Filmräddaren

henrikp09

Eftersom jag hade gjort upp att möta Henrik Persson i Ullervad klockan 10 så ställde jag klockan på 08.30 trots att det hade varit skönt att sova någon timma till efter gårdagens festligheter och innebandy. Men inte ens det fick det bli. Per-Åke dök upp vid 08 så det var bara att gå upp och se pigg ut.

Nå, strax före 10 ringde jag i alla fall på hos Henrik och vi drog ner till Ullerås ålderdomshem för att ta oss in i den gamla stridsledningscentralen. Efter att Henrik hade låst upp en oansenlig grå dörr och två tjocka ståldörrar så stod vi inne i en korridor som kunde ha tillhört vilken myndighet som helst. Bruna fanérdörrar kantade den raka korridoren som belamrades av gamla filmprojektorer och högar av filmrullar. I varje rum vi passerade fanns staplar av filmer och i ett större rum lite bortanför mitten stod en projektor med duk uppställd.

Vi tillbringade ett par timmar nere i bunkern som listigt nog lagts alldeles under ålderdomshemmet vilket hade betytt att hundra gamlingar hade strukit med om lede fi fått för sig att bomba. Men nu är det ju fred och centralen nedlagd så efter att strosat runt bland skioptikonbilder från 1909, diabildband från 60-talet och filmer som ”Att gräva ett hål genom jorden” och ”Bäverdalen” så satte vi oss tittade på en 12 minuter lång rulle om månen.

Alla dessa filmer som visats för oräkneliga skolelever under 1900-talet skulle egentligen ha förstörts men Henrik lyckades övertala AV-centralernas chef att han istället skulle få ta hand om dem. Så efter att ha åkt land och rike kring har nu dragit ihop en fantastisk samling här i Ullervad. Nästa steg är att försöka få pengar till att rädda kulturskatten och förhoppningsvis digitalisera den.

Kvart över 12 blev det lunch med mamma på en trevlig restaurang vid Hertig Karls torg och sedan satte jag mig i bilen för att köra de knappa två milen till Töreboda där grötfest och föredrag väntade med Skaraborgs UFO-förening. Med ordförande Tage Bång i spetsen hade 23 grötsugna medlemmar samlats i Taxis lokaler i Töreboda för traditionsenlig jultjuvstart. Det fanns gott om gamla vänner på plats och stämningen var trevlig och frågorna många.

Jag berättade lite om min första tid som ufolog i Mariestad och sedan om en del ufoobservationer som jag undersökt genom åren. Karl-Arne Blom från Tived hade tagit sig dit för att överlämna en kasse med numera inskannat material från England och en hårddisk med alla pdf-filerna. Karl-Arne hade lyckats genomföra skanningen på 50 timmar – riktigt bra och oerhört värdefullt för AFU.

Tage Bång själv, som dessutom genomförde en insamling till förmån för AFU, baxade över ett antal lådor med ufomaterial från den sedan länge nedlagda föreningen Gicoff från sin bil till min. Tage hade varit nere i Lerum och hämtat materialet sedan en tidigare medlem i Gicoff hört av sig och velat skänka det. Nu ska det sorteras hemma hos mig och sedan vidare till arkivet.

Vid 18-tiden hade jag hunnit prata med de flesta och styrde genom regnet upp mot Järfälla. Det var skönt att komma hem när jag väl var framme strax efter 21. Anneli hade gjort en supergod wok med bra bett och jag satte mig framför en Seinfeld och plockade i mig den. Sedan var det svårt att inte börja titta på lådan från Gicoff så jag tog mig an några av dem innan klockan plötsligt hade blivit 01 och det var dags att sova.

Men jag kan inte undanhålla er följande länk som Niklas visade mig. Först fattade jag ingenting men sedan berättade Niklas hur det hela funkade. Lite kul är det ju.

Henrik visar filmen ”Månen” för undertecknad nere i underjorden.

filmvisningav-henrik09

Undertecknad på plats för att leverera en timmes föredrag i Töreboda.

torebodafdrag0911

Undertecknad, Christer Teike och Tage Bång.

teiketageojag

Loading