Intervju i Vallentuna

csochhillevi140227
Efter att ha sovit sex timmar (kylskåpet höll mig igång till 02.30 i natt) så körde jag upp till Vallentuna för att intervjua ett av huvudvittnena när det gäller den våg av ufoobservationer som gjordes i trakten kring Vallentuna 1974. Där träffade jag Hillevi Andersson (som ni kan se tillsammans med mig på bilden ovan) och hennes man Ingvar, som tog kortet. Vi tillbringade sammanlagt drygt fyra timmar med att återskapa hennes mycket speciella observation som gjordes för 40 år sedan den 24 mars.

Viktigast, och det som tog 90 minuter bara det, var när jag körde runt den sträcka som Hillevi hade kört sent på kvällen den 24 mars 1974. Nu satt Hillevi intill mig och hennes man Ingvar fick utgöra sekreterare i baksätet och notera alla gps-punkter där vi stannade längs vägen.

Hillevi gav ett mycket bra intryck och hennes berättelse om det stora föremål som flera gånger dykt upp på himlen kändes klockren och övertygande. När vi stannade vid Hagakorset berättade hon hur ett oerhört starkt ljus riktats rakt in i bilen där hon själv, hennes föräldrar och två av barnen satt. ”Hela kupén lystes upp”, berättade hon medan jag filmade en del av berättelsen.

När vi var klara tog jag bilen för att mäta upp den sträcka som skolvaktmästare Gösta Häger gick den 23 mars 1974 då han mötte ett starkt ljus och senare, under hypnos, berättar hur han sögs upp i luften där han såg fyra genomskinliga människor. Häger vaknade sedan upp på trappan till sitt eget hus 2,2 kilometer längre bort. Var det en ombordtagning eller hände något annat med Häger som tappade medvetandet då han kastade sig ned i ett dike för att undvika ljuset. Det svaret är inte lätt att ge.

Dagen var i alla fall lyckad och jag kunde samla in viktiga basdata som jag annars inte hade haft tillgång till. Hillevi och jag bestämde att ses igen vilket jag ser fram emot.

Hemma träffade jag Niklas som satt och spelade Jan Johanssons tolkning av ”Visa från Utanmyra” nere i källaren. En låt som han kan bra. Under dagen har vi också haft besök av en reparatör från Electrolux som tittat till vårt kylskåp. Vi fick ett kostnadsförslag och några reservdelar varefter han startade det för att se om det rör sig om några andra mera komplicerade fel. Vilket vi verkligen hoppas att det inte sa vara.

Kvällen gick till stor del åt att skriva två versioner av artikeln om Vallentuna. En lång och en kortare. Den långa ska jag använda som underlag för ett kapitel i den kommande ufoboken medan den kortare ska publiceras i DN under mars månad.

Men jag åt också kvällsmat med Anneli och tittade på ”Antikrundan” med henne. Vid 00.30 var det dags för sängen.

Hillevi Anderssons teckning av hur föremålet såg ut på himlen från Hagakorset den 24 mars 1974.
HilleviteckningHagakorset
Och hur platsen ser ut i dagsljus.
hagakorset140227
Runstenen nära den plats där en man sa sig ha blivit uppdragen av ett ljus med människoliknande varelser i.
runstenorkesta1402

Loading