Filmning i Vallentuna och P3 Klubben

Hillevi berättar för Felix om det som hände på den här platsen för snart 50 år sedan.

Efter ett ärende i Barkarby tidigt på morgonen tog jag bilen och körde in till stan och produktionsbolaget Filts redaktion på Garvargatan. Jag har varit där förut och spelat in ett program i det okända-serien med Caroline Giertz men nu var det P3 Klubben som väntade på mig. Närmare bestämt Kristofer Andersson och Nanna Olasdotter Hallberg som skulle intervjua mig i tjugo minuter.

Jag och Jenny i Filts lokaler.

Men innan jag hann in i studion sprang jag på min tidigare DN-kollega Jenny Nordlander som är redaktionschef på Filt och det blev ett kärt återseende. Tio år sedan sist faktiskt. Vi jobbade på DN.se under några år och sedan dess har Jenny tagit många fina kliv när det gäller journalistiken.

I studion med Nanna och Kristofer.

Själva intervjun handlade givetvis mycket om det som händer i USA och i kongressen och när jag kom ut från inspelningen hade jag fått ett mejl från DN som ville kolla manus till den DN Spotlight jag spelade in där ett par dagar sedan. Såg bra ut så jag skickade ett okej med några små korr.

Ann skänkte en del material till AFU.

Körde sedan vidare till Ann som väntade på mig på Skepparagatan. Jag hade lovat att fortsätta hjälpa henne att städa i ett förråd i källaren. Själv spanade jag efter material efter Ernst Linder d.y. som ju var både en god vän och intresserad av ufofrågan. Och det dök upp några små bitar till som vi vill spara på AFU.

Hade faktiskt lyckats få en p-plats på samma gata, vilket inte är så lätt, så när vi kånkat upp allt från källaren kunde jag stuva in det i bilen ganska enkelt.

Nästa etapp skulle ha blivit ett besök hos ett ufovittne men precis innan jag skulle ge mig iväg fick jag ett återbud med goda skäl. Så det fick bli till att köra hem istället, lasta ur bilen, sortera allt och sedan köra till återvinningen med det som bara var skräp. Anneli höll på att lägga in päron och eftersom hon inte skulle bli klar förrän vid 15 fortsatte jag sedan vidare till Semic som hört av sig om att de hade böcker att skänka.

Böcker från Semic.

Hemma bar jag och Anneli med gemensamma krafter boklådorna (tunga!) ut ur bilen och in i garaget och sedan packade vi istället i de fyra bänkar som blivit kvar och som, med sina plastfötter monterade, kunde köras till utlånaren.

Eftersom hela dagens schema blivit ändrat så frågade jag Anneli om inte hon ville hänga med mig till Vallentuna där Felix Herngren med team skulle intervjua Hillevi Andersson som jag känner sedan länge. Eftersom jag visste att Hillevi ville ha mig med och att det skulle kännas som en trygghet så tyckte jag att det var en bra idé att åka dit även om jag själv inte skulle intervjuas.

John ger Hillevi några frågor att svara på.

Jag och Anneli var där mer än en timme före filmgänget så vi hann dricka kaffe (Anneli), cider (jag) och äta nybakad sockerkaka (båda), men framför allt hinna prata lite med Hillevi och hennes man.

Hillevi är Vallentunavågen personifierad och det hon och flera andra såg den 24 mars 1974 är fortfarande en gåta. Liksom flera av de observationer som följde. Vill ni läsa om hela vågen så finns det en artikel jag skrev till 40-årsjubileet 2014, nu är vi på väg mot 50-årsdagen.

Felix, Elisabeth, Fred och Hillevi.

Den första timmen, drygt, av filmande genomfördes i ett rum hemma hos Hillevi där två kameror fångade henne och John ställde frågorna men där jag fyllde i med några som jag tyckte borde komma med. Hillevi skötte sig med den äran och efter en lite tvekande första minut så berättade hon sin historia rakt in i kameran.

Vi gav oss också ut till två av de platser som Hillevi, två av hennes barn och hennes föräldrar såg märkliga föremål som vid ett tillfälle lyste rakt in i bilen så att den blev helt upplyst och skrämde de äldre föräldrarna så att de fick Hillevi att köra därifrån.

Hillevi berättar för Felix i Hagakorset. Fred Andersson fångade ögonblicket.

En arg man som såg fotografen Nils flyga lite för nära hans tomt hotade att hämta bössan och skjuta ned den men annars gick allt smärtfritt. Eller kanske ändå inte. Myggorna var stora som gråsparvar och lika många som en flock sparvar när vi filmade vid Malmhagen där Hillevis föräldrar bodde när det hela ägde rum. Vi stod där och viftade allihop och om den här scenen kommer med i TV4-serien så kommer ni att höra Felix kommentera dem. De var riktigt jobbiga.

När vi äntligen var klara körde vi hem Hillevi, Ingvar och Elisabeth efter en lång kvälls filmande. Själva styrde jag och Anneli mot Burger King i Kista där vi köpte med oss kvällsmaten hem.

Innan det blev sängdags letade jag reda på en bok och hjälpte Anneli att dra en duk. Men 00.15 var också jag i säng.

Loading