Kometspaning och zoom-möten

Den lilla suddiga fläcken är C/2022 E3 (ZTF).

Under kvällen trotsade Anneli och jag kylan och stod och spanade i fyrtio minuter efter kometen med det trista namnet C/2022 E3 (ZTF) som skulle gå att se i kväll tack vare klar himmel. Men den var sannerligen inte lätt att se på grund av alldeles för mycket ljus i luften där vi stod bortom Barkarbystaden och spanade mot norr.

Vi kunde inte ens upptäcka den i vår fältkikare med 42 gångers förstoring men eftersom jag visste var den skulle vara lyckades jag faktiskt få in den i kamerans teleobjekt (mitt rätt usla 200 mm med öppning 3,5) så det blev några bilder.

Jag och Anneli med månen och Jupiter (och Barkarbystaden) bakom oss.

Hade vi haft en mörk himmel så skulle det säkert ha gått att få bättre bilder och då hade kometen säkert synts också i fältkikaren. Men ljusföroreningarna var alldeles för omfattande den här kvällen så när vi åkte tillbaka hem för att titta på ”Antikrundan” insåg vi att det inte skulle gå att göra så mycket mer.

Kometspaning.

I övrigt började jag dagen med att plocka undan alla böcker i en hylla på Niklas gamla rum för att kunna ta bort skrivbordet där så att elektrikern kommer åt att byta elementet i rummet i morgon.

Jag passade också på att testa AI-chatten ”chattgpt” som det skrivits så mycket om och jag blev väl både imponerad och mindre så. Den artificicella intelligensen bakom chatten svarade prompt och fint men hade inte en susning om att AFU fanns till exempel. Det kunde man tycka att den borde ha vetat eftersom det står mycket om arkivet på nätet.

Däremot kände den till mig och svaret när jag frågade vem ”Who is Clas Svahn, UFO researcher, in Sweden?” fick jag ovanstående svar. Minst ett ordentligt fel: UFO-Sverige grundades inte 1997 utan 1970. Undrar vad den artificiella intelligensen fått det ifrån.

Under dagen pratade jag en stund med UFO-Sveriges sekreterare Victoria om hon kunde tänka sig att ta hand om zoomtekniken kring våra styrelsemöten och det kunde hon. Victoria är en pärla som går in för sin uppgift på ett alltid seriöst sätt.

Digitala möten från fåtöljen.

Och på tal om Zoom så har jag suttit i två långa Google Meets-möten med jobbet under eftermiddagen trots att jag är ledig i dag. Men båda mötena var kopplade till mitt uppdrag som skyddsombud så då kan det bli så. Mellan mötena hade jag ytterligare ett möte med min skyddsombudskollega Hans.

Carpenters skiva.

Posten innehöll en singel som jag köpt för ett par tior på Tradera. Den var från 1977 och innehöll en låt av Carpenters med titeln ”Calling occupants of interplanetary craft” och skulle tydligen vara en låt som spelades under något som kallades ”World contact day”.

Efter en stund vid datorn tog vi beslutet att hoppa i säng 22.45 för lite läsning i ”C-byrån” som jag hade som sällskap också i morse.

Loading