Sveriges Radio vill stoppa UFO-Sveriges Radio

Martin och Lova intervjuar undertecknad.

I dag fick jag ett mejl från en jurist på Sveriges Radio som anser att vi använder deras registrerade varumärke i namnet UFO-Sveriges Radio. Så här skriver bolagets jurist bland annat:

”Vi noterar att ni använder förledet ”UFO-” och att poddens titel delvis består av er organisations namn. Det är dock vår uppfattning att det finns en uppenbar förväxlingsrisk mellan SR:s verksamhet och er podd.
Användningen av SR:s varumärke innebär enligt vår mening en risk att publiken kan uppfatta att er podd härstammar från SR. Det skulle också kunna vara fråga om en överträdelse mot marknadsföringslagen i form av ett otillbörligt utnyttjande av SR:s renommé. Eftersom SR är ett företag i allmänhetens tjänst är det viktigt att vår verksamhet står oberoende från andra intressen och inte förknippas med andra aktörer. Vi ber er mot bakgrund av ovanstående att upphöra med användningen av SR:s varumärke och snarast byta namn på er podd så att någon förväxling mellan den och SR:s verksamhet inte längre kan ske. Jag ber att ni skickar en skriftlig bekräftelse via e-post till undertecknad på att så har skett senast den 22 september 2023.”

UFO-Sverige tänker givetvis inte byta namn på dessa lösa anklagelser. Vi använder vårt eget namn ”UFO-Sverige” och har lagt till ”Radio”, och ”Radio” kan knappast vara skyddat. Att vi inte skulle få använda vårt eget föreningsnamn i ett poddnamn är helt absurt. Någon förväxlingsrisk finns inte. Och att jurister antyder att vi använder ”förledet ’UFO-’” är ju inte sant; UFO-Sverige är ett begrepp och båda orden en integrerad del av vårt namn.

När jag inte läst trista mejl från jurister har jag låtit mig intervjuas av just Sveriges Radio som gör en serie om liv i rymden. Vid 13- hade jag besök av Martin Wicklin och Lova Nyqvist Sköld som intervjuade mig i soffan. Vi pratade i 45 minuter och nu ska allt klippas samman och programserien sänds i P1 under oktober.

Förmiddagen ägnade jag åt att jobba med bokmanuset och att spela badminton med Stefan som vann dagens batalj med (min siffror först) 8–15, 13–15, 15–12. Så nu leder jag bara med 12–10 i matcher och eftersom Stefan åker på sen semester dröjer det ett tag innan jag ger honom en ny chans att klå mig.

Jag hade också ett långt samtal med en ufoobservatör och med Felix och producenten John angående inspelningen av TV4-serien. Framåt kvällen vandrade jag över till en man som vi tror har förklaringen på ett svenskt ufofall. Mannen bor faktiskt bara några kvarter från mig. Hur det gick får ni se när serien kommer.

Till kvällsmat blev det falukorv med stuvade makaroner och mjölk. Smarrigt! Därefter tittade jag och Anneli på ett avsnitt ”Happy valley” innan jag satte mig och jobbade med lite saker för TV4-serien och med boken. Och så skrev jag en text om vad jag kallar Facebookufologer som vi lade ut på ufo.se.

Loading