Dagsarkiv: 2 maj 2023

AB Parthenon slår in på nya vägar

Papperen skrivs under.

I dag skrev jag, Anders Liljegren, Carl-Anton Mattsson och Dan Mattsson på dokument som innebär att jag och Anders tar över AB Parthenon och därmed sätts punkt för den försäljning av böcker som företaget drivit så framgångsrikt.

Men, som Carl-Anton sa, allt har ett slut, men också en början. Bokförlaget Parthenon skapades av Edith Nicolaisen 1957 men togs över av Carl-Anton Mattsson som köpte det för en symbolisk summa i februari 1991. Då hade gången krattats av bland andra Mats Nilsson som i ett brev i december 1984 föreslagit ett samarbete mellan Parthenon och UFO-Sverige.

Carl-Anton lyckades också se till att Edith Nicolaisen överlät sitt stora boklager och med tiden räddades också dokument och korrespondens där jag själv var inblandad.

Nu går alltså AB Parthenon in i en ny fas. Till en början övertas företaget alltså av mig och Anders Liljegren för samma symboliska summa som Carl-Anton en gång betalade – en krona var.

Parthenons handritade logga som låg till grund för den som sedan hamnade i alla böcker från förlaget, men då med det svarta utbytt mot raster.

I dag på eftermiddagen skrev vi under de papper som ska göra detta möjligt och med tiden kommer resten av Parthenons boklager att föras över till AFU medan annat kommer att säljas till antikvariat. Parthenons försäljningssajt är nu stängd.

Jag startade tidigt från Järfälla för att plocka upp Dan i Kungens kurva och Carl-Anton i Nyköping. Det blev också ett kort stopp hos Eva Sandström för att hämta en del papper. När vi var framme i Norrköping lämnade jag av dem hos Anders på AFU, lastade ur ett antal kassar ur bilen och körde till en lägenhet inte så många kvarter bort där Karin och Fredrik jobbade på i Karins mammas lägenhet.

När jag gick upp till dem hade de packat ett femtiotal kassar med böcker och lite annat på ett föredömligt sätt och sedan började vi bära ned till bilen som snart blev full, men inte mera full än att jag skulle få med Dan och Carl-Anton tillbaka.

Fredrik och Karin.

När bilen var lastad satte vi oss och pratade i drygt en timme. Drack te och så berättade jag lite om AFU och hur vi kommer att använda deras pengar som kommer ut från försäljningen av böckerna.

Dan och Carl-Anton i Parthenons lager.

När allt var klart och vi lämnade AFU och Norrköping stannade vi till på Parthenons lager i Nyköping. Visserligen har Parthenon lyckats sälja undan mycket de sista veckorna men det finns ändå mycket kvar. Jag packade sju kassar och tryckte in på den plats där Carl-Anton suttit och sedan körde jag Dan tillbaka till sin bil på Ikeas parkering.

Väl hemma mötte jag författaren Jörgen Jörälv som precis rundat kurvan efter vårt hus och när jag kom hem berättade Anneli att han precis lämnat ett exemplar av sin bok ”Delta science fiction – Historik och bibliografi” som ser ut att bli mycket intressant läsning om ett förlag som betytt oerhört mycket för att hålla intresset för kavlitetsinriktad science fiction vid liv i Sverige.

Jörgen har varit på AFU och grävt och även här hemma på besök för några år sedan. Såväl Anders Liljegren som undertecknad är tackade i boken. AFU leverade igen!

Efter maten tittade jag och Anneli på ”Mästarnas mästare” men det tog nästan två timmar att se programmet eftersom telefonen ringde och det kom viktiga mess att svara på. Jag hade burit in kassarna från bilen och delade min uppmärksamhet mellan boksortering och tevetittande.

När Anneli gått och lagt sig hade jag en hel del arbete kvar och sängen blev det inte förrän 01.30.

Loading