Besök från Sundsvall och klar med arkivsortering

Två ”fantombilder” av Friedrich Jürgenson med Nils-Olof Jacobsons arkiv i bakgrunden.

I dag tog jag tag i Nils-Olof Jacobsons arkiv som jag tidigare bara hunnit grovsortera och som legat som en matta av papper över ett golv i källaren. På några timmar plockade jag i alla dokument i det som till slut blev 30 arkivkartonger med brev, klipp, kopior och mycket annat.

På bilden ovan ser ni två bilder av den kände undersökaren av det paranormala Friedrich Jürgenson som under många år spelade in för andra mycket svårtydda röster på band. Röster som han menade kom från ”andra sidan”. Bilderna, från Nils-Olofs arkiv, är tagna av teveskärmar efter Jürgensons död och har givetvis skapar fler frågor än de har gett svar.

Under dagen har jag också pratat med Smålandsposten där en reporter kontaktade mig för att få hjälp med uppslag till artiklar om ufo. Så jag skickade över två bra fall från Kronoberg där hon var verksam. Nu får vi se om hon kan gå vidare på mina uppslag och skriva något.

Jag har också hjälpt en översättare som satt och jobbade med en dokumentär för History Channel, ”Alien files unsealed”, där hon ville veta vad jag skulle översätta ett antal ord och begrepp kopplade till utomjordingar och ufo från engelska till svenska. Hon var nöjd med hjälpen.

Jag har också hjälpt en man som ville beställa åtta exemplar av det senaste numret av UFO-Aktuellt till ett bra pris på dem. Så bra att han istället för att betala de 200 jag begärde satte in 1.000 kronor till AFU. På köpet fick han en prenumeration på UFO-Aktuellt.

En annan man, som jag känt sedan länge och som under ett antal år var engagerad i Sune Hjorths grupp i Sundsvall, satte in 1.000 kronor också han för att stödja AFU. Något han lovar fortsätta göra varannan månad. Mycket generöst och väldigt viktigt för att hålla arkivet rullande.

I OS spelade damerna handboll och jag tittade lite då och då men upptäckte snart att så snart jag vände ryggen till eller lämnade rummet gick det bättre än då jag satt i soffan. Till slut blev det så tydligt att damernas motgångar var direkt kopplade till min närvaro att jag gick därifrån och fortsatte jobba i källaren, varvid de vände ett fyramålsunderläge till en ledning med lika mycket. Kanske var det tre.

Så när Frankrike vid ställningen 28–28 och i matchens sista sekund fick straff då tog jag helt sonika och gick ut. Vilket hjälpte! Den svenska målvakten gjorde en mirakelräddning och så blev det oavgjort istället för en till synes gjuten förlust.

Framåt eftermiddagen kom Ylva hit men också Tommy och Lena från Sundsvall, alltså föräldrarna till Erik som Markus delade rum med under de första studieåren i USA. Vi lärde ju känna varandra genom pojkarna och var över i USA när pojkarna började på skolan där.

Samlade för laxmiddag.

Riktigt kul att ses igen då det var några år sedan sist. Vi grillade lax och åt egenodlad potatis och pratade oss igenom kvällen innan de var tvungna att åka. Ylva däremot stannade över natt, för i morgon åker vi till Värmland tillsammans.

Deras Erik bor i Stockholm nu liksom deras äldre son så de har anledning att ha vägarna hit ibland.

Under dagen läste jag et inlägg från radioprataren Victor Hidalgo, som jag haft kontakt med då och då under en tid. Jag hade skickat Victor min bok om AFU och han var mycket positiv efter att ha läst den:

”’Tussen hjertelig takk’ 🇳🇴🇸🇪 to Swedish UFO investigator and author, Mr. Clas Svahn for sending my way a copy of his 2018 book ”Files of the Unexplained”. A fantastic catalog of mysteries included in the ”Archives for the unexplained” (AFU) collection, a nonprofit foundation based in Norrköping, Sverige, depository of the largest European collection related to Ufology and Fortean mystery materials (Books, Magazines, Videos, Audio and memorabilia). For more information about the AFU and their titanic mission, visit the link bellow”, skrev han.

Särskilt intresserad blev han av fenomenet jordkast som jag tar upp i slutet av boken och skickade mig en länk till en film som visade fenomenet. Titta från 48,30 ungefär. Nu verkar det som om personerna i filmen tror att detta är gjort av ”ett ufo” men för mig ser det ut som ett jordkast, vilket är minst lika märkligt. det vet alla som har läst mina böcker om naturfenomen.

Under dagen ringde jag också upp en kvinna i Falun som rapporterat flera fenomen till UFO-Sverige. Den här gången hade hon sett Jupiter och det tror jag att hon förstod även om hon hade vissa dubier. I vilket fall hade det ljusa föremålet rört sig långsamt åt höger på himlen vilket stämmer bra med planetens rörelse.

Det är inte ovanligt att ett vittne kommer med nya små detaljer som gör att det hela verkar lite mera mystiskt än vad händelsen egentligen är. Som i det här fallet att föremålet (som var en ljus punkt nära horisonten – där Jupiter befann sig) verkade mycket ljusare i början av observationen än senare.

Nu ändrar detta inget i sak, nämligen att den lysande punkten befann sig på den plats där Jupiter befann sig.

Efter att ha packat för i morgon och svarat på mejl blev det sängen 00.30.

 326 total views,  1 views today