Uppsala igen

Uppsala – alltid värd en resa.

I dag har vi varit i Uppsala hela dagen, den här gången med Ylva och utan Markus, men med Anneli givetvis. Vi har hälsat på vänner, sålt lite seriealbum till förmån för AFU och så hämtade vi upp några kassar böcker på vägen.

Det blev en riktigt bra dag som började med att vi plockade upp Ylva i Akalla, soligt men blåsigt när vi körde Europavägen upp mot Märsta för att svänga av längs småvägar mot Torresta där jag hade bestämt träff med en man som var i färd med att flytta och som skänkte bort böcker.

Anneli packar böcker och fyller bilen.

Det blev en riktig liten utflykt längs vägar jag aldrig tidigare åkt längs och trevligt att träffa en ny person även om det blev kort. Och glad blev han för nu var huset tomt och han kunde flytta in till Uppsala.

Kassarna lämnade.

För oss gällde det att ställa in siktet på Seriezonen på Drottninggatan. Där hade jag också bestämt träff för att lämna ett antal kassar med Bamse, Niemi, Kalle Ankas pocket och lite annat som jag ville sälja och de ville köpa. Det blir kanske en tusenlapp till AFU.

Vi stod lite illa parkerade på gatan så jag var bara inne en kort stund och sedan körde vi och parkerade vid Helga Trefaldighetskyrkan där det pågick en vigsel så vi hade tur att hitta en tom plats.

Lunch vid Fyrisån.

Det var väldigt många turister ute och rörde sig, ett gäng stod och filmade upp mot Domkyrkans över plan där det stod en grupp och spelade. Men vi vandrade förbi för att fortsätta till Åkanten och äta lunch och slog till på helgens tips. Blåsigt men god mat.

Reapriser.

Sedan blev det shopping. Tjejerna snokade rätt på en skobutik med reapriser och köpte var sina par skor. Massor av folk även där.

Det fortsatte blåsa när vi gick vidare till The English Bookshop några kvarter därifrån, på Svartbäcksgatan 19. En bokhandel jag ofta tänkt att kika in på. Och vilket fantastiskt sortiment! Science fiction-avdelningen var i särklass men de böcker jag hittade stod på ”Science”.

Bra köp.

Den ena, ”Death from the skies!” av Phil Plait kommer jag att ha nytta av när jag skriver min bok om saker som faller från himlen. Den andra, ”Astounding” av Alec Nevala-Lee, kommer jag att ha glädje av många gånger eftersom den berättar flera intressanta författares historier. Bland annat John W. Campbell, Isaac Asimov, Robert Heinlein och L. Ron Hubbard. Spännande!

Fantastikbokhandeln.

Innan vi gick till bilen blev det också ett stopp på Fantastikbokhandeln på S:t Eriks Gränd 6 som så ofta har varit stängd. Men vikarien som stod där stod där just för att han också hade upptäckt samma sak och erbjudit ägaren att hoppa in när han själv inte kunde stå där.

Det är en riktigt bra bokhandel också den och även om jag inte köpte något den här gången (Ylva hittade en bok) så är det alltid ett nöje att spana i hyllorna. Men sedan blev det bilen och så körde vi till Ylvas bror Mats och hans fru Karin där vi ska bo i natt.

Mats bär böcker.

Där blev det rabarberpaj och glass i trädgården men så kom Mats och Karin på att de hade en del böcker som de ville bli av med. Då var det bara att gå ned i källaren och börja bära. Så nu är bilen hyfsad full igen.

Trevligt att ses!

Jättetrevligt att träffa familjen plus två av döttrarna och deras små telningar och väldigt snällt av Mats att sedan köra oss tre till ölfestivalen som var en bra bit bort.

Uppsala craft beer festivalen hade lockat mycket folk och vi hade en bokad tid från klockan 17 men lyckades komma in lite tidigare, vilket var bra. Några planer på att stanna till 21 hade vi ju inte för då var det tänkt att vi skulle sitta framför teven och titta på Tyskland–Danmark i åttondelsfinalen i EM. Och det gjorde!

Soligt och trevligt.

Som vanligt när det gäller ölfestivaler får man ett glas i inträdesbiljetten och så får man köpa smakpoletter vilket innebär att man får cirka 10 centiliter öl på varje polett (som bestod av en kapsyl).

Detta innebär i sin tur att det inte blir några excesser men väl goda möjligheter att hinna smaka på många av småbryggeriernas produkter. Här fanns så väl svenska, norska som nederländska bryggerier representerade plus en rad andra länders.

Jazzbandet.

Flera band spelade bland annat ett som spelade jazz och som var riktigt kul att lyssna på. Då svängde det!

Efter ett par timmar köpte vi mat i några av matvagnarna som fanns på området och därefter blev vi sittande vid ett bord för att då och då vandra iväg och komma tillbaka med ännu ett smakprov efter att noggrant ha spolat rent våra glas mellan varven.

Vackra färger på ölen.

När vi väntade på vår taxi tillbaka till Mats och Karins hus pratade jag med Niklas och han och Markus satt hemma i soffan hos oss och tittade på fotboll. Niklas hade kommit tillbaka från Almedalsveckan under dagen och Markus hade jobbat. De bor kvar över natten båda två.

Ett besök på Ica och sedan bänkade vi oss för matchen Tyskland–Danmark utrustade med jordnötter, ostbågar och en stor kall cola. Och vilken underlig match det blev. Avbrott för åska och hällregn, ett bortdömt mål för Tyskland, ett bortdömt mål för Danmark, straff för Tyskland och till slut vinst för värdnationen med 2–0. Väldigt synd om danskarna

Därmed var dagen slut. Jo, jag fick ett mejl från en kille som skrivit en låt med spökraketen i Nammajaure som tema. Och där samplat in mig där jag på engelska berättar om händelsen. Nu undrade han om det var okej. Och det var det. En ära! Jag återkommer om låten när han har släppt den på riktigt.

Sedan är det roligt att antalet recensioner från läsarna fortsätter att ramla in. Det gäller min senaste bok ”UFO – Närkontakterna som skakat världen” (Semic) givetvis. Ni kan läsa dem här och även höra av er om ni vill köpa ett exemplar.

Loading