Skåne. Det är något visst med råbiff som gör att man äter den lite långsamt, nästan med vördnad. Tyvärr blir tallriken snart raka motsatsen och ser ut som ett slagfält efter några ägg och då flera av de vackert upplaga ingredienserna blandats med varandra. Men gott, det är det!

Efterrätt blev det också. Glass med strössel och chokladsås och var sitt glas Montepulciano d’Abruzzo som Anneli beställt av mig från Bolaget.

Mätta och nöjda satt vi sedan i soffan och tittade på ”Body of lies” med Leonardo DiCaprio och Russel Crowe som var spännande och klart sevärd.

Framåt midnatt var vi rätt nöjda med dagen och Anneli och Ylva gick och lades sig efter att ha suttit och pratat en stund. Markus spelade med kompisarna och jag satte mig vid datorn.

Råbiffen med tillbehör och dryck.

Och här lite från ovan.

 348 total views,  1 views today