Nya element, kometen och bokbärgning

Jag, Linda, Kent och Anneli på kometspaning. Orion bakom oss.

Det blev en ganska varierande dag som startade 07 då jag och Anneli gick upp för att ta emot elektrikern som kom med en hel bil full med nya element som han sedan ägnade halva dagen åt att sätta upp. Ut åkte de gamla som är från tidigt 70-tal och som knappast kan sägas vara energieffektiva.

Här åker de gamla elementen i vardagsrummet ut.

Och lite längre fram dök muraren upp för att titta på en vägg i bastuförrådet som måste fixas till. det kommer han hit och gör på tisdag och elektrikern är tillbaka några dagar senare för att sätta upp ett element just där, och dra en ny ledning till en kontakt bekom teven som vi har behövt sedan länge.

Själv tog jag bilen vid 12-tiden efter en pizzalunch och började köra mot Värmdö för att träffa en observatör som jag länge försökt att få till ett möte med. Men när jag ringde honom efter att jag kört hundra meter visade det sig att han låg på sjukhus och inte mådde bra alls.

Så det var bara att vända och åka hem igen. Men eftersom jag ändå hade bilen och tid så plockade jag med mig två kassar med science fiction- och fantasyböcker som jag hade stående i källaren och drog in till Stockholms Science fiction-antikvariat där Lasse stod bakom disken i vanlig ordning.

Lasse utanför butiken.

Det blev som vanligt en hel del prat och när en kund som köpte en bok av Eugen Semitjov dök upp så pratade jag också med honom. Ett mycket trevligt ställe att gå till, kan rekommenderas.

Lasse tar emot en kund.

Efter antikvariatet åkte jag hem och lastade bilen med lite skräp och körde till återvinningen vilket visade sig vara ett bra tajmat beslut. För väl där gick det snabbt att slänga det jag ville bli av med men strax innan jag skulle ge mig av kom en av de anställda fram till mig och sa att han tyckte att jag borde fråga en äldre man som var på väg att kasta en racerbana av märket Märklin om inte jag kunde få den.

Den anställde tyckte att jag såg ut som en bra person sa han sedan när jag stuvade in banan i bilen och vi blev stående länge och prata om vad för saker som folk varit nära att slänga. Han räknade upp sådant som varit värt stora pengar i form av Beatlesskivor, tavlor, uniformer från andra världskriget och annat.

Nu kan jag sälja bilbanan till förmån för AFU precis som jag gör med mycket annat. Och den äldre mannen sa att han också höll på och rensade ut böcker så han fick mitt nummer och lovade ringa mig när det blev dags.

Men färden var inte slut med det. Eftersom batteriet i min klocka tagit slut åkte jag till Jakobsbergs centrum för att byta det och medan jag väntade på att få det gjort gick jag på Hemköp och handlade lite som Annelis beställt. Kunde också konstatera att där Burger King tidigare legat nu låg en kolgrill efter att lokalen stått tom i mer än ett år.

På vägen hem såg jag att något var på väg att hända inne i den andrahandsbutik för böcker som ligger strax före viadukten och efter att ha kört förbi den beslutade jag mig för att vända och åka och kolla vad det var som var på gång.

Det visade sig att den höll på att slå igen och att damen som brukar jobba där gick och stuvade böckerna i banankartonger för vidare transport till återvinningen! Jag fick komma in och välja vad jag ville ha så där blev jag kvar i 90 minuter för att gå igenom varenda låda och hylla och fylla bilen till brädden.

Andrahandsbutiken stänger.

Jag hittade en kasse till AFU men också mängder av böcker som går att sälja hos Peter på Böckernas hus, mest barnböcker men också mycket annat. Jag gjorde massor av fynd och tackade min lyckliga stjärna för att jag råkat passera just då och dessutom vänt och kört tillbaka.

Hemma var det bara att sortera böckerna och ställa i kassar medan en del fick vara kvar i sina banankartonger i garaget.

Jag har också suttit och skrivit på en artikel för detta års ”Julstämning” som jag hann en bra bit på. Men där måste jag jobba vidare i nästa vecka eftersom den professor som jag ville prata med på Uppsala universitet inte hade tid förrän på måndag. Men jag pratade med Thomas Götschl som också jobbar där och det var roligt eftersom vi träffades 2007 när Niklas skulle ha praktik på Ångströmlaboratoriet. Fick veta att Anders Larsson, som skrev en klotblixtartikel i DN på 90-talet avled 2015 och att även Erik Lötberg, som jag intervjuade för min ”Stora boken om naturfenomen” var borta. Samma gäller ju för Stig Lundquist.

Efter att vi ätit en suverän fläskfilégryta signerad Anneli körde vi ut mot Lejondalssjön några mil mot nordväst där Anneli hade två vänner och där himlen förhoppningsvis var betydligt mörkare än gårdagens i utkanten av Barkarby. För nu skulle vi spana komet igen!

Kometen C/2022 E3 (ZTF).

Och visst såg vi C/2022 E3 (ZTF). Det var mörkare och den syntes bättre även om den fortfarande var liten och långt ifrån imponerande. Det är bara att jämföra med bilden på gårdagens blogg så syns det betydligt fler stjärnor på dagens foto.

Vi stod där i 45 minuter och plåtade och pratade och det visade sig att Kent hade sett en grupp mycket märkliga klot i Vallentunaområdet i början på 80-talet. Ett antal klot som rörde sig ovanligt som när ett flygplan närmade sig från Arlanda gav sig iväg.

När vi var färdigspanade körde vi hem till Skälby för att se på semifinalen i handbollen mellan Frankrike och Sverige men det var klasskillnad och Frankrike ledde i princip hela matchen och spelade väldigt bra handboll. Det gick betydligt tyngre för Sverige som förlorade.

Innan jag kom i säng var klockan midnatt.

Loading