Bokmässan och middag bland månkameror

Guidad tur på Hasselblad Center.

Vi tog upp oss upp redan 07.30, jag och Anneli, för att göra oss klara och köra mot Göteborg. En resan genom regn och rusk med ett stopp i Tidan för att handla var sin räkmackor, dricka och lite efterrättskakor på Österbergs konditori och sedan köra över gatan till Peter och Böckernas hus.

Peter och undertecknad.

Där lastade vi av en billast med böcker som hade tyngt vår stackars Toyota under resan ned och nu ska Peter och hans personal gå igenom allt och ge ett pris. Pengarna går som vanligt till AFU.

Vi hann också sitta ned i antikvariatets kök och äta våra mackor, prata en stund och sedan äta vår biskvi och chokladboll innan vi tog vägen mot Mariestad och ut på Europavägen. Det skulle bli ett stopp till, för att tanka, i Alingsås innan vi kom fram till Göteborg och parkeringshuset.

Då hade vi fördrivit tiden med att läsa (Anneli) och prata i telefon (jag – och Anneli) under de drygt fem timmar det tar att köra. Det blev samtal med Fred, Mats, Olle, Tage och några till.

Vi parkerade i Focusgaraget, checkade in på vårt hörnrum på våning 14 och ringde Cilla på Semic och sa att vi var här. När hon mötte upp kom en gammal bekant förbi, Ulf Elfving som jag gjort några radioprogram med, och vi hann prata lite kort innan vi alla var tvungna att gå till vårt.

Jag och Cilla i Bonniers monter.

Men det blev ett kort nedslag på rummet, snabb dusch och ombyte och sedan ner till Bonniers monter för ett nytt möte med Cilla. Anneli bestämde träff med Ann-Sofie, vår gemensamma kamrat, medan jag rusade iväg för att hitta hennes bättre hälft Johan.

Till slut hittade vi varandra vid DN:s scen och då hade jag hunnit heja på gänget som jobbar i Vetenskap och Folkbildnings monter där jag ska prata på söndag.

Medan tjejerna skötte sitt tog jag och Johan en fika som vi delade på vid ett ståbord vid Rymdstyrelsens scen. Johan hade fixat ett signerat exemplar av Marcus Wandts bok som heter ”Betraktelser i omloppsbana” (som jag nog hade kallat ”Betraktelser från omloppsbana” och där vår senaste astronaut hade skrivit: ”Bäste Clas, Till oss som vet vad som finns där ute”. Trevligt.

Möte med Soraya.

Men det blev en kort paus för 18 var vi båda bjudna på en exklusiv middag för 30-talet inbjudna på Hasselblad Center som ligger vid Götaplatsen. Innan vi hann lämna huset sprang jag på Henrik Brandão Jönsson, som jobbar för DN i Brasilien, och Soraya Hashim som jag gjort ett gäng poddar om sekter med. Vi gjorde ju också en livesänd podd under förra årets Bokmässan som var väldigt välbesökt. Duktiga Soraya skulle moderera några samtal.

Men sedan vandrade jag och Johan iväg genom regnet mot Göta platsen och middagen som Hasselblads Center hade bjudit in till. Johan med mitt paraply och jag med huvan på rocken uppfälld.

Jag och Marie Rådbo.

Det skulle bli en fantastiskt rolig kväll. Redan i foajén, där vi bjöds på bubbel, träffade jag Ingrid Elam som tidigare jobbat på DN Kultur och Maria Küchen som skrivit en fantastiskt bra bok om rymden. Kul att träffa dem båda. Men också Marie Rådbo, astronomen som skrivit så många bra böcker för barn och unga och som hjälpt mig att faktakolla flera kapitel i min nästa bok ”Världsrymden anfaller”. Det var ett tag sedan vi sågs.

Äkta månkamera.

Efter ett långt och trevligt mingel där Bokmässans programchef Oskar Ekström pratade länge med mig om ufo och rymden fick vi en guidad visning av den fina utställningen som centret skapat kring Victor Hasselblad och hans kameror. Massor häftiga bilder men där själva kamerorna var höjdpunkten där de stod i en monter. Alltså kameror som alla varit på månen plus magasinet som Neil Armstrong använt när han tog sina ikoniska foton på månens yta 1969.

Månsmycket.

Där låg också ett smycke som tillhört Victor Hasselblads fru Erna och där det ska vara så att samtliga Apollofärder hade med sig en liten berlock som astronauterna sedan gav till henne. Säkert inget som Nasa, som vägde minsta gram som skulle fraktas i kapseln mot månen, hade gillat.

Marie Rådbo tar en bild av de unika kamerorna.

Jag blev placerad vid ett bord med Maria Lantz, professor vid universitetet i Malmö och styrelseledamot i Hasselbladsstiftelsen, Sandra Lewinsson, som var en av de ansvariga för den affärsmässiga delen av Bokmässan, Sandra Siljeström, Rice, Göran Hilmersson, professor i organisk kemi och medlem av Hasselbladsstiftelsens styrelse och Leif Pagrotsky som en gång var såväl kulturminister som rymdminister.

Samma bakstycke som nedan.

Jag kan lugnt säga att vi hade några riktigt trevliga timmar med suverän mat och väldigt bra samtal där jag fick möjlighet att berätta om såväl AFU som UFO-Sverige för intresserade öron.

Ett filmmagasin som användes under den första månlandningen.

Av en slump hittade jag en lapp under mitt fat där det stod att jag vunnit ett pris och innan vi skiljdes för kvällen kunde jag hämta ut en kasse med böcker och en massa annat om Hasselblad. Jag hann också prata en bra stund med Karin Lundwall som är vd för SF-bokhandeln och som givetvis också är dotter till SF-legendaren Sam J Lundwall. Vi har setts förut men det var ett bra möte också det.

Till slut tog kvällen slut och jag, Johan och Leif Pagrotsky vandrade ivrigt diskuterande böcker tillbaka mot hotellet. Johan åkte upp till sin våning och jag till min där Anneli väntade. Och vi hade mycket att prata om, för hon och Ann-Sofie hade hunnit både att handla böcker, gå på ett seminarium och varit ute och ätit japanskt.

En bra kväll för oss båda.

Loading