Bilder och Thörn

skillingaryd19710506ny

Satte mig ett par timmar på förmiddagen och gick igenom en fin bildsamling med foton med ufoanknytning från 1970-talet som AFU har fått in. Det rör sig om flera hundra bilder som det nu gäller att identifiera, när det inte finns någon anteckning på baksidan, och sedan skanna så att de hamnar i vårt digitala arkiv.

Jag skulle verkligen vilja jobba mer med att digitalisera bilder. Vi har en sådan skatt på AFU men den måste ju också göras tillgänglig för alla som är intresserade. En utländsk ufolog frågade mig i förra veckan om vi inte skulle gå samma med honom för att kommersialisera bilderna men jag tackade nej. Detta är något som AFU måste och ska göra på egen hand.

Anneli fixade en god lunch åt oss när Niklas väl kommit upp. Markus var redan på golfbanan sedan några timmar eftersom han trodde att hans tävling var i dag. Men när han kom dit visade det sig att den var i morgon och att det var en annan klass som spelade i dag. Vi kunde i alla fall äta tillsammans alla fyra innan det var dags för Anneli att ta pendeln in till Leonard Cohens konsert så Niklas och jag körde henne till tåget för att sedan fortsätta på en timmes övningskörningsrunda.

Vi tog vägen till Ica Viksjö och handlade färska revbensspjäll som jag fixade till kvällsmat (vi blev proppmätta) och ett par lådor med jumbokräftor för morgondagen. Det börjar ju bli dags att testa in oss så att vi köper rätt sort när det väl blir allvar.

När det gäller att rädda ufomaterial så gäller det att vara ihärdig, det har jag lärt mig. I många år höll jag kontakt med Gicoffs gamle utredare Lars-Erik Svennberg. Lasser skänkte mycket fint material från den gamla Göteborgsföreningen till oss och jag träffade honom flera gånger. Vi ringde också då och, inte minst för att jag ville att han skulle fortsätta leta efter en av de viktigaste utredningar som gjorts om ett ufofall i Sverige – det om Lars Thörns bild från Skillingaryd 1971. Ni kan se den här ovan. Den är antagligen Sveriges mest kända bild av ett ufo.

När jag i början av året fick veta att Lasse hastigt gått bort bad jag hans fru att se om hon kunde hitta något efterlämnat ufomaterial som Lasse kunde ha missat. Så i kväll ringde jag henne igen. Och tänk. I bland en del andra prylar nere i matkällaren hittade hon utredningen! En fullproppad pärm med hela Gicoffs utredning. Fantastiskt.

Gicoff kom fram till att Thörns bild var en förfalskning; ett par ihopsatta navkapslar upphängda i en tunn tråd. Detta skrev man i den tidskrift som gruppen publicerade. Utredningen var mycket noggrann och gjord av ett antal mycket kunniga ufologer. Äntligen kan vi få läsa hela bakgrundsmaterialet och kolla hur de bar sig åt för att nå den slutsatsen.

Kvällen slutade med att Niklas och jag passade på att göra en mörkerövningskörning eftersom Anneli missade bussen från Vällingby och ville bli hämtad efter midnatt. Och Cohen var himla bra låter hon meddela.

Loading