Mot Norrköping och Beetlejuice

Kul och tajt med bra skådespelarinsatser.

Förmiddagen gick åt till att förbereda några föredrag som jag ska hålla framöver. Bland annat det i Malmö nu på söndag då vi samlat till medlemsmöte i UFO-Sverige. Just det föredraget är fullbokat. Men jag har också jobbat med ett som ska hållas i Luleå den 17 september och ett i Gävle några dagar senare, den 19 september.

Men i dag bar det av till Norrköping för att gå på teater (musikal), Beetlejuice med Anneli och Ylva. Och det blev riktigt kul! Men efter att ha plockat upp Ylva så siktade vi först in oss på AFU där jag skulle lämna en påse böcker och hämta ett gäng med lådor med böcker som jag ska bedöma om vi ska behålla eller säja.

Stopp på AFU.

Som vanligt var det liv och rörelse på arkivet och vi hann prata med några av de som jobbar där och Anneli och Ylva hann ta en kopp välförtjänt kaffe. Jag passade på att använda kopieringsapparaten för att fixa några kopior till mitt eget arkiv.

Tjejerna kollarna in en karta från Moa Martinssons tid i Norrköping.

Efter att ha packat lådorna i bilen körde vi och parkerade och gick sedan till Stadsmuseet som har en liten men bra utställning om Moa Martinsson. Trots att det inte fanns så många föremål, några kläder och reseutensilier och en skrivmaskin, var det en omskakande och fascinerande utställning som nästan helt byggde på citat ur Moa Martinssons böcker.

Den nöd hon beskrev, och som hon själv upplevde, var omskakande. Och faktum är att det inte är mer än 100 år sedan. Sverige har förändrats i grunden sedan dess. En bra utställning i all sin enkelhet. Ögonöppnande.

Visst är de!

När Anneli och Ylva shoppat kom de ut med var sin tygpåse som passar dem som hand i handske. Ylva köpte en till dem var och de kommer inte att få svart att fortsätta leva upp till rubriken på påsarna.

Som vanligt bor vi på Grand hotell som är ett Elitehotell. Så när vi checkat in och jag ställt bilen i deras garage softade vi en stund innan det var dags att vandra till restaurangen, Bistro Le Bon på Kungsgatan 43 med utsikt mot en spännande korsning med mycket trafik och folk.

Bra restaurang.

Efter var sin drink med lite oliver och chips till förrätt fick vi in våra huvudrätter som alla var bra. Ylva åt en halstrad rödingfilé, Anneli en råbiff (som hon bad att få in en gula och en dijonsenap till, vilket hon fick utan kostnad) och jag en pepparstekt oxfilé.

I väntan på föreställningen.

Nöjda gick vi sedan till Östgötateatern för att tillsammans med en fullsatt salong se teaterns uppsättning av ”Beetlejuice” i musikalform. Och vi blev verkligen inte besvikna. Inte minst Sayuri Yukawa i rollen som Lydia var helt fantastisk. Henne hoppas jag att vi får se mer av. Tillsammans med Peter Jansson som Beetlejuice bär hon föreställningen men alla var bra i sina roller.

Vi satt mitt på sjätte raden så det kunde vi heller inte klaga på. I paus tog vi en runda runt teatern för att tjejerna skulle få lite steg som de tyckte att de låg efter med i dag.

När allt var slut blev det flera välförtjänta inropningar och sedan tog vi sikte på hotellet som bara ligger några hundra meter bort. Ett stopp på Bishop’s hann vi också med där vi tog var sin Omnipollo Pils, men framåt 23 var vi tillbaka på rummet.

I morgon blir det uppe med tuppen för att köra till Ängelholm.

Loading