Bokmässa med många möten

Jag och Tove.

Det var inte direkt kul att gå upp 04.45, särskilt inte som jag inte somnade förrän 01 och dessutom vaknade några gånger som jag alltid gör när jag ska upp i ottan. Men 06.02 satt jag på tåget mot Göteborg och susade fram genom dimhöljda sänkor och en allt mer klarnande himmel.

Läste ut ”Ormen Friske” som var riktigt bra och resultatet av Jack Werners fantastiskt fina research. Den ska han ha all heder av. Men lyckades också somna någon timme eller så, i vilket fall missade jag när vi stannade till i Herrljunga, vårt enda stopp på vägen.

Framme i Göteborg köpte jag en korv, en macka och en drickyoghurt innan jag tog 5:ans spårvagn till Bokmässan. Det var rätt mycket folk på väg in men det gick trots allt snabbt efter att mina väskor blivit kollade.

Bengtåke och jag.

Tog sikte på DN:s scen en rulltrappa upp men sprang på Bengtåke Carlsson som satt vid Båtdokgruppens monter och sålde sina böcker. Bengtåke och jag gick Journalisthögskolan ihop på det glada 70-talet och har återupptagit kontakten igen under senare år. Så jag stannade och pratade innan jag tog rulltrappan upp till DN.

Jag och Greta på DN-scenen.

Klockan 10.45 var det dags för mig att samtala med Greta Schüldt från DN:s kulturredaktion i 15 minuter, en tid som gällde för alla under förmiddagen. Vi pratade om hur det var att skriva ”det okända” och om det som händer i USA, med mera.

Jag och Anita med hennes bok om Höga kusten.

Efter samtalet kom en bekant som jag inte träffat på länge, länge (Anita) fram och pratade. Hon hade en monter en bit bort och vi gick dit så att jag skulle få en av hennes böcker. Jag pratade också en stund med Lena och Johanna från DN innan jag gick iväg mot Vetenskap och folkbildningsmonter en trappa ned för att lämna min väska. Det var ju här som jag skulle hålla ett halvtimmeslångt föredrag klockan 14.30.

Det var inte lätt att ta sig dit eftersom jag träffade en massa folk jag kände längs vägen, bland annat några från Semic men också en rad andra förlagsmänniskor som jag lärt känna genom åren.

Lunchen blev en macka och en dricka och ett prat med Hans på DN om ett möte som han varit med på där i dag. Dessutom berättade han att den lilla skrivelse som han och jag knåpat ihop i går och lagt ut på slack och mejl i dag hade fått ett mycket positivt mottagande, vilket var riktigt skönt att höra.

Senare under dagen hade jag ännu ett långt samtal med Hans och andra i klubbstyrelsen i samma fråga.

Mitt föredrag hos VoF.

Föredraget hos VoF gick bra och flera kända ansikten dök upp. Tyvärr hann jag inte prata med alla. Det har ju sina utmaningar att prata på Bokmässan eftersom folk kommer och går och det försiggår massor av liknande prat i montrar runt omkring blandat med det sorl som ligger som ett täcke över hela mässa.

Efteråt gick jag i alla fall iväg till Tove Alsterdals scenprat och lyssnade eftersom jag och Anneli känner henne och fick sedan en signerad bok att ta hem till Anneli. Ni kan se oss högst upp i bloggen.

Peter Sparring.

Jag hann också prata med Cobolts Peter Sparring och köpte några Jan Lööf-böcker av honom. Några montrar längre bort träffade jag Trygve Carlsson som är ansvarig för Carlssons förlag som inte enbart ger ut Ebbe Schöns böcker (gav ut ska jag väl skriva) utan också har en mycket hög kvalitet på all sin utgivning.

Gellert Hardi-Kovacs.

Vi pratade en bra stund om Ebbe men också om utgivningen som förlaget står för. Och när jag sa att jag var intresserad av att skriva om en spännande bok med titeln ”Hemligast av alla – C-byrån” med undertiteln ”Berättelser om Sveriges hemliga underrättelse under andra världskriget” så erbjöd Trygve mig att träffa författaren Gellert Hardi-Kovacs som fanns på mässan.

Så klockan 16.30 satt jag och pratade med honom och vi beslutade att ses lite längre fram när jag hunnit läsa den drygt 500 sidor omfattande tegelstenen.

Jonathan Lindström.

Jag hade VoF:s monter som mitt nav under dagen och det var där jag utgick från på mina små vandringar. I montern hann jag också prata lite med en före detta Drakenpilot (om ufo) och med författaren Jonathan Lindström om lite av varje. Men där hann vi bara snudda vid allt vi skulle ha velat prata om. Mycket annat kom i vägen.

När klockan så blev 18 hade jag hunnit med allt jag hade föresatt mig och kunde vandra iväg ut mot spårvagnen tillsammans med VoF:s Staffan Lückander från VoF för att ta oss till Friggagatan där föreningen hyrt ett B&B och där också jag skulle få bo. Efter en stund anslöt Per Frost och vi gick gemensamt till The Golden days, en krog som jag minns från 70-talet då jag bodde i Göteborg.

Dit kom också VoF:s ordförande Pontus Bökman och en kamrat till honom. Det blev hamburgare och öl (en Bombardier och en Ocean ruby ale för mig och hamburgare till mat. Eftersom det var torsdag var det dessutom quiz där vi kom in lite sent men ändå fick ihop 18,5 poäng av 28 möjliga vilket var bra. Temat var teveserier.

När vi vandrade tillbaka till boendet var jag ganska seg men det blev ändå inte sängen förrän 23.45. Då hade jag hunnit skicka lite bilder som jag lovat folk och att skriva den här bloggen. En bra dag!

 137 total views,  2 views today