Samtal med Ebbe

ebbeschon140318
Eftersom jag jobbar på en webbteveserie i tio avsnitt där jag vill ha med folklivsforskaren Ebbe Schön så satt jag och gick igenom planerna tillsammans med honom i ett par timmar nu på förmiddagen. Ebbe bor på Söder och vi har haft många kontakter genom åren. Han är dessutom en vän av AFU och var behjälplig när vi sökte pengar till att köpa in specialhyllor för några år sedan.

Ebbes skrivarlya, där vi träffades, är fullkomligt full med spännande saker. Böcker och annat som alla bär på sin personliga historia. Ni kan se honom här ovan bland en del av sakerna. Ebbes kunnande inom svensk folkore är djupt och vårt lilla prat tog planeringen av serien ett steg framåt.

Efter det att vi diskuterat klart åkte jag till Östermalm för att träffa en annan författare, den här gången Anders Dahl som 1987 gav ut boken ”Uppståndelsen från tefatssekten” där han beskrev sin tid i en svensk tefatssekt ledd av den på sin tid kände kontaktpersonen Sten Lindgren och de problem som Anders själv drabbades av. Ingen rolig men väl så intressant läsning. Boken kan varmt rekommenderas.

Sedan var det bara att åka tillbaka till Söder, nu till Serieslussen där jag lämnade in 24 kassar med serier till försäljning. Det mesta kommer från vännen Sven i Falköping som jag säljer dem åt men en del är också från mina egna samlingar. Fick göra en kreativ parkering utanför eftersom där aldrig finns någon p-plats och nu är det bara att vänta på att ägaren ska gå igenom allt och ge ett bud. Vilket nog tar sin lilla tid.

Tog en korv vid Bromma flygplats, vilket fick bli min lunch. Var också förbi en sväng på Webhallen i Sundbyberg för att köpa en ny sladd mellan projektorn och datorn eftersom en kontakt i den gamla gick sönder i Falun. Webhallen är bra, de har alltid sakerna bakom disken och man slipper vänta. Något man inte alltid är bortskämd med.

Eftersom det är tisdag så stannade jag också till på Erikshjälpen för att se om de fått in något kul och det hade de. Bland annat en skiva med 10cc och några Kalle Anka-album.

I dag kom Ulf Hålenius på Nordiska riksmuseet med sitt utlåtande om stenen i Enköping (som jag skrev om i går). Och hans besked var det jag hade räknat med. Det är ingen sten från rymden, ingen meteorit. Men frågan är fortfarande hur den kunde hamna där den hamnade. För uppifrån kom den, men alltså från någonstans betydligt närmare. En gåta ännu så länge.

Efter att jag och Anneli åkt till Coop Forum för att veckohandla fixade hon kvällsmat som så ofta och den smakade bra som alltid. Sedan blev det lite soffsittande framför Chelsea–Galatassaray (2–0) där jag hade bunkrat med en hög Allers och Hemmets Journal från 1929 och 1930 där artiklar klipptes ut och sorterades. Bland annat en serie där läsarna uppmanades att inkomma med sina upplevelser av det övernaturliga. Det finns många pärlor att upptäcka när man går igenom gamla tidningar.

I morgon ska Markus göra sitt teoriprov för körkortet. Han har läst på ordentligt i dag plus att han var iväg och övningskörde på förmiddagen. Dessutom gick han och Niklas igenom motorn på Kian för att han skulle få lite basfakta om den. Nu är det bara att hålla tummarna för grabben i morgon.

Ebbe bläddrar i en handskriven bok av skeppsprästen Jacob Wallenberg från 1700-talet. Titeln är den långa och lite ovanliga: ”Min son på galejan, eller en ostindisk resa, innehållande allahanda bläckhornskram, samlande på skeppet Finland som afseglade ifrån Götheborg i December 1769, och återkom dersammanstädes i Junio 1771.”
ebeschonlaser140318
Så här ser titelbladet ut.
galejanboken
Träffade Anders Dahl som skrivit boken ”Uppståndelsen från tefatssekten”.
AndersDahl800

Loading