Podd ute, lunch och märklig bild

På Lilla Asien.

Strax före 12 gav jag mig iväg till Lilla Asien för att äta lunch med min tidigare arbetskamrat Staffan och vi kände oss mycket välkomna av personalen. De har saknat oss! Jag hade med mig en kasse jazzböcker som jag fått av Johan och som Staffan köpt av mig plus min senaste bok som Staffan också investerade i.

Vi blev sittande där i nästan två timmar innan Staffan var tvungen att sticka iväg för att vara barnvakt och jag behövde dra hem.

Hemmavid blev det mest att vända för att åka och veckohandla med Anneli. Inte så mycket folk på Coop den här tisdagen. Det blev också en avstickare till Barkarby för ett ärende och för att handla glass.

Under eftermiddagen fick jag ett spännande samtal från Albin på Crazy Pictures med en uppdatering när det gäller lanseringen i USA och Storbritannien av ”UFO Sweden” som då kommer att få ett nytt namn. ”UFO Sweden” anses lite för provinsiellt. Vi diskuterade två alternativa namn varav ett tyckte jag lät riktigt bra. Eftersom detta är ett pågående arbete så låter jag det stanna mellan mig och Crazy ännu så länge.

I dag kom så äntligen podden ”Världen bortom vår” ut och ni kan lyssna på den här. Det finns verkligen många poddar. Om det finns för många, tja, det är bra med mångfald! Det var i augusti 2023 (och vid ännu ett tillfälle) som Jonathan Garcés gjorde en av intervjuerna med mig på Bauer Media.

På plats med Jonathan Garcés på Bauer Media.

Pratade med min vän C i Sundsvall som blir mer och mer konstig. Nu har hon förläst sig på såväl Bibeln som Koranen och menar att hon är ett slags gud, och alla vi är det. Hon kan också tänka fram flygande tefat som hon vet hur man styre (med tankekraft).

Jag blev inte förvånad när hon berättade att hon satt på psyket, något hon inte verkade särskilt bekymrad över. Det är så synd om henne. Vi har haft kontakt i över tjugo år men den senaste tiden har hennes röst förändrats och hennes tankar blivit mer och mer extrema.

Det starka ljuset.

Strax innan hon ringde fick jag ett samtal från en man som tagit en bild med en åtelkamera som var placerad sydsydost om Gävle. Ja, det är ju kameran som har registrerat något på himlen. Bilden togs av den automatiska kameran den 5 oktober 2023 klockan 00.18,51 på natten.

Kameran fångade ett mycket starkt ljus som verkade skicka ned en stråle mot marken. Men jag misstänker att strålen är en reflex i linsen. Johan på rapportcentralen kollade Uppsalas meteorkameror och de hade inte registrerat något vid den tidpunkten och jag kunde heller inte hitta någon bolid i mina arkiv. Det finns heller inga andra rapporter till UFO-Sverige vid den här tidpunkten.

Månen var uppe vid tillfället och stod 24 grader över horisonten i öster. Kan det vara den som har orsakat ljuset? Får ta ett snack med mannen som skickat in bilden igen för att få data om i vilken riktning kameran pekade.

Klockan 18 drog vi igång grillen och sedan bänkade vi oss för att se de svenska fotbollsdamerna vinna över Irland. Men lätt blev det inte. ”Bara” 1–0 efter 3–0-vinsten borta och det satt hårt inne.

Pratade en stund med Johan A också under eftermiddagen. Som vanligt när vi pratas vid handlar det om böcker eller antikvariat (vilket ju också handlar om böcker). Johans senaste donation till AFU var verkligen fin och nu gäller det för mig att hitta ett bra ställe att sälja böckerna på.

En brittisk tidning avslöjar i dag att den brittiska regeringen håller på att ta fram en plan för hur man ska reagera om det visar sig att man har upptäckt utomjordiskt liv. Låter klokt. Alltid bra att vara förberedd oavsett om det handlar om en upptäckt genom James Webb-teleskopet eller om en viss visselblåsare i USA visar sig ha rätt.

En rapport om en undersökning av orsaken till Hessdalenljusen har publicerats. Erling Strand är en av forskarna bakom den. Slutsaten är att elektriska strömmar i marken skulle kunna vara en av de mekanismer som orsaker ljusfenomenen. Det låter intressant eftersom Bjørn Gitle Hauge, en annan var författarna, berättat för mig att de flesta ljus som registrerats under senare år har kommit upp från marken och rört sig mot skyn, i alla fall en kort bit.

Och så ser det ut som att blir en ny ufofilm av Steven Spielberg, mannen bakom den ikoniska ”Närkontakt av tredje graden”. Så här skriver Variety: ”For his part, Spielberg, 77, is also staying busy. He will likely make his next project a UFO film based on his own original idea. David Koepp is writing the screenplay, sources say.” För er som läser DN Kultur är detta inget nytt, där fanns en notis redan för mer än en vecka sedan. Men jag har bara inte hunnit skriva om det. Gjort nu. Premiär den 15 maj 2026 blir det i vilket fall.

Sista timmen i dag, innan det blev sängen med en bok, började jag skriva mitt föredrag som jag ska hålla på Ponduroza vid Gårdeby i Östergötland på lördag. Jag var där den 17 juni förra året och pratade och eftersom det är ett litet café mitt ute på landet var det ingen trängsel. Men de vill ha mig tillbaka igen så då kommer jag!

Loading