Dubbla radioinslag och bra kontakt

Jag och programledarna i Studio 7 efter inslaget i Studio Ett.

I dag var jag i kontakt med professor Avi Loeb på Harvarduniversitetet som alltid är bra när jag har frågor som ska besvaras. Jag mejlade honom om hans nya projekt som han kallar Galileo och som kan beskrivas som ett ufoprojekt. Professor Loeb, som jag gjorde en stor intervju med förra året, tar fenomenet på allvar och det har smittat av sig på dem som är med i projektet.

Ska jag beskriva det kort handlar Galileo om:

Att placera kameror för såväl optiska som infraröda registreringar på upp till 50 teleskop med en öppning på mellan 10 centimeter och en meter, runt om i världen. Detta för att kunna ta bilder av ufofenomen i vår atmosfär. Det handlar om att köpa in och utrusta dessa teleskop och inte att utnyttja redan befintliga.

Att upptäcka nya Oumuamua-liknande objekt om sådana kommer in i vårt solsystem och i så fall kunna skicka ut en sond med kort varsel för att ta bilder och utföra mätningar av objektet. Något man aldrig hann när det gällde Oumuamua i oktober 2017.

Att med hjälp av teleskopen kunna upptäcka eventuella utomjordiska föremål i bana runt jorden.

När jag kontaktade Avi Loeb i dag kunde han berätta att han hittills lyckats skaffa motsvarande 15,2 miljoner kronor till projektet, allt från privata finansiärer.

Under förmiddagen skrev jag ett mejl till en av de inblandade, den svenska forskaren, astrofysikern Beatriz Villarroel vid Stockholms universitet, och vi bestämde att pratas vid klockan 15. Vilket vi också gjorde. Beatriz är intresserad av transienta anomalier och sa sig inte veta något om ufo, men var å andra sidan mycket intresserad och hade en nyfiken inställning till frågan.

Senare på dagen fick jag en förfrågan från Sveriges Radio om att vara med i Studio Ett och prata om projektet – tillsammans med Beatriz Villarroel. Så jag tog en taxi in till Radiohuset (även om bokningen hade blivit fel och jag stod och väntade utan at någon bil kom – den hade råkat bokas till i morgon!) och kom fram tio minuter före sändning, med god marginal.

Innan jag kom dit hade jag intervjuats i samma fråga av Filip Ekblad på Radio Skaraborg. Det inslaget kan ni höra här.

Nå, väl framme i Radiohuset blev jag ledsagad av en Securitasvakt fram till studie 7 och redan efter några meter frågade vakten om det inte var jag som sysslade med ufo. Så vi hann prata en del på vägen dit och sedan på vägen tillbaka efter sändningen.

I väntan på sändning.

I studion satt programledarna Elias Wahlberg och Sharon Jåma och som vanligt fick jag smyga in medan ett annat inslag pågick. Slog mig ned vid den gula gästmikrofonen och väntade på min tur.

Sedan blev det tio minuters intressant samtal med programledarna och Beatriz Villarroel som för tillfället befinner sig i Spanien och var med på telefon. Ni kan höra inslaget här, det börjar 16.35.

Det blev ett bra inslag och efteråt stannade jag kvar och pratade med programledarna som var mycket nyfikna och ville veta mer. Till slut var de tvungna att börja förbereda nästa inslag (nyheterna pågick som bäst) och jag gick ned till ännu en väntande taxi och åkte hem.

På uppfarten stod Anneli och väntade för att vi skulle åka vidare med vår egen bil till Stadium så att jag äntligen kunde köpa ett par nya badbyxor, och det gick utan problem.

I dag fyller min vän och UFO-Sveriges styrelseledamot Gunnar Karlsson 75 år och det är värt att uppmärksamma. Jag slog Gunnar en signal på förmiddagen och kunde konstatera att han lät pigg och glad, inte minst eftersom han nu har sin fru i Sverige. De båda skulle gå ut och äta tillsammans med Mats och Irene och det blev säkert en lyckad dag för Gunnar.

Under dagen har jag fortsatt att sortera Nils-Olof Jacobsons material. Där är jag inte i hamn ännu och ett rum i källaren är fullt av papper över hela golvet. Jag hoppas att hinna en bit till med det i morgon men det blir nog inte klart då heller.

Efter att ha grillat och ätit på verandan (varmt och åskan kom senare) tittade vi på ”Ett fall för Vera” och satte oss vid datorerna för att planera resan till Värmland och Västkusten som börjar till helgen. Nu har vi en tydlig plan för allt vi ska hinna med.

I säng en bra stund efter midnatt.

 302 total views,  1 views today