Lunch med Markus och Åbergs museum

Anneli och Ylva har träffat en kompis på Åbergs museum.

Vaknade med åskan i morse men inget regn. Och dagen skulle bli ganska regnfri. Eftersom jag var orolig för hur det gått med AFU då Norrköping fick sin beskärda del av regnandet i går ringde jag både Tobias och Anders under dagen och det visade sig att vatten runnit in i hallen mellan lokalerna i 79:an. Men inget hade lyckats ta sig vidare genom dörren in till arkivet.

Det är bedrövligt att vi har världens största arkiv när det gäller det okända och tvingas hålla till i källarlokaler.Lokaler som varje gång det blir ett ösregn (och det blir det då och då) hotas av översvämning. Det är inte hållbart och vi måste verkligen bort från dem så snart det går. Men det handlar om pengar. Att kunna hyra något större och därmed dyrare.

Markus utanför klubbhuset.

Ylva bodde över natt här så det blev gemensam frukost och sedan pratade jag en bra stund med ett ufovittne innan vi satte oss i bilen för att köra till Bro-Bålsta GK och lunch med Markus som jobbar där.

På plats i butiken.

Han jobbar både som juniortränare och tränare för de som hyr honom och står i butiken vilket han också tycker om. Vi stannade där någon timma och hann sitta ute och äta oxbringa med rotmos som smakade alldeles utmärkt. Så den restaurangen kan vi rekommendera. Ylva var också mycket nöjd med sin torsk.

Lunch vid artonde hålet.

När vi var klara där och Markus hade visat runt oss lite i klubbhuset körde vi till Läkarmissionen i Bro för att kika. Och där gjorde jag några bra fynd precis som Anneli (ett porslinsfat i en serie hon har ett av sedan tidigare) och Ylva (som fyndade likörglas).

Bra fynd.

Mina fynd var några böcker till AFU och dessutom en bok som jag hade sedan tidigare men som jag upptäckte att jag glömt att skriva in i min stora ufobibliografi! Nämligen ”Det förgångnas närvaro” där Bo Berg skriver om ÖB:s ufoobservation 1948 (som jag ofta berättar om under mina föredrag) och om sin och hustrun Liz egen observation vid Nammajaure.

Efter lite kringelikrokar kom så fram till Åbergs Museum och då hängde regnet och åskan verkligen i luften, varmt som en bastu, men märkligt nog blev det aldrig något av det.

Inne på museet var det lika varmt och de få små bordsfläktar som stod där hjälpte bara om man stod alldeles intill dem.

Vi stannade en bra stund för museet är en fantastisk plats, luftigt och fyllt av serieminnen, inte minst Disneyfigurer med fokus på 30- och 40-talet, men också lite tidigare. Och även originalteckningar från andra seriehjältar och figurer som Dick Tracy, Barna Hedenhös, Simpsons och många fler.

Givetvis original av såväl Don Rosa som Carl Barks. Och Gustaf Tenggren som vi tidigare sett en utställning om på Millesgården. Inte illa.

Simpsonsfigurer på Åbergs Museum.

En avdelning var helt tillägnad Stig Helmer och Lasse Åbergs filmer om denne älskvärde antihjälte.

Ur filmerna.

Det jag gillade mest var att det fanns så mycket originalsaker. Massor. Lasse Åberg själv berättade i en inspelad presentation från en monitor att detta nog kunde vara världens finaste samling när det gäller tidigare Musse- och Kalle-saker.

Det var en väldigt snygg utställning, högt till tak, som jag gillar, och med tydliga skyltar på allt.

När vi var klara bjöd Ylva oss på fika och vi satte oss utomhus i värmen och blev efter en stund uppvaktade av en duva som mest liknade en hybrid mellan en höna och en duva. Den fick några smulor från oss eftersom den upptäckt oss lite sent.

Efter ett stopp på Biltema för lite handlande inför festen, och där jag åt en stor mjukglass, körde vi tillbaka hem. Jag stannade kvar där medan Anneli körde Ylva till sitt.

Under tiden jobbade jag på med att besvara en del viktiga mejl som ramlat in under dagen, bland annat ett från Malmö stadsarkiv och ett annat från Lund, jag ska hålla föredrag på båda platserna. Skrev också till arrangörerna som jag ska prata för i Oslo senare i år.

Satte mig också och gjorde ett schema för hösten fram till och med november eftersom det är så mycket nu att jag inte längre kan hålla ordning på det annars. Sedan blev jag fast i arbetsrummet en stor del av kvällen med Anneli på andra sidan. Gick igenom stora högar med utskrifter och ufodokument, svarade på sådant som blivit liggande och lade annat i en hög för senare.

Anneli jobbade på med festförberedelser men till sist tog vi en paus och tittade på några sammandrag från dagens fotboll, jag åt några mackor och 00.15 stängde jag butiken., Då hade Niklas kommit fram till Wien på sin resa.

Jag försöker fånga duvan på bild och Ylva fångar oss.
Monter på monter med gamla Kalle Anka-figurer och Musse Pigg men också en del andra ur Disneys utgivning.
En gammal Kallefigur.
Allt gammalt var inte så vackert.
Mycket var väldigt välbevarat.
Från början var Kalle väldigt långnäbbad.
Vardonmaskinen från ”Den ofrivillige golfaren”.

Loading