Inne och ute

Kall promenad.

Det är så där isande trist när man hamnar iden minsta vind i dag. Och det gjorde jag och Anneli när vi efter lunch gick ut en sväng och följde Växthusvägen. Men när vi väl vände in på Vikingavägen försvann vinden och det blev betydligt trevligare att gå och sedan höll det i sig hela vägen tillbaka hem.

Jag har ägnat en del av förmiddagen till att gå igenom gamla Vecko-Journalen från 1925 i jakt på artiklar som intresserar mig. Hittade en kul intervju med Conan Doyle, en längre artikel av min favoritastronom Knut Lundmark och mycket annat. Till och med en artikel skriven av en annan svensk astronom som diskuterade astrologin (som han givetvis inte trodde på men ändå gav en intressant redogörelse för) och en artikel om pilgrimsvandringen till Lourdes där stackars människor försökte bli botade.

När jag gick igenom Vecko-Journalen från 1924 hittade jag en artikel med den kanske lite väl tidigt satta rubriken ”Hitler – Hans liv och gärning” skriven av Gunnar Berndtson som den 8 november 1923 faktiskt träffat Hitler och pratat med honom. Berndtson citerar följande olycksbådande svar på en fråga:

”…vi kommer ingenstans med bara ord. Tyskland måste räddas genom handling, måste räddas undan bolsjevismen, undan fransmännen som med sin politik störtar sig själva och oss i den röda avgrunden. Jag vet inte när stunden är inne, visste jag det skulle jag inte förråda det”, sa Hitler och smålog bistert mot Berndtson.

Senare samma kväll blev Berndtson vittne till hur Hitler och hans beväpnade anhängare under ett möte i Bürgerbraükeller avsatte Bayerns regering och sedan utfärdade mobiliseringsorder och samlade sina anhängare för att tåga mot München för att nästa dag mötas av kulor och stoppas.

Men detta var alltså bara början på Hitlers plan att återupprätta det tyska riket och snart också dra hela världen in i ett blodigt krig.

Pratade under dagen med släktingar till Majbritt Argus som nyligen gick bort. Skönt att få höra att hennes sista tid var bra. Jag och Anneli kunde tyvärr inte ta oss till Jönköping på begravningen. Nu vilar hon snart i minneslunden tillsammans med min mammas bror Nils som hon var gift med under många år.

Efter att ha kört Anneli till pendeln satte jag mig vid datorn och besvarade några brev. Det blev sex stycken till slut. För även om de flesta mejlar numera så är det en hel del människor som skickar vanliga brev också. och det gillar jag!

Pratade också med en journalist på en större tidning som vill göra reportage om AFU. Journalisten visade sig ha en del baskunskaper vilket är bra så nu gäller det bara att hitta ett tillfälle att ses.

Eftersom Anneli var borta några timmar lagade jag köttfärslimpa men utan ströbröd eftersom jag för mitt liv inte kunde hitta den. När Anneli kom hem var maten klar och hon plockade fram ströbrödet på fem sekunder, i en låda som jag gått igenom två gånger… Nå, köttfärslimpan blev helt okej ändå.

Inköpt.

Sedan bänkade vi oss och tittade på ”Mästarnas mästare” på Play. Och mitt under programmet vann jag en Traderaauktion då mitt bud på 19 kronor för en singel med spåret ”Fly on UFO” visade sig hålla hela vägen. Bandet heter Chrome och jag kan inte säga att jag vet det minsta om det, men ett bra köp till AFU.

22.30 blev det sängen med ”Den långa flykten”. Inte så dumt.

Loading