Ny ufoansvarig

evabfoi

Det här är försvarets nya ufoanssvariga, Eva Bernhardsdotter på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Ni kan se henne framför pärmarna med uforapporter från 1946 fram till i dag, pärmar som en gång i tiden stått på Försvarsstabens Luftförsvarsavdelning men som 1965 lämnades över till dåvarande FOA och sedan dess har gått i arv från Tage Eriksson, Sture Wickerts, Arne Gjärdman, Karsten Jöred, Sandra Lindström, Per Söderberg och nu till Eva Bernhardsdotter.

Eva, med erfarenheter från såväl Nasa som svenska Rymdbolaget, har själv valt att ta över uppgiften efter den nyligen bortgångne Per Söderberg. Jag tillbringade några timmar på hennes tjänsterum i Kista nu i förmiddags, presenterade UFO-Sverige och AFU och intervjuade henne om hennes egen bakgrund. Men mest pratade vi bara.

Eva kommer utan tvekan att bli en bra ufoansvarig. Hennes vetenskapliga bakgrund är gedigen och hennes intresse för ämnet genuint. Hon är en öppen person utan låsningar samtidigt som hon givetvis kan närma sig ämnet med en forskares ögon. Jag ser fram emot ett långt och givande samarbete.

Efter besöket på FOI blev jag telefonintervjuad av en åttondeklassare som skulle skriva en uppsats om Plymouthbröderna och sedan ringde Ida på Rock-klassiker och undrade om jag kunde vara med i radio och prata ufo i nästa vecka. Det funkade inte för min del så hon lovade återkomma med andra möjliga datum.

Har suttit en hel del i telefon i dag. Bland annat har jag försökt hjälpa Amanda som planerar att åka upp till Åreområdet för att tillsammans med en annan av våra fältundersökare, Anders, söka efter den raketliknande tingest som störtade i skogen där 1949. Nu gäller det att få tillstånd att använda metalldetektor och det var en ansökan om detta som jag hjälpte till lite med.

Har också haft ett långt och trevligt samtal med Jim i Gävle som bland annat letar i gamla mikrofilmade tidningar efter ufofall och annat intressant. Jim håller på att bli en mycket kunnig ufolog och läser ständigt böcker i ämnet. Nu senast Jacques Vallees ”Forbidden Science Vol 2” som vi båda är överens om borde vara ”required reading” för alla ufologer. Här kan man lära sig mycket om metodik och hur man undersöker detta svårfångade ämne.

Sedan blev det dags att spurta eftersom 13 gäster dök upp 17–17.30-tiden. Alla arbetskamrater till Anneli. Anneli hade fixat pastasallad och en massa annat, bland annat en underbar kaka, med jag skötte grillen åt alla som hade med sig mat att äta. Dessutom hade jag köpt ett antal Oppigårds Slåtteröl som vi bjöd på. Så där satt vi på verandan och lät oss väl smaka och hade det riktigt trevligt i den vackra vårkvällen.

När vi väl var färdigätna så samlades vi nere i källaren där jag höll ett specialdesignat föredrag på en timma och en kvart om ufo och allehanda fenomen med många frågor och funderingar. Alla höll sig vakna och jag får tacka publiken för alla positiva omdömen efteråt. Det är ju inte direkt vanligt att värdparet bjuder på föredrag efter maten. Men här kan givetvis allting hända!

Övriga dagsnoteringar: Hämtade ut Markus kavaj från Dressman – den blir han jättefin i på avslutningen! Fick en pdf-fil med hela min nya bok för korrkoll. Ska skriva ut den och sätta mig att läsa i helgen. Såg filmen ”Kingdom” med Jamie Foxx som var helt okej som soffsittare. Pratade med mamma i vanlig ordning och hon klarar sig bra hemma nu. Markus gjorde en jättefin 18-hålsrunda och tror att han sänkte sig. Och grattis till Tora Greve som fyller 67 i dag! Annars inget särskilt.

Och så lyckades inte Sverige att ta sig till Melodifestivalfinalen. Vad ska jag nu skriva om i morgon?

Grillgänget (minus en som var ute på vandring runt huset) samlat på vår veranda.

grillning052710

Loading