Rymd-Johan 50 år

sjungerforjohan1403
I dag var jag och Anneli på fest hos vår gode vän Johan Marcopoulos, som jobbar på Rymdstyrelsen. Johan firade att ha fyller 50 år – just i dag – och det blev buffé och mingel med en massa trevliga människor. Flera kände jag förut och vi satt och pratade med Christer Fuglesang och hans fru samt Börje Lundberg och hans Amy. Christer är ju tillbaka i Sverige nu igen efter många år utomlands i samband med sitt arbete som astronaut. Börje jobbar på en bok om svensk rymdfart.

Björn Wahlberg, som jag känner från Tintin-föreningen, var också där med sin fru och vi hann prata en god stund om gemensamma intressen, inte minst Tintin! Pratade också en god stund med Rymdstyrelsens tidigare generaldirektör Per Tegnér (1998–2009) som kom och satte sig intill mig i soffan. Vi har setts ett antal gånger genom åren men egentligen bara pratat jobb. Nu hann vi med en hel del annat också.

På bilden ovan hurrar vi för Johan som bjöd på en kanonfest med massor av god mat och dryck. Drycken fick jag vara ganska sparsam med eftersom vi tagit bilen dit. Men jag fick med mig en flaska Adelsö Rocket I.P.A. som var en ny och trevlig bekantskap.

Dagen i övrigt har jag tillbringat vid datorn och gjort klart ytterligare sex sidor till nästa nummer av UFO-Aktuellt. Men jag har också ringt och bokat en del inför den kommande webbtevefilmningen för DN.se. Plus att jag filat en del på mina föredrag i Västerås och Jönköping i morgon.

På posten kom ett par nya fin rymdsaker från Ole i Oslo. Ni kan se dem här nedan. Den ena var en femdollarssedel med den robotarm som Kanada tillverkat för den internationella rymdstationen ”ISS” och som gjort enorm reklam för landet genom att det står ”Canada” på den, något som ofta syns i bilder och filmer från rymdstationen. Den andra saken var ett slags minnesmynt som gjutits av metalldelar från de två flygplan som bar rymdfärjorna på sin rygg. Riktigt kul att få eftersom jag själv sett, och fotograferat, ett av planen vid Stanstead utanför London den 5 juni 1983.

När vi kom hem från Johans fest så satte jag mig vid datorn och fixade klart de sista bitarna till de två föredrag som jag ska hålla i morgon. Dels för F1:s kamratförening i Västerås och dels för Round Table i Jönköping.

Dagen till ära kom också nyheten om att den tidigare så ensamma dvärgplaneten Sena, som rör sig i solsystemets verkliga utkant, har fått en kamrat. Ännu så länge bara känd som 2012 VP113. Denna upptäckt antyder att det kan finns många fler sådana objekt där ute i banor kring solen och forskarna tror till och med att det kan gömma sig en superplan med tio gånger jordens massa där. Spännande! Läs mer i The Guardian.

Mer kommer.

Christer Fuglesang och Johan Marcopoulos. Johan har problem med ena ögat efter en operation för några år sedan.
christerochjohan1403
Anneli, jag och journalisten Börje Lundberg i soffan.
vitreisoffan1403
En kanadensisk sedel med den robotarm till ”ISS” som tillverkats i Kanada på samt ett minnesmynt gjort av metall från de två flygplan som burit rymdskyttlar på sin rygg.
canadasedelomyntojb14
Här håller ett av planen på att landa på Stanstead utanför London med ”Enterprise” på ryggen den 5 juni 1983.
Enterprise_Stanstead

Loading