Stor bolid

Dagens händelse var en stor meteopr, en så kallad bolid, som passerade över södra Sverige och Danmark, möjligen också norra Tyskland, klockan 20.10. Tusentals människor såg skådespelet och ringde UFO-Sverige, flygräddningen, SMHI och lokaltidningarna. Mest samtal fick nog Sydsvenskan som också ringde mig så att jag fick veta vad som hänt. Under kvällen fick de också in en film som en man lyckats ta från södra Skåne. Ni kan se den HÄR.

Också Göteborgs-Posten har skrivit en egen artikel (HÄR) sedan redaktionen fått in många samtal från människor. Minst 25 tidningar har tagit in TT-telegrammet om händelsen – HÄR.

En kollega på DN såg den från Hälsingland och beskrev upplevelsen i ett mejl till mig. Boliden kom från öster och gick mot väster, lågt över horisonten från hans observationsplats:
”I kväll vid åttatiden såg min fru och jag ett märkligt och väldigt kraftigt ljussken strax norr om Söderhamn i södra Hälsingland. Vi åkte på E4 strax norr om Alebosjön när vi såg ett plötsligt uppflammande objekt som for i en båge mot jorden och efterlämnade ett grönt ljus i sitt spår. När objektet försvann vid horisonten/trädlinjen flammade det till häftigt. Denna gång med orange färg, som eld. Förloppet var mycket hastigt och objektet såg ut att vara mellan 5 och 15 km bort. Det såg ut att vara ganska stort. Min fru hävdar att storleken var att jämföra med ett trafikflygplan.”

Från Danmark hörde Ole Henningsen av sig med flera rapporter.

Av rapporterna att döma hade boliden en bana från ostnordost mot sydsydväst. Om några delar från den nådde jorden bör de ha fallit någonstans över Småland.

Annars har jag mått så pass bra att jag har ägnat några timmar framför datorn och skrivit på mitt nästa bokprojekt. Skönt att det rullar på igen. Har haft mycket dåligt samvete för att jag inte har kunnat jobba något de två senaste veckorna.

Jag och Anneli var också iväg till Björkebyskolan där Niklas Bele-lag mötte ett av de bästa lagen i serien, Täby FC, och fick däng med 10-4. Inte så mycket att orda om och förlusten var rättvis. Belegrabbarna spelade bara innebandy i fem minuter i sista perioden då de gjorde tre mål på fem minuter. Men det räckte ju inte. Fast med tanke på att de saknar fast tränare och ingen verkar satsa på laget så kan man ju inte vänta sig mera.

Annars hann vi sitta i soffan en stund också och äta god kyckling som Anneli lagat – fast det senare gjorde vi i köket. Tog en paus från skrivandet och gick ned i biblioteket och ordnade min Arthur C Clarke-samling och konstaterade att det inte är många av hans böcker jag saknar.

That's it.

Typisk bild från matchen. De få gångerna svartklädda Bele kom upp i anfallszon blev det tvärstopp.
Bild

Loading