Lonnie Zamora ur tiden

zamora

En av ufohistoriens mest kända observatörer, polismannen Lonnie Zamora (1933-2009), avled i måndags. Jag fick precis veta det genom ett mejl från Ray Stanford som haft kontakt med sheriffkontoret i Socorro där Zamora arbetade då han gjorde sin världsbekanta observation den 24 april 1964. På bilden ovan, som jag fick kopiera ur Center for UFO Studies samlingar när jag besökte dem i Chicago för många år sedan. kan ni se hur Zamora står vid sidan av sin patrullbil på en bild tagen kort efter händelsen.

I UFO-Aktuellt nummer 4 förra året kunde ni läsa att att staden Soccoro i New Mexico tänker resa ett minnesmärke på den plats där polismannen Lonnie Zamora sade sig ha observerat ett landat ufo runt vilket två figurer i ljusa kläder rörde sig. Om detta monument verkligen hann resas innan Zamora gick bort vet jag inte men kanske kan det vara dags nu.

Händelsen väckte enormt uppseende på sin tid, inte minst eftersom det fanns spår kvar i marken som skulle kunna ha kommit från den landade farkosten. Under åren har många teorier förts fram om vad det egentligen var Zamora såg stå där på marken och sedan lyfta framför sina egna, men någon säker förklaring har fallet aldrig fått.

Själv startade jag dagen med att skriva vidare på mina spökflygare innan det var dags för en kvarts radiointervju för ”Ljungskile Nyheter”, ett radioprojekt som folkhögskolan i Ljungskile utför. Jag blev uppringd av eleven Ninos Shamoun som visade sig både mycket påläst och duktig som intervjuare.

Sedan bar det av till Spånga för badminton. Ryggen kändes faktiskt helt bra när jag vaknade i morse. En helt osannolik förvandling efter att jag knappt kunnat gå ordentligt i går. Av allt att döma gjorde bastuvärmen och en del övningar för att tänja ryggmuskulaturen efteråt att någon lade sig rätt igen. Lyckades faktiskt vinna de två fösta seten vilket gjorde det tredje till ett rent tröstset där jag släppte iväg Stefan lite väl långt. Så det hela slutade 2-1. Träffade också en gammal innebandykamrat till Markus, ”Rille”, som hade sin prao hos Lena i Spånga-hallen.

Efter en kebabrulle och bank- och apoteksbesök så var det dags att fortsätta läsa och skriva om spökflygarna. Har också svarat på en bunt mejl från alla möjliga och omöjliga personer. Markus har läst franska, Niklas matte (men nu är han och tränar innebandy) och jag och Anneli har farit och storhandlat på Coop.

Efter kvällsmat i form av god soppa med smörgås så plockade jag fram datorn och fortsatte knattra på om mina sökflygare. Blir inte klar i dag heller men förhoppningsvis i morgon. Hade sällskap vid köksbordet av en trevlig belgare vid namn Saxo Bio, fånig etikett men bra smak. Bör drickas i ett brett och halvhögt glas.

”Rille” och Lena Björkman poserar.

rilleolena

Loading