Hem från Umeå och intervju med USA-pilot

Zoomintervju med Ryan Graves i dag.

Det blev frukost med Hans, Anders och Anders son och hans flickvän på hotellet i Umeå på morgonen men sedan gick jag och hans till DN:s redaktion igen för att vara med på den spåning av idéer som redaktionen hade under förmiddagen. Och jag var riktigt imponerad över de många riktigt bra idéer som kom fram. Det är ingen tvekan om att DN i Umeå- och Luleåredaktionerna har fått ett riktigt bra tillskott till vår kvalitetsjournalistik. Att alla som jobbar där dessutom är väldigt trevliga gör inte saken sämre.

Dessutom fick vi vara med när chefen Marcus kunde meddela att en ny journalist anställts på Luleåredaktionen så nu är båda städerna fullt bemannade igen.

När det blev lunch gick hela gänget till Köksbaren på Rådhusesplanaden 17B där vi fick ett bra bord för oss själva och där jag hade förbeställt en Biff Rydberg. Soppan som serverades till förrätt var alldeles utmärkt liksom crème brûléen som serverades med hjortron till efterrätt.

Utmärkt!

Men sedan var Norrbottensgänget tvunget att bryta upp eftersom deras konferens var slut och nu började det vanliga arbetet igen. Luleåborna tog bilen de tre timmarna norrut men vi tre från Stockholm satt kvar och diskuterade fackliga frågor i en timme. Sedan var det Hans tur att gå till stationen för att ta tåget medan jag och Anders gick tillbaka till hotellet för att hämta våra väskor.

Eftersom mitt flyg gick först 16.10 satte jag mig i lobbyn och jobbade på mina två föredrag som jag ska hålla i Linköping och Norrköping om några dagar. Anders betade av fyra telefonsamtal. Men vi fick också en stund att prata vidare på innan jag gick till flygbussen

När jag skulle gå igenom sista biljettkontrollen hände något knepigt. Jag höll min mobil mot läsaren och trodde att det funkade eftersom grinden öppnade sig men samtidigt hade personen bakom mig börjat dra sin biljett och när jag gick igenom så var jag faktiskt inte säker på om det var jag eller min medpassagerare som öppnat.

Hej då, Umeå!

Och något underligt var det för när jag väl satt på min plats kom det en flygplatsanställd och frågade de som satt på andra sidan raden om det fanns någon Clas där. Det gjorde det ju inte men jag misstänkte att det nog var mig hon menade. Så jag sa till henne att det var precis det jag hette.

Hon frågade då om det var Clas Svahn och då var ju saken klar. efter att jag bekräftat pratade hon i sin walkie-talkie och meddelade att jag satt där och så gick hon utan att förklara något.

På vägen hem satt jag med näsan i boken ”Knaster” som till och med tar upp närkontakter men handlar om hjärnan och vår varseblivning och frågan om vi har en fri vilja. Superintressant!

När jag kom fram till Arlanda var det mörkt. Tog en taxi hem och där väntade Anneli och höll på med maten som jag hjälpte till med samtidigt som jag packade upp. Skönt att sitta ned en stund sedan!

När klockan närmade sig 20 var det tänkt att jag skulle genomföra en intervju med piloten (numera pensionerade) Ryan Graves för att uppdatera mig lite om det som händer i USA men åtta minuter innan det var dags mejlade han mig och bad att få skjuta fram intervjun eftersom president Biden skulle hålla ett tal och då ta upp den senaste tidens nedskjutningar av främmande ballongliknande föremål.

Så vi kom överens om att skjuta fram det hela tills efter Biden och jag passade också på att ratta in honom på NBC.

Ryan Graves visar hur ett radarmål kan se ut.

Bidens tal gav kanske inte så mycket men han sa i alla fall följande om de tre föremål som skjutits ned efter den kinesiska ballongen:

– USA:s underrättelsetjänsts gör bedömningen att de här föremålen troligtvis var kopplade till privata företag eller forskningsinstitut.

Han sa också att inget av dem ännu hade hittats. Och det verkar bli svårt. Och att de inte var från Kina så vitt man nu kunde se.

Samtalet med Ryan Graves blev intressant tack vare den här nyhetsvinkeln så jag ringde jobbet och mejlade in några rader med Graves kommentar kring de tre föremålen som sedan publicerades på DN.se.

Så här sa han: ”President Biden’s comments today highlighted our need to better understand these unknown objects. Safer and more secure skies can only be achieved if we enable comprehensive reporting and analysis of UAP data.”

Vi pratade i en halvtimme och jag kommer att återkomma till vad som sas i UFO-Aktuellt.

Sedan var det dags för lite soffsittning och sista delen av ”Händelser vid vatten” som kanske inte riktigt höll för det oerhört positiva omdömen som en del av den svenska pressens gett den. Kul att se, snyggt på många sätt men kanske inte den mest trovärdiga deckare jag sett.

Sist på kvällen fick jag möjligheten att hjälpa en kamrat som behövde påfyllning på sitt kontantkort till mobilen, vilket jag gärna gjorde, och så kikade jag på bilder från Göran som köpte bilbanan (som han hämtade hos oss i dag) av mig där han redan byggt upp den och testat allt. Pengarna går till AFU.

Hängde tvätt och diskade innan dagen var slut och sorterade in en massa nytt digitalt material.

Klockan 00.30 var jag klar.

Loading